Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
28 Mayıs 2024 Salı

Bunlar az çok biliniyordu ama 31 Mart'tan sonra ilk defa bu kadar yoğun bir şekilde belediyelerdeki yolsuzluk, savurganlık ve istismarlar ortaya saçıldı.

Daha açıklanmayan o kadar istismar var ki, bazıları “ne yapayım bizim partili başkanı eleştirmek olacak” diyor ve kol kırılır yen içinde kalır tutumunu sergiliyor.

Devraldıkları belediye yönetimlerinin istismarlarını açıklamayanların bir kısmı, parti çevresinden tepki göreceğini düşünüyor. Bazıları da aynı sistemi sürdüreceği için bu konuda duyarlılık oluşmasını tercih etmiyor.

Beş yıl öncekinden çok farklı bir ortam oluştu. Belediyeler AKP'den CHP'ye geçince borç ve eş dost kayırmacılığı yüksek sesle dile getiriliyordu. Ama bu defa durum o kadar vahim düzeye ulaşmış ki, İzmir Büyükşehir, Konak ve Bayraklı örneklerinde gördüğümüz gibi, CHP'li belediye başkanları, CHP'li başkandan devraldıkları sefaleti açıklamaya doyamıyorlar.

Bu iyi bir şey bence. Senin partin, benim partim olmaz. Belediye parti ya da şahıs şirketi değildir. Bu teşhirler devam etmeli ki, yeni göreve gelenler de kendilerini bağlasınlar. Ayrıca fanatik particiler de bu sefaleti, “Ama AKP'liler daha çok çalıyorlar” gibi çocuksu bir şekilde savunmaya çalışmasınlar.

Geçen gün eski başkan Aziz Kocaoğlu, son beş yılın yönetimini çok sert sözler ile eleştirdi. Rakamları tam olarak bilmiyoruz ama Kocaoğlu, 11 bin personel artışından söz ediyor. Bu da doğal olarak borçlanma ve bütçe krizi demektir.

Belediye şirketlerinde de durumun vahim olduğu bilinmektedir. Çoğunun iflas aşamasında olduğu yetkililer tarafından ifade ediliyor. Kocaoğlu'nun bu çıkışından sonra, Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tuğay da, bu istismarın yöntemini açıkladı.

Bu habere göre Tunç Soyer'in aday olmadığı belli olduktan sonra, yani seçimden önceki üç ay içinde, başkan danışmanı dernek yöneticilerini arayarak isim listeleri istemiş ve bu süreçte binlerce kişi belediyeye işe alınmış.

Daha önceki yıllarda da kongre ve kurultay öncesi aynı mekanizma ile çok sayıda personel alındığını, sağır Sultan da biliyor. Ama bakın derneklerden liste istenmiş. Ne kadar sivil toplumcu ve demokratik değil mi?

Danışmanın dernekleri arayıp, işe alınacak eleman listesi istemesi, acaba “hatt-ı müdafaadan sath-ı müdafaya” geçiş sürecine mi denk düşüyor? Profesyonel siyasetçi ve profesyonel dernekçi ve sendikacıların kahir ekseriyetinin belediyelerden talebi ortak yarar için katılımcılık değil, kayırmacılıktır.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İktidara talibiz . 28 Mayıs 2024 Salı 21:38

İzmir çevre ilçe otobüslerindeki 90 dakika aktarma hakkının iptal gerekçesinin savunması “ Kırsalda yaşayan vatandaşlarla şehir merkezinde yaşayan vatandaşlar arasında kira , harcama gibi farklılıklar var . Biz bunu adil bir şekilde uyguladığımızı düşünüyoruz .” Kirası ucuz yerde kim yaşar . Kim az harcar . Parası olan mı . Parası olmayan mı . Kamu hizmetinde ayrımcılık , kayırmacılık olur mu ? Bu zihniyette olur . İzmir merkez ilçelerindeki otobüs , metro , vapur ve tramvaylarda 120 dk. ücretli aktarma hakkı VAR . İzmir çevre ilçe otobüslerinde aktarma hakkı YOK . Bu zihniyet ülkeye umut olabilir mi ?

Yorumu oyla      0      1  
cumbaba 28 Mayıs 2024 Salı 17:08

partiyi akp'yi, chp'yi geçtik, narlıdere bld başkanı hala lojmanı boşaltmamış, 5 yıl daha oturp tekrar başkan olmayı hedefliyor sanırım. böyle başa böyle traş!

Yorumu oyla      3      0  
TC misafir 28 Mayıs 2024 Salı 14:35

Kaleminize sağlık çok yerinde, vatandaşlık bilincinde, partiler üstü bir yazı olmuş. Partiler dar gelirliler için ne yazık ki iş ve işçi bulma kurumu olmuş birçok kişi ideolojiden ziyade belediyede işe girmek için parti üyesi oluyor bu hayat şartlarında aslında buna mecbur kalıyorlar bu da ne yazık ki beraberinde siyasi çürümeyi getiriyor. Belediyeler işçi almalıdır ama yapılacak her işin işi yapacak kişi sayısı bellidir. Belediyeler üretmedikleri ve bu hovardalığa devam ettikleri sürece sürdürülmesi mümkün olmayan borçlar edinecekler bu da haliyle halka yansıyacaktır.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hani kardeştik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva