Ümit YALDIZ
İzmir'in 'çöp'le imtihanı...
30 Kasım 2012 Cuma

Harmandalı çöplüğü yıllar önce biyolojik ömrünü tamamladı.  Küçük iyileştirmelerle uzatmaları oynuyor. Vahşi depolama alanı her an bir istenmeyen olaya gebe… Çiğlililer isyanda! AİHM’e kadar gideceklerdi en son.
Büyükşehir yasası ile sorumluluk alanı kat be kat artan Büyükşehir Belediyesi ise 5-6 yıldır Harmandalı’na alternatif arıyor.
Torbalı’da bulunan Taşkesik Mevkii olmadı.
İktidarı muhalefeti CHP’lisi AK Partilisi kol kola girdi genel seçim öncesi iş bakanlara kadar intikal edince Başkan Kocaoğlu vazgeçti. Ama arayışını sürdüren Aziz Başkan bu kez rotayı Menemen’e çevirdi.
Menemen Belediyesi’nden devraldığı tesisi uluslarası standartlarda bir çöp fabrikasına dönüştüreceğini anlattı İzmir medyasına…
O toplantıdaydım, Havagazı’nda…
Anlatılan proje olağanüstüydü.
Almanya’daki teknoloji İzmir’e getirilecekti.
Koku ya da pis su sızıntısı olmayacak, Harmandalı’nda olduğu gibi yaz aylarında kilometrelerce uzaktakilerin burnunun direğini kırmayacak, başta sivrisinek olmak üzere haşarata yuva olmayacaktı.
Transfer istasyonlarında sıkıştırılan çöp devasa fabrikaya geldiğinde kapalı sistem bantlar üzerinden geçecek, içindeki maddeler türüne göre ayrıştırılacaktı. Biogazdan, gübreye ve geri dönüşüm malzemelerine kadar en ince detayına kadar ayıklanacak olan İzmir’in çöpü 250 bin kişilik bir kentin yıllık ihtiyacını giderecek kadar da elektrik üretmeye yarayacaktı. Kocaoğlu derdini kimseye anlatamadı. Bırakın AK Partilileri itiraz edenlerin, karşı çıkanların en önünde CHP’liler yürüyordu.
Torbalı’da da Menemen’de de…
Bornova Işıkkent’te ‘transfer istasyonu’ kurmak istedi mesela…
Çok değil birkaç gün önce ‘Dev proje-cüce proje’ tartışmasıyla karşı karşıya gelen CHP’li Başkan Sındır ile AK Parti İlçe Başkanı Özkan aynı noktada birleşti.
‘Bornova’ya çöp transfer istasyonu istemiyoruz’ dediler yüksek sesle…

*
Torbalı’da, Menemen’de tabiri caizse geri püskürtülen Kocaoğlu bir süredir İzmir’in çöpüne yeni adres arıyordu.
Ve bulduğu son adresi bu kez kimseciklerle paylaşmadı.
Vali Kıraç’tan da ricacı oldu. Yeni adrese ilişkin ön izin yazıları ‘gizli’ ibaresiyle pek çok müdürlüğe gönderildi. İzinler en azından ön izinler alınana kadar suyun bulanması istenmiyordu. Sütten ağızlar yanmış yoğurt üfleyerek yeniyordu.
Ta ki muhabirimiz Fatih Yapar’ın ‘araştırmacı’ gazetecilikle çöpün yeni adresini ortaya çıkardığı ana kadar sessiz ve derinden epeyce mesafe kat edildi. Kocaoğlu’nun ısrarlı sorulara ‘söylemem çomak sokarlar’ yanıtı verdiği ortamda daha bir giz kazanan çöpün yeni adresi, başta belediye muhabirleri olmak üzere İzmirli gazeteciler için ‘önemli mesele’ olmuştu. Düğümünü çözen Fatih Yapar kardeşimi yürekten kutluyorum.
Bugün İzmir medyasının irili ufaklı tüm yayınlarında 9 sütuna manşet olan haberde (Ege TV dışında) Yapar’ın hakkını teslim etme olgunluğunu kimse göstermemişse de bu durum en azından egedesonsoz.com’un her gün 50-60 binleri bulan okur kitlesi için sürpriz olmadı. En azından onlar bu önemli habere/bilgiye kaynağından ve de herkesten önce ulaştılar.
Meslek jargonumuzda ‘atlatma’ olarak tanımlanan ciddi emekle hazırlanmış böyle bir haberin nasıl kullanılacağını bu kentin kerameti kendilerinden menkul medya yöneticilerine, yazı işleri müdürlerine, haber müdürlerine öğretecek değiliz, değilim.
Ama artık iyiden iyice kabak tadı veren bu duruma karşı tavır almanın da zamanıdır.
İzmir’de internet gazeteciliği alanında çığır açan, gerek kullanılan haber sayısı, gerekse okunan haber sayısı bakımından tartışmasız en önde yürüyen, gerek ulusal gerekse yerel ölçekte (şekil 1’de görüldüğü üzere) gündem yaratma konusunda rüştünü çoktan ispatlamış bir haber portalının ‘genel yayın yönetmeni’ olarak diyorum ki;
Hanımlar, beyler…
Ayıp oluyor ama…
Aynaya bakın ve empati yapın…  
Hepiniz değilse de çoğunuz sokaktan, muhabirlikten geldiniz.
Aynaya bakıp ve elinizi vicdanınıza koyun. Fatih’in yerine koyun kendinizi…
Bana daha çok hak vereceksiniz. Yanlış anlamayın ha!! Bazılarına yaptığınız gibi ‘logolu kıyak’ falan beklemiyoruz. Satır arasında adımız geçsin yeter. Emeğe saygı bakımından…
O meşhur deklarasyona kadar biz de çok sayıda alıntı haber kullandık. Ama muhabirin/müellifin hakkını teslim ederek, imzasını en üst satırlarda kullanarak…
Kimse aksini iddia edemez.
Umarım mesajım yerine ulaşmıştır.
*
Dönelim İzmir’in çöpü için yeni adrese…
Karşıyaka’nın Yamanlar köyü yakınları…
Arazinin topografyasını incelediğimde ‘asla olmaz, kesinlikle yanlış adres’ diye bir şey geçmedi içimden. Aksine çevre yoluna yakınlığı, yüksek dağların arasında kalmışlığı sayesinde yapılaşmaya ve de kente uzaklığı ‘doğru nokta’ olduğunu düşündürdü.
Sonuçta bu kentin çöpünü modern koşullarda bir şekilde ama bir o kadar da acilen çözmek zorundaysak, köstek değil destek olmayı öncelik haline getirmek zorundayız.
Elbette Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak bu projeyi ayakta alkışlamayacaktır. Hatta bir parça karşı da çıkması da beklenebilir.
Lakin kapalı kapılar ardında öfkesini kusup dışarıya daha az yansıtacağını tahmin ediyorum. Yanılıyor olabilirim.
Kızılca kıyamet de kopabilir her an…
Çünkü ‘çöp’ dediğimizde pek çoğumuzun aklına Harmandalı geliyor. Oysaki buradaki pratik farklı…  Menemen’e kurulamayan fabrika buraya getirilecek. Yine Aziz Kocaoğlu’nun verdiği söze bakarsak ‘koku, sıvı, martılar, sinekler, böcekler’ gibi bilindik manzaralar burada olmayacak. Kapalı devre ayrıştırma sistemi olan devasa bir fabrika… Tüm bu anlatılanlara rağmen çöpün kentin birinci gündem maddesi olmasını anlamak zor değil. Çöp denilince akla gelen Harmandalı…
Ümraniye hatta Halkalı… Şuyu-u vukuundan beter. İşte o nedenle Kocaoğlu’nun anlattığı ‘katı atık kompost tesisine’ kimse inanmıyor. O nedenle geçtiğimiz Salı akşamı ‘Söz Meclis’ten İçeri’de açık konuştu Kocaoğlu…
‘Bir tane tesis yetmez ama yeter ki birini yapalım, arkası gelir’
Burada en büyük sorun tesisin yerel seçime kadar bitmeyecek olması. Yani seçime kadar bu tesisi kimsenin göremeyecek olması…
Basit bir tesis değil, 4 milyonluk kentin çöpünü her gün dönüştürecek fabrikadan söz ediyoruz. Başkan Kocaoğlu’nun haklı olduğu nokta şu: Harmandalı’nın ömrü doldu, bu çöpü üretiyorsak bir şekilde depolama sorununu da çözmek zorundayız. Haksız olduğu tek nokta ise şu: Modern, kokusuz bir fabrika da olsa söz konusu olan… İlçe belediye başkanlarıyla konuşmak, paylaşmak lazımdır en başından…

Bornova’da yaşanan sorunun altında da bu vardır, Karşıyaka’da kopan kızılca kıyametin altında da…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ali Okutan 3 Aralık 2012 Pazartesi 23:52

Erol Yaraş başyazar. Kızı yazar... Yazlık komşuları temsilci... Karısının reklam ajansındaki müşteri temsilcisi köşe sahibi... Kendisi, expo'yu Türkçe web sitesiyle yurdışında tanıttığı için fon alıyor... 300 bin usd kadarcık, eski expo yürütme kurulundaki olta arkaaşı Maho'dan... Diğer yandan Hüseyin abiden maaş alan gazetecilerin sayısı olmuş 43... Adam hergün manşet... Sen kakmışın neden bahsediyorsun... ah be ümit'im... Ümit'in mi vardı?

Yorumu oyla      12      6  
İzmir için 2 Aralık 2012 Pazar 17:58

Sayın Yaldız; İzmir BB Başkanlığının çöp yeri bulamaması ve çaresizliği İzmirlileri çok üzmektedir. İyi yöneticilik, büyük sorunları çözmede gösterilen basiretle anlaşılır. Bazı insanlar büyük dedi diye büyük olunmaz. Çöp neden sorun; 1-İzmir gibi büyük kentlerde tüm çöpü bir merkezde toplamak yanlıştır. 2-Hiç bir ilçe belediye başkanı çöp merkezinin kendi ilçeside kurulmasını itemez. aksi halde siyaseten biter. Her ilçe veya 2 ilçe anlaşarak kendi çöpleri için bölgelerinde yer bulmalıdır.

Yorumu oyla      19      5  
SIDDIK SOYSAL 2 Aralık 2012 Pazar 11:44

İzmir'in Çöp meselesi Sayın Aziz Kocaoğlunun samimi istekli olması ile çözülür;Harmandalı çöp depolama alanını yüzölçümü yaklaşık 880 000 metrekare İzmir için idaal ama Aziz Beyin istemesi halinde İzmir Manisa arası Taş Ocaklarının yüzölçümü 1473 000 metrekere olmasına rağmen, topokrafik yapısının uygun olmasına rağmen Bornova'lı olması dolayısı ile bu alanı görmezden geliyor.İzmir Kamuoyondan ricam bu alanın değerlendirilmesi konusunda Sayın Aziz Kocaoğluna destek olmaları gerekiyor.

Yorumu oyla      23      7  
öz karşıyakalı 2 Aralık 2012 Pazar 09:48

Evet izmirin çöpü büyük sorun, umarım büyük başkan aziz bey bunun üstesinden gelecek. Ümit bey çok yazıldı çizildi ama malesef Basmahane çukurunda bir arpa boyu yol alınmadı. Bunu tekarar gündeme taşıyabilirmisiniz? Geçen akşam üzeri durakta beklerken koca koca lağım farelerinin kenarda dolaştıklarına şahit oldum. Bu utanç çukuru çakmurun 1996 senesinden kalan İzmire en büyük kötü mirası, şehrimizin göbeğinde çirkinlik anıtı gibi duruyor, kim nezaaman buna el atacak..

Yorumu oyla      19      6  
yiğit 1 Aralık 2012 Cumartesi 13:53

izmir'de basın mı kaldı? gazeteler bülten eş dost haberleriyle dolu. muhabirlerin ayağına geliyor haber. utanmadan bir de deklerasyon yayınlıyorlar gazetelerin içeriği gazetelere aittir diye.

Yorumu oyla      16      5  
izmirli Ali 30 Kasım 2012 Cuma 19:56

Sayın YALDIZ, Copu tek bir depolama tesisine doldurmak yerine yerinde geri kazanımın gelistirilmesiyle %60 atık azaltma (Kompost, kagıt vb. donusum) geri kalnının yakma tesisi ile cozulmesi ve elektrik-ısı enerjisi ile kojenerasyon yapılması cok saglıklı olacak. Ustelik yer sorunu da olmayacak. Mevvcut 9 trnasfer İstasyonunun 4 unu kullanın,geriye kalanlarıda kapatın. Bu 4 tesis samimi soyluyorum cok rahat bu isi cozer. Ornek: Evlerden mutfak atıkları icin beyaz torba, kagıt vb. icin yesil torba

Yorumu oyla      16      5  
NECATİ YILDIZ(4) 30 Kasım 2012 Cuma 16:05

Hatırlatmak gerekirki"GERİ KAZANIM VE ÇEVRE"kavramları gelişmiş Batı toplumlarında bile yeni iken ve Türkiye'de bu kavramlar Akademik çevrelerde bile kullanılmazken Sosyaldemokrat İhsan ALYANAK'ça uygulamaya konulmuş,keza günümüzün Popüler bir diğer uygulaması olan "KENTSEL DÖNÜŞÜM/KENTSEL YENİLENME"kavramlarıda Kemeraltı,Tepecik,Karataş uygulamalarıyla hayata geçirilmiştir.Aradan kırk yıl geçtikten sonra bunların soru olarak tartışılıyor olması hem üzücü, toplumsal bellek için düşündürücüdür.

Yorumu oyla      13      5  
NECATİ YILDIZ(3) 30 Kasım 2012 Cuma 15:55

1975 yılında İzmir'in çöp toplamasında devrim niteliğinde adımlar atılmış,Avrupa'nın bile bir çok şehrinden çok önce cadde süpürge makinaları,Hidrolik sıkıştırmalı Çöp kamyonları,toplanan çöplerin uzun mesafelere nakli için her birisi 50 ton kapasiteli Hidrolik Çöp treylerleri ve daha bir çok ekipman ithal edilerek başarı ile kullanılmıştır.

Yorumu oyla      13      5  
NECATİ YILDIZ(2) 30 Kasım 2012 Cuma 15:46

Yaklaşık kırk yıl önce hazırlanan raporlarda ikibinli yıllarda İzmir'in günlük çöpünün yaklaşık 1500 Ton/gün olacağı bu nedenlede,çöplerin depolanarak imhası yerine ,toplanmasından itibaren imhasına kadar son teknolojilerden yararlanılması önerilmekteydi.Nitekim Çöp'ün geri kazanımı için birisi Halkapınar'da,diğeri Çiğli'de iki adet "Kompost Gübre Fabrikası"dışında Türkiye'de ilk kez izmir'de Temizlik hizmetlerinde ciddi modernizasyon başlatılmıştı.

Yorumu oyla      13      5  
NECATİ YILDIZ(1) 30 Kasım 2012 Cuma 15:35

Sn.Ümit YALDIZ..Gazetenizin"İzmir Çöp'ün Yerini Egederon söz'den öğrendi"haberinin altına birbiriyle bağlantılı üç yorumda bulunduğumdan bunları tekrar etmiyeceğim.Merhum ALYANAK döneminin işin içindeki çalışanlarından birisi olarak belirtmeliyimki,İzmir şehrinin bir anlamda "ÇÖP MASTER PLANI"olarak nitelenebilecek çok ciddi raporlar mevcuttu.Tabii zamanla Seka'ya hurda kağıt olarak gönderilmedilerse.

Yorumu oyla      15      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva