Metin ÖNEY
Kimsesizlerin kimsesi !!!
31 Mart 2011 Perşembe

Böyle diyerek iktidara gelmişti. Kimsesizlerin kimsesi olacaktı. Bunu defalarca tekrarladı. Çarpıcı bir cümleydi. Ama dokuz sene sonra gelinen durumu bir özetleyelim. Hem de rakamlarla. Çünkü rakamlar yalan söylemez.
 
Ekonomist dergisinin 167 ülke arasında yaptığı “Dünya Demokrasi Endeksi” araştırmasın da, Türkiye 2010 yılın da 89.sıradadır.
Dünya da altı yüz millet var ama sadece iki yüz Devlet var. Bu durum karşısın da demokrasi olarak durumumuz nedir düşünün hele. Yani “ileri demokrasi” böyle bir şey galiba.
 
Yine bu araştırmaya göre ülkeler demokratik açıdan üç gruba ayrılmış. “Tam demokrasiler”, “kusurlu demokrasiler” ve “ melez rejimler”.Biz Tanzanya,Uganda , ,Filistin gibi ülkelerle beraber “melez rejim” olarak gösteriliyoruz.
 
İşin ekonomik boyutları ise daha da vahim. Çok tekrarlanan,hatta övünülerek tekrarlanan bir cümle daha var. Dünyanın 17. büyük ekonomisine sahipmişiz.
 
Oysa ekonomik büyüklük bütün dünya da kişi başına düşen milli gelirle,rekabet gücüyle,insani gelişme ile ölçülüyor.Mesela biz 17. büyük ekonomiyiz ama satın alma gücü olarak 84.sıradayız. Rekabet gücü olarak 61.sıradayız.İnsani gelişme olarak ise durum daha da vahimdir ve bulunduğumuz sıra 83. tür.
 
Ekonomi bir başka açıdan da ihracat ve ithalat olarak değerlendirilir.. Mesela 2009 da ihracatımız 102 milyar 149 milyon dolar iken,2010 da 113 milyar 930 milyon dolar olmuş,buna mukabil ise toplam ithalatımız140 milyar 928 milyondan 2010 da 185 milyar 493 milyon dolara çıkmış.Dış ticaret açığımız 2009 da 38 milyar 779 milyon dolar iken 71 milyar 563 milyon dolara yükselmiş.
 
Merkez Bankasının verilerine göre kredi kartı borçları ise 355.6 milyon TL artışla 42 milyar 979.1 TL ye çıkmış.
 
Konunun ekonomik boyutları böyle.
Bir de sosyal boyutları var. Ve bu çok dikkat çekici.
 
Nimet Çubukçu Devlet Bakanı iken bir soru önergesine verdiği cevapta ,son altı yılda 16bin 38 kişi intihar etmiş. (2002-2007).
 
Devlet bakın Selma Aliye Kavaf ise TÜİK verilerine göre yaptığı açıklama da,intihar eğilimlerin de artış görülüyor. 15-34 yaş grubun da intihar eğilimin arttığı görülüyor.
 
Yine TÜİK istatistiklerine göre,boşanmalar da da önemli artışlar var. Mesela 2008 yılın da 99 bin 663 çift boşanırken,2009 yılın da 114 bin 162 çift boşanmıştır. Bütün bunlara karşılık evlenmelerde azalma gözlenmektedir. Mesela 2008 yılın da 641 bin 973 çift evlenirken bu sayı 2009 yılın da 591 bin 742 ye gerilemiştir.
 
Şimdi bu rakamlar ve olanlar dikkate alındığın da tablonun kesinlikle iç açıcı olmadığı söylenebilir. Ve nasıl bir çıkmaza sürüklendiğimiz de açıkça görülebilir.  
 
Şimdi sormak gerek : “Kimsesizlerin kimsesi “ ne yapıyor ?

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
meriç 1 Nisan 2011 Cuma 00:02

Kimsesizlerin kimsesi oldu, belli bir elit askeri ve sivil bürokrasinin elinden iktidarı aldı ve Türk halkına verdi, ülke yönetimine darbelerin değil siyasilerin karar vereceğini ve bu ülkede halkın iktidarının olduğunu bütün kesimlerin kabullenmesini sağladı. Ülke verileri belli dönemler ele alınarak karşılaştırılır ve bunlar üzerinden sonuçlar değerlendirilerek yorum yapılır. Bu nedenle rakamları 8 yıllık süreçte değerlendirmek gerekir. 2001 yılında 250 milyar olan milli gelirimiz 2010 yılında 1.100 milyara ulaşmış, Borçlarımız 2002 yılında GSMH'nın %80 iken 2010 yılında %40'a inmiş, bütçe açığı %6'dan %1'e inmiş, İhracat 30 milyardan 120 milyara çıkmış, kişibaşı gelir 2.500 dolardan 10.000 dolara çıkmış, yükseköğretimdeki okullaşma oranı%20'den %40'a çıkmış, sağlık bütçesi ilk defa savunma bütçesini geçmiş, dış politikada dilenen bir Türkiye'den heryerde saygıyla karşılanan bölgesinde söz sahibi bir ülke olmuş, lütfen bilimsel karşılaştırmlarla yorum yapalım.

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İran’da yeniden Türk başkan!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbi güzel kötü adam!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva