Tayfun MARO
İzmir hak ettiğini neden alamıyor?
10 Temmuz 2023 Pazartesi

Son verilere göre, 4,5 milyon nüfusun yaklaşık 1 milyonu yoksulluk sınırı altında. Bu yeni durumun, ülkede ve dünyada dengeden çıkan sistemden kaynaklandığı aşikâr. Bu meseleyi, ekonomik bunalım ve göç hareketleri bağlamında ayrıca tartışmak gerekiyor.

İzmir’in hak ettiğini alamadığına dair yakınma son yirmi yılın meselesi değil; seksenlerde, doksanlarda da aynı yakınmalar vardı. 

Şu gerçeğin altını çizmek gerek; ülke rantı, İstanbul-Ankara hattında oluşuyor. Dolayısıyla, ülke yönetimi ve büyük yatırımlarla ilgili karar süreçleri de bu hat üzerinde oluşuyor.

Mesela, her iki şehrin Belediye Başkanı seçim alanlarında ve Cumhurbaşkanı Yardımcılığı gibi bir statü tanımlandı. Oysa, 23 yıldır iktidara direnen biricik metropoldür, İzmir.

İzmir’e gelince, siyasette ve üretimde geri planda kaldığı doğrudur; ülke rantından payına düşen, ürettiğinden az.

Dahası, merkezi yönetim İzmir’e üvey evlat muamelesi yapıyor. Bir kamu kuruluşu olan belediyenin İzmir’de kamu hizmeti üretmesinin önüne engeller çıkarılıyor.

Bu sorunu derinlemesine kavramak için İzmir burjuvazisinin konformist tutumuna da bir göz atmakta yarar var.

Türkiye burjuvazisinin oluşumundaki rolü ve ekonomideki ağırlığı, İzmir’in ülke yönetiminde çok fazla söz sahibi olmasına izin vermiyor.

İzmir’in önde gelenleri, dendiğinde akla gelen, şehir eşrafından hallice bir zümredir.

Bu şehrin elitleri çalışmayı fazla sevmez, öyle aman aman üretmez.  

Ülke ölçeğinde bir şeyler üretmek ve yaptıklarıyla ülke çapında bilinir olmak isteyenler, İstanbul’a gider.

İzmir, kendi içine kat etmeyi seven bir şehir. Günü kendince yaşamayı seviyor. Ülke yönetiminde, ekonomisinde söz sahibi olacak ölçüde üretim ve sermaye birikimi yapmayı dert edinmiyor. İzmir’in büyük aile şirketleri en fazla üç kuşak yaşıyor; sonra da ya yok oluyor ya İstanbul sermayesi satın alıyor.

Hal böyle olunca, politik ağırlığı olmayan şehrin ülke rantından payına düşenin pazarlığını yapacak gücü de olmuyor. Boş bırakılan siyasal alan, hemşeri dernekleri ve siyaseti geçim kapısı yapanlar tarafından dolduruluyor.

Hayatın tadını çıkaran İzmir elitinin durumu, İzmir’in daha fazlasını elde etmesine izin vermiyor. Öncü sınıf yok.

Bununla birlikte, tarihsel koşulları ve değişimin yarattığı koşulları itibarıyla, İzmir’in Doğu Akdeniz’de yeniden parlayacağı günler uzak değil. Yeni Dünya düzeninde önemli metropoller arasında yer alacağı koşulların öncülleri ortaya çıkmaya başladı.

İzmir’in dağlarında çiçekler açmaya devam edecek.  

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' işareti Avrupa'ya neden dert oldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kültürel İslam, Siyasal İslam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva