Nedim ATİLLA
İzmir’in mükemmel doğasında yolculuk
17 Ağustos 2023 Perşembe

Gediz Deltası, nüfusu 4 milyonu aşan İzmir gibi bir metropolün içinde yer alan ve barındırdığı farklı habitatlar sayesinde binlerce canlıya yaşam ortamı sunan uluslararası öneme sahip nadir sulak alanlardan biri… UNESCO'nun Dünya Doğa Mirası kriterlerini sağlamakta olup, listeye alınması için başvuru 2019 yılında yapılmış.

Tunç Soyer Başkan seçildiğinde “Ben Flamingoların da başkanıyım” dediğinde şaşıran çok olmuştu… Biz şaşırmadık, Çiğli Belediyesi tarafından yayımlanan “Tarihten Günümüze Çiğli” kitabımızda da dile getirdiğim gibi flamingoların dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10'u, İzmir'in Gediz Deltası'nda yaşıyor.

Delta, bir ırmağın çatallanarak denize döküldüğü yer demek. Eski Yunan tüccarların Nil Nehri'nin denize ulaşan kısmında üçgen biçiminde kara parçaları olduğunu görmüşler ve oluşan doğal şekilleri Yunan alfabesinin dördüncü harfi deltaya benzetmişler ve bu adı vermişler.

Hızlı akan suların içerisindeki alüvyon, hız sebebiyle dibe çökme fırsatı bulamazmış. Ancak akarsuların denize döküldüğü yerlerde akış hızı düşer ve böylece akarsuyun yol boyunca içinde taşıdığı alüvyon dibe çökermiş. Gediz’de olduğu gibi bu çöküntü birikerek yükselirmiş. Alüvyon su bitkileri tarafından sıkıca bir arada tutulur ve bir süre sonra verimli toprakların birikmesiyle delta ovası oluşurmuş.

Bir nehir deltası, Gediz’de olduğu gibi akış ağzından ayrılırken ve daha yavaş hareket eden veya durgun suya girerken bir nehir tarafından taşınan tortu birikimi ile oluşturulan bir yeryüzü biçimi. Gediz Deltası tüm Akdeniz Havzası'ndaki en geniş sulak alanlardan biridir. Gediz Deltası, İzmir Körfezi'nin batı kıyısında Gediz Nehri'nin denizle buluştuğu noktada oluşmuş geniş bir sulak alan sistemi.

1870’lerde İzmir Körfezi dolmasın diye yatağı Avusturyalı bir şirket tarafından değiştirilen Gediz'in şimdi denize döküldüğü yerin güneyinde ince uzun ve karaya paralel kordonlarla denizden ayrılmış lagünler (Homa, Çilazmak, Kırdeniz), tuzlu bataklıklar ve aktif olarak üretim yapılan tuzlalar yer alıyor.

Deltanın en önemli zenginliği İzmir Kuş Cenneti. Türkiye’de gözlenen 486 kuş türünden 295’inin burada gözlenmesi ve çok sayıda kuşa barınma imkânı vermesi nedeniyle uluslararası önemde “A” sınıfı sulak alanlarımızdan biri. Burada tespit edilen 295 kuş türünden 64’ü yerli, 54’ü yaz göçmeni, 47’si kış göçmeni ve 30 tür de transit geçen türlerdenmiş. Kuş Cenneti’nde değişik familyalara dâhil 108 kuş türü kuluçkaya yatabiliyor. Gözlenen ve korunmakta olan türlerden 115’i “A” tehlike derecesinde ve 27 türün “B” tehlike derecesinde olması buranın soyları tehlikede olan kuş türlerinin korunması açısından ne kadar önemli olduğunu açıkça gösteriyor.

***

Bu kadar uzun bilgi vermemin nedeni kentimizin içindeki bu cennetten herkesin haberdar olması ve keşfetme isteği yaratma çabası. İkinci neden ise birilerinin buralarda inşaat düşleri kurduğunun farkında oluşumuz. İzmirliler buna elbette izin vermezler.

Geçen hafta içinde çok değerli iki arkadaşımla birlikte İzdoğa’nın teknelerinden birine binip 75 dakika boyunca İzmir gibi bir metropolün içerisinde, flamingo, tepeli pelikan, akça cılıbıt, karabatak, poyrazkuşu, karagagalı sumru gibi yüzlerce kuş ve canlı türünün yaşamına tanıklık ettik. Çok da keyifli bir gündü. “Flamingo Yolu Tekne Turu”ile kuşları gözlemledik. Delltada unutulmaz bir zaman dilimi geçirdik. Duyduğumuz kuş seslerini anlatmam imkansız. Flamingoların sundukları görsel şöleni tam olarak yansıtacak fotoğraf sanatçısı da yok zaten. İzdoğa yönetiminden rehber Yarkın Yaraşlı’ya özel teşekkürler.

Mavişehir Balıkçı Barınağı’ndan hareket eden flamingo yolu teknesiyle, bir rehber eşliğinde gerçekleşen tura önceden rezervasyon yaptırıp siz de katılabilirsiniz.İzdoğa’nın çok değerli destinasyonları var…

Önümüzdeki günlerde onları da ziyaret edip yazacağım…

İzmir’de güzel şeyler oluyor, önemli olan farkına varabilmek.

(Fotoğraf: Canberk Günay)

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Enver Olgunsoy 17 Ağustos 2023 Perşembe 10:44

Izmir in cennetinden söz ediyorsunuz.Cok degerli bilgiler Izmirli mutlaka ama mutlaka oralari görmeli içsellestirmeli.Yoksa cok yakinda gözleri orda olanlar bir punduna getirip oralari ham yapacaklar.Hem de biz kuşlara daha iyi bakariz onlara daha modern yasam alanlari saglariz yalanlari ile..

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva