Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
‘Okul Sütü’ Projesi’nde doğru politika ne olmalı? (1)
31 Ocak 2013 Perşembe

Geçtiğimiz yıl, Mayıs 2012 günlerinde öğrencilere dağıtılan süt bir anda Türkiye’nin gündemini işgal etmiş ve 12 kentte 1000’den fazla öğrenci hastanelik olmuştu. Milli Eğitim Bakanı, zehirlenme olmadığını iddia ederken Sağlık Bakanlığı da süt alerjisine dikkati çekmişti.Kimileri ,olay “psikolojik kaynaklıdır”,kimileri de “açken mide bulanabilir” diye komedyenlere taş çıkartacak açıklamalar yapmışlardı.Ancak Sivas Valisi,TV’lere yaptığı açıklamada , sütlerin bozuk çıktığını söylemişti.
2013 yılında da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından süt dağıtımına devam edilecek, Bu amaçla 20 Aralık 2012 yılında ihale yapıldı. Projeye göre, Türkiye genelinde özel okullar dahil olmak üzere 30 bin 752 okulda toplam 6 milyon 172 bin dolayında öğrenci okul sütünden yararlanacak. Öğrencilere haftada 3 gün 200 ml süt verilecek.

Okul sütü projesi her yurttaşın severek desteklediği bir proje… Ancak projenin eleştirilmesi gereken birçok yönleri de var.
OKUL SÜTÜ PROJESİ, ÜRETİCİNİN PAZARLAMA FİYATINA YANSIDI MI?
İhale koşullarına göre 200 ml için süt fabrikalarına ortalama 50 kuruş para ödenecek. Buna göre, devletin 1 litre süte ödediği bedel 2.50 TL’ya geliyor. İşin önemli noktalarından biri burada başlıyor. Çiğ süt üreticisi, süt fabrikalarına en fazla 90 kuruştan sütünü pazarlayabiliyor. Hiç pazarlık gücü yok. Üstelik kimi fabrikalar, aldıkları süte karşılık kendi ürettikleri süt yemini de almaları için üreticilere dayatma yapıyorlar. Üstelik bu yıl ot ve saman başta olmak üzere süt yemindeki olağanüstü fiyat artışları ile çiğ süt üreticisi ne yapacağını bilemedi. Okul Sütü Projesi’nden çiğ süt üreticileri sanıldığı gibi çıkar sağlayamıyor. 
Bu nedenle ”Okul Sütü Projesİ”nin,sütte izlenmesi gereken politikalar bağlamında üretimden tüketime değin bütünsel olarak ele alınması gerekiyor. Anılan yaklaşım doğrultusunda görüşlerimi ve önerilerimi birbirini izleyen iki yazıyla okurlarımla paylaşmak istiyorum. Bunlardan birincisi, “Süt’te Doğru Üretim, Pazarlama ve Örgütlenme Politikaları Ne Olmalı?”,ikincisi de” Süt’te Doğru Dağıtım Politikaları Ne Olmalı?” olacak.

SÜT’TE DOĞRU ÜRETİM, PAZARLAMA VE ÖRGÜTLENME POLİTİKALARI NE OLMALI?

Üretim Politikaları
Kısa Dönemde: Fiyat oluşumunda, müdahaleci kuruluşlar devreye sokulmalı. Desteklemeler en az Tarım Kanunu’nda belirtilen oran düzeyinde olmalı. Destekleme ve düzenlemelerde bir büyüklük sınırının getirilmeli, bu bağlamda istihdam ve verimlilik açısından küçük ve orta ölçekli köylü işletmeler öne çıkarılmalı. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin sorunları, kooperatif örgütlenmesi ile aşılmalı.
Uzun dönemde: Hayvancılık işletmelerinin uzmanlaşması, kooperatifleşme ile birlikte planlanmalı. Desteklemeler, türler temelinde yeniden gözden geçirilmeli. Koyun ve keçinin göreli payı, sütlerinin peynir ve yoğurt yapımındaki önemlerinden dolayı artırılmalı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde toprak reformu yapılmalı ve koyunculuk öne çıkarılmalı.
Pazarlama Ve Örgütlenme Politikaları
Kamu iktisadi kuruluşları yeniden kurulmalı.
Süt sektöründe çok sayıda bulunan örgütlerin (Birlikler, Kooperatifler, Dernekler, Ulusal Süt Konseyi, Sanayici Örgütleri vb) görev alanları yeniden tanımlanmalı, üretimden pazarlanmaya değin desteklemeler kooperatifler aracığıyla gerçekleştirilmeli.
Kooperatifler güçlendirilmeli. Bu amaçla; Girdilerden alınan KDV'ler ile mazottan alınan ÖTV sıfırlanmalı. Sanayi tesisleri kurmaları için ekonomik, sosyal ve yasal önlemler alınmalı. Sütünü tarımsal amaçlı kooperatifler kanalıyla pazarlayan ve işleyen üreticilere daha yüksek destekleme primi uygulanmalı.Soğuk zincire sahip, teknik eleman çalıştıran ve laboratuar hizmeti veren kooperatiflere maliyetlerini karşılamak amacıyla teknik destek verilmeli.Süt ve süt ürünleri, temel gıda maddesi kapsamına alınmalıdır.Bu bağlamda Kooperatif üyelerinin; yem, tohum, gübre, motorin ,ilaç ve aşı gibi temel girdilerinden KDV oranı sıfırlanmalı,kooperatiflerin pazarladığı ürünlerde KDV oranı %8’den %1’e düşürülmelidir.Anılan uygulama, tüketici fiyatlarına doğrudan yansıyacak ve tüketimi artıracağı gibi kooperatifleri kayıt dışılıktan doğan haksız rekabete karşı da koruyacaktır.Üretim ve tüketim kooperatifleri arasında eşgüdüm sağlanmalı .Köy koperatifleri yerine ilçe merkezli kooperatifleşmeye yönelmeli.

İç pazarı koruyacak ve dış ticarette ihracatı geliştirecek düzenlemeler yapılmalı.İşlenmiş Tarım Ürünleri’nin ithalatında iç üretim korunmalı.Dahili İşleme Rejimi’ne asla yönelmemeli.Damızlık ve damızlık dışı hayvan dışalımına karşı tavır alınmalı. Anaç dışsatımında önlemler alınmalı.Kaçak hayvan ile ürün çıkışı ve girişi mutlaka engellenmeli.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva