Dr. Berna BRIDGE
Kavgasız iletişimin güzelliği…
22 Haziran 2011 Çarşamba

Türkler ve Yunanlılar kavga etmeden, tartışmadan, gerilmeden Türkiye-Yunanistan ilişkilerini, geçmişi, tarihi, siyaseti konuşabilir mi, dost olabilir mi?
 
      Eğer onlar eğitimci, akademisyen ise bu mümkün… Geçen ay “4. Uluslararası Akdeniz Meseleleri Konferansı” nedeniyle birçok ülkeden birçok akademisyenle beraber Atina’daydım. Üç gün süren konferansta hem konuşmacı, hem oturum başkanı, hem de izleyici olarak yer alırken, hem ülkemizi temsil ettim, hem de bilgilendim, aydınlandım. Kavga, gerginlik, tartışma yerine, dostluk, derinlik, düzeyli akademik çalışma içinde birkaç gün geçirdim.
 
     Konferansı organize eden ATİNER – Atina Eğitim ve Araştırma Enstitüsü, dünyanın birçok değişik ülkesinde çalışan üniversite hocalarıyla kurulmuş olup, konferansın amacı Akdeniz ülkeleriyle ilgili araştırma yapan tüm akademisyenleri bir araya getirip, araştırma sonuçlarını paylaşmak, çoğaltmak ve tartışmaktı. Misyonu özellikle dostluk ve ülkeler arası barış yaratmaktı. Konular tarih, sanat, arkeoloji, kültür, felsefe, sosyoloji, eğitim, politika, uluslararası ilişkiler, spor, ekonomi gibi Akdeniz ülkelerini ilgilendiren çok çeşitli konulardı.
 
     Akdeniz ülkeleri, dünyanın en eski, en karmaşık, en kaynayan, haksızlıkların en çok olduğu bölgeleri… Türkiye’den başlayıp doğuya doğru gidersek, Suriye, Lübnan, İsrail (ve Filistin), Mısır, Tunus, Libya, Fas, İspanya, Fransa, İtalya, Sardunya, Malta, Kıbrıs, Slovenya, Hırvatistan, Karadağ, Arnavutluk, Yunanistan…
 
     Konferans İngiltere, Strathclyde üniversitesinden Prof. Dr. Papanikos’un “Akdeniz Anlaşmazlıkları ve Güvenlik” konusundaki açılış konuşmasıyla başladı. Papanikos, konuşmasında konferansın misyonunun anlaşmazlık ve çatışmaları anlaşma ve uzlaşmaya çevirmek, dostluk yaratmak olduğunun altını çizdi. Yunan asıllı olan Papanikos, Türkiye’nin Avrupa Birliğine girmesini desteklediğini belirtti. Dünyadaki tüm anlaşmazlıkların temelinde ekonomik olguların olduğunu sözlerine ekledi.
 
     Daha sonra Kanada York üniversitesinden Prof. Dr. Moghissi Müslüman ülkelerdeki kadın hakları yoksunluğu, kadının ezilmişliği ve demokrasi arayışları konusunda söz aldı. İngiltere Kingston üniversitesinden Almog, Arap İsrail çatışmasına değindi. Yine İngiltere, Londra King’s College’dan Dawson, Filistinli entelektüellere ve Filistin İsrail çatışmasına Filistin açısından öneriler sundu. Arap ve İsrail’liler arası da bir gerginlik yaşanmadı.
 
    Benim konuşmam kültür ve uzmanlık alanım olan birlikçi yönetim üzerineydi. Birlikçi yönetim demokratik bir yönetim şekli. Türk kültürü bu demokratik yönetim biçimini uygulamaya ne kadar yatkın? Kültür boyutlarını sosyolog Hofstede’in dünyadaki 40 ülkede yaptığı araştırma sonuçlarına göre aldığı rakamsal verilere dayandırdığım araştırma sonuçlarını izleyicilerle paylaştım.
 
     Oturum başkanlığı yaptığım bölüm ise “Yunan-Türk Sıkıntıları” ydı. Tartışma, sataşma, kavga yerine son derece düzeyli ve kibar konuşmaların olduğu oturum tam anlamıyla bir yüz akıydı. Diğer konuşmalar da çok düzeyli ve bilgilendiriciydi. Önümüzdeki aylarda ara ara bir konuyu alıp daha derinlemesine irdeleyeceğim.
 
     Atina’da çok iyi ağırlandık. Akropol’a bakan otelimizde öğle yemekleri ve kahve aralarındaki informal sohbetlerde Türkiye ile ilgili bize yöneltilen soruları yanıtlamaya çalıştık. Akşamları el ele tutuşup sirtaki yaptık, çok güzel dostluklar kurduk. Atina’yı konferans bittikten sonra birlikte gezdik. Gördük ki gerçekten ülkeleri dost yapan ekonomik çıkarlar, alışveriş.
 
     Akropol çevresinde süvenir alırken dükkân sahiplerinin bize önce nereli olduğumuzu sorup, Türk olduğumuzu öğrendikten sonra hemen birkaç Türkçe sözcük söylemeleri, dostluk göstermeleri bunun kanıtıydı. Yine, Sakız adası üzerinden feribotla geçerken gördük ki Yunanlılar günü birlik feribotla Çeşme’ye geçiyor, alışveriş yapıp, bavullarını doldurup akşam Sakız’a dönüyor. Restoranlarda önümüze Türkçe menü geliyor. Yani ticaret iki ülkeyi birbirine yakınlaştırıp, insanları dost yapıyor. Ne güzel…
 
     İzmir’e çok benzeyen Atina, ilkbaharda erguvanların, hanımellerinin, sardunyaların, güllerin renk cümbüşü ve baş döndürücü kokusu ile harikaydı. Biz Türklere çok benzeyen Yunanlı kardeşlerimizle, dostluk, barış, kardeşlik içinde çok düzeyli ve entelektüel açıdan çok dolu geçen birkaç gün ve yavaş yavaş ticarete açılan kapılar umarım İzmir-Atina arasına bir dostluk köprüsü olacaktır… 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Alper 23 Haziran 2011 Perşembe 09:39

Kusura bakmayın ama gereksiz bir yazı, yıllardır bu tür şeyler yapılır, edilir, yenilir, içilir...

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbi güzel kötü adam!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İngiltere seçimini okuyalım
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva