Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
TÜSİAD’a anımsatmalar ya da selam Cizira Botan
1 Temmuz 2013 Pazartesi

26 Haziran 2013 tarihli gazete haberlerine göre,Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Muharrem Yılmaz, “Doğu ve Güneydoğu Ekonomi ve Kalkınma Zirvesi: Cizre Buluşması”nda salondakileri “Selam Cizira Botan” diyerek Kürtçe selamlamış. Zirveye,Güler Sabancı, Mustafa Koç, Ümit Boyner, Nihat Özdemir, Tarkan Kadooğlu gibi TÜSİAD üyeleri de katılmış.Toplantıda yapılan konuşmalarda sanayi ve hizmet sektörlerinde yatırımların yapılacağı belirtilmiş.
Sanayici ve iş adamlarının bölgeye yatırım amacıyla gitmeleri olumlu bir adım. Bununla birlikte toplantılarda bölgede ayrılıkçı terör hareketini besleyen  yapısal özelliklerinin değiştirilmesi konusunda herhangi bir yaklaşım dile getirilmemiş.
Ayrılıkçı Terör Hareketini Besleyen Ekonomik Yapı Ne?
Biz dile getirelim. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde varolan ayrılıkçı terör hareketini besleyen ekonomik yapının iki yönü var.
Bunlardan birincisi, Türkiye’deki geç kapitalizmin eşitsiz kalkınma stratejisinin ,bölgede sanayi ve hizmet sektörünün boyutlanmasını engellemiş olmasıdır.
İkincisi ise ile bölgede varlığını sürdüren   feodalizmdir. Feodalizm,kağıt üstünde eşit gibi gözüken yurttaşlara kulluk sürecini yaşatmaya devam ediyor.
 İç içe geçmiş bu ikili yapı, işsizliği ve son derece bozuk bir gelir dağılımını ortaya çıkarmıştır.
Bunlar dikkate alınmaksızın bölgede değişimin gerçekleştirilmesi olası değil. TÜSİAD  Başkanı,anılan konulara hiç değinmiyor.
Ne Yapmalı?
•             Feodaliteyi tavsiye edecek toprak reformu yapılmalı. Ancak toprak reformu, teknik ve ekonomik örgütlenmeyle uygulanmalı.
•             Toprak reformu, ilk aşamada mayınlı toprakların dağıtılmasıyla başlatılmalı.
•             Boşaltılan ve terkedilmek zorunda kalan köylerdeki halkın zararları giderilmeli ve yeniden üretken duruma getirilmesi için gerekli hizmetler kamuca götürülmeli.
•             Bölgede hayvansal üretim konusunda bir potansiyel söz konusu. İşletmelerde özellikle koyunculuk temel alınarak belirlenecek ilçelerde birer tarım kooperatifleri oluşturulmalı.
•             Bütün kooperatifleri kapsayacak Güneydoğu Anadolu Bölgesi Tarım Kooperatifleri Birliği kurulmalı. Birliğin kuruluşu ve geliştirilmesi devlet eliyle yapılmalı. Daha sonra yetiştiricilere devredilebilir.
•             Tarım kooperatifleri, başta Ziraat Bankası olmak üzere finans kuruluşları, yem ve süt sanayi kuruluşlarıyla sıkı bir işbirliğine girmeli. Bu amaçla bölgede kamu girişimli tarımsal sanayi kuruluşları kurulmalı.
•             Şark tipi tütün tarımı başlatılmalı ve sigara yapımında tekellerin gücü kırılarak küçük birimler kurulmalı.
•             Yetiştirici kooperatifleri, kamu kuruluşları ile ortak yatırımlar yapmalı ve yeni kuruluşlar kurmalı.
Özetle,toprak reformu ile birlikte   bölgenin yapısal özelliklerini dikkate alarak,tarımsal üretimin artırılması ve buna dayalı bir sanayi kalkınma planı hızla yaşama geçirilmelidir.Adı,“Güneydoğu Anadolu Bölgesi Özel Kalkınma Projesi” olabilir. Ancak,projedeki uygulamalar,doğrudan köye ve köylülerin çıkarları doğrultusunda olmalı.
Yazıyı bitirirken TÜSİAD’a soralım: Feodalitenin tasfiyesi konusunda neler düşünüyorlar yoksa feodal beylere ait toprakları dev tarımsal şirketlere mi dönüştürmek istiyorlar? TÜSİAD’ın bölgede düzenlediği zirve, bölgeyi bir tarımcı olarak bilen birisi olarak bana bunları anımsatmamı zorunlu kıldı.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Hapse girer ama eve dönmezler!’
Ahmet Aydın AKANSU
Ahmet Aydın AKANSU
Çevreci insanların varlığı; umut verici
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Canımız acıdığında nehir kıyısına gideriz
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva