Ümit YALDIZ
İzmir’e uzaktan bakmak!
16 Ocak 2012 Pazartesi

Geçtiğimiz günlerde Kordon Otel’de yapılan bir atölye çalışmasına katıldım.
Konusu İzmir olan bir çalışma için 6-7 saat kafa patlattık.
Türkiye’nin yakından tanıdığı bir bilim insanı Prof. Fuat Keyman ve meslektaşı Ali Çarkoğlu’nun davetlisiydik. Farklı konularda yaptıkları araştırmalarla adından söz ettiren Keyman, son çalışmasında İzmir’i ‘mazereti olmayan kent’ ilan etmiş hatta bu sözü başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olmak üzere bazı devlet erkânına ilham kaynağı olmuştu.
Keyman’ın önceki çalışmasında İzmir mazeretsiz kentti. Yani unu, şekeri, yağı hatta aşçısı/yamağı olan ancak helva karmayı beceremeyen kent…
Kentler üzerinden Türkiye fotoğrafı yakalamaya çalışan Keyman ve ekibinin son çalışması da İzmir’i konu alıyordu.
Daha önce Ankara, İstanbul, Bursa gibi metropollerle kıyaslanan İzmir bu kez Diyarbakır, Kayseri ve Trabzon’la karşılaştırılıyordu. Ve Keyman ve Çarkoğlu’nun bu kentlerde yaklaşık 1 bin 200 denekle yüz yüze görüşerek gerçekleştirdiği anket atölye çalışmamızın  hareket noktasıydı.
Çalışmaya konu anketin en belirgin özelliği kentlerin varoşlarında yapılmış olması değildi sadece. Örneklem dağılımı kentin çeperlerinden seçilmişti ama dikkat çekici bir başta ölçüt daha vardı. Alevi ve Kürt kökenli vatandaşların yaşadığı mahallelerdi baz alınan… Son dönemde ‘Açılım’ Projelerine konu olan ve göreceli olarak azınlık psikolojisinde olduğu varsayılan çeperlerde yaşayan Alevi ve Kürt vatandaşların gözüyle bakılmıştı İzmir’e…
Açılış konuşmasında bir önceki çalışmasından dem vurdu Keyman ve İzmir’in nasıl Mazeretsiz Kent seçildiğinin içini doldurmaya çalıştı. İzmir’in onlarca medeniyete mesken olan tarihi kadar iklimi, insan sermayesi, eğitim düzeyi, ekonomik dinamizmiyle Türkiye’nin en şanslı ili olduğunu savunan Keyman, başta bir yönüyle adeta Ege Bölgesi’nin başkenti hüviyetinde olan kentin istenilen gelişimi sağlayamamasını anlamaya çalıştıklarını vurguladı.
İzmir’in potansiyellerini harekete geçirmesi halinde rahatlıkla Türkiye’nin Barcelona’sı olmaya namzet olduğunu savunan Prof. Keyman, ‘İzmir iklimi, doğal, tarihi güzellikleriyle yaşanabilir bir kent. Eğitimli insan sermayesi ve ekonomik potansiyeli yüksekliği de dikkate alırsak, üç özelliği aynı anda barındıran şanslı kentlerden biri.. Peki, İzmir’in başta ekonomi olmak üzere pek çok alanda rakiplerine yenilmesini nasıl yorumlamalıyız?’ sorusuyla tartışma başladı. Ve ikinci soruyla tartışmanın eksenini biraz daha netleşti. İzmir kalkınma ve büyüme konusunda aktörler arasında kentsel büyüme koalisyonu kuramıyor. Akademik dille anlatmaya çalıştığı şey aslında bizlerin de defalarca gündeme taşıdığı ‘lobi’ faaliyetlerinin yetersizliğiydi.
İzmir’deki kentsel aktörlerle (sivil toplum örgütleri, işadamları, siyasetçiler, akademisyenler gibi) birebir yaptığı görüşmelerden örnekler sunan Keyman, özetle kentsel aktörlerin daha çok rekabet halinde olduğunu, kentte bu tür sorunları ortadan kaldıracak bir arabulucunun, liderin olmadığını anlattı uzun uzun. Ve de İzmir’in siyasi iktidarın dışında kalmasını da laiklik ekseninde içe kapanma olarak yorumladı. Aslında mazereti olmayan kentin kusurlarını sıralıyordu Prof. Keyman. Gönül Soyoğul’la birlikte katıldığımız çalışmada yaklaşık 25 kişi vardı.
Aslında Keyman’ın koyduğu ‘Mazeretsiz Kent’ teşhisini bu kentin aktörleri, gazetecileri yıllar önce koymuş, ‘Ne olacak bu İzmir’in hali?’ sorusunun etrafında onlarca tur atılmıştı.
Ama tüm bu tespitlerin ‘dışarıdan bir gözle’ yapılması anlamlıydı bu kez. Her şeyi olan ama hiçbir şey yapamayan kent… Keyman’ın bazı tespitlerinde kente uzaktan bakmanın verdiği yanılgı dikkat çekiyordu. Zaten bizim orada olma nedenimiz de tam olarak buydu sanırım.
Hemen herkes bu tespitlere eleştiri getirerek başladı söze. En dikkat çeken karşı çıkış ise Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkan Vekili Murat Bakan’dı.  
‘İzmir mazereti olmayan değil mazeret üretmeyen kenttir’ tespitiyle dikkat çeken Bakan, Prof. Keyman’a yanıt verirken karşısında AK Parti Grup Başkan Vekili Kenan Çakar varmış gibi hararetliydi. Ama ortaya konan araştırmada eleştiriyi hak eden bulgular kadar dikkat çekici hususlar da vardı.
Ekseriyetimiz İzmir’in Kayseri, Diyarbakır ve Trabzon gibi kentlerle kıyaslanmasına karşı çıktık. Araştırmanın varoşlardaki Kürt ve Alevi etnik/dini referanslı yoğunluk üzerine kurgulanmasının da İzmir’i yansıtmayacağını da ekledik.
Yerel hizmetler ve yaşam kalitesinden memnuniyet sıralamasında İzmir’in varoşlarındaki Kürt ve Alevi kökenliler diğer üç kenttekiler arasında sonuncu sırada mesela.
İzmir’in varoşlarındaki Kürt ve Alevi nüfusun yerel hizmetlerden, yaşam kalitesinden memnuniyet oranı yüzde 45. Ki bu oran Diyarbakır’da 59,3, Trabzon’da 56,3, Kayseri’de 60,5. Referans kent İstanbul’da ise durum yüzde 52. Aslında atölye çalışmasının ana konusu birlikte yaşama kültürü üzerineydi.
Araştırma sonuçları, Kürt ve Türklerin etle tırnak olduğu tezini yalanlıyor gibiydi.
Yakın çevrenizde, ailenizde Kürt/Türk kökenli kimse var mı, varsa ne sıklıkla görüşüyorsunuz? sorusuna katılımcıların yüzde 36’ı ‘Hiç kimse yok’ demişti çünkü.
Ülkeye bağlılık, AB’ye bakış gibi sorulara verilen yanıtlarda da dikkat çekici olan Diyarbakır’da bile ülkeye bağlılık oranının yüzde 75’ler seviyesinde çıkması ki İzmir’deki sonuçlar yüzde 88 gibi iyi bir noktadaydı. Birlikte yaşama için hala şansımız var şeklinde yorumlanan bu sonuçlar arasında bir önemli nokta da Alevilerin hem İzmir’e hem ülkeye bağlılık sorununun yok denecek kadar olmadığıydı.
Denekleri zorlayarak, kendinizi ait hissettiğiniz etnik ya da dini kimlik nedir sorusuna tek yanıt arayan araştırmacılar, en yüksek oranı ‘Müslüman’ olarak bulmuş durumda. Türk yanıtının İzmir’de fazla olduğu araştırmada Kürt diyenlerin ikincil kimlikleri ezici oranla Müslüman’dı. Araştırmaya göre İslam Dini Türk toplumunun en önemli çimentosu gibi görünüyordu. Aslında bu araştırma da AK Parti’nin açılım politikalarının merkezine neden ‘dini’ koyduğunu da açıklamaya yetiyordu.
Sonuç olarak, ben İzmir’in demokrat ikliminin azınlık psikolojisini yendiğini, İzmir’in aslında bir göç kenti olduğunu ama içine aldığı herkesi ‘asimile’ edip kendine benzettiğini dolayısıyla da bu kentte bir Kürt-Türk çatışmasının olmadığını vurguladım. Alevi sorununun en az hissedildiği kentlerden biri olarak tanımladığım İzmir’de Kürt ve Türk’ün çok rahatlıkla arkadaş, iş arkadaşı hatta akraba olabildiğini örneklediğim konuşmamda, zaman zaman yaşanan Kürt-Türk gerginliğinde terör sorununun tırmanması arasında bir paralellik olduğunu ortaya koymaya çalıştım.
Araştırma sonuçlarından çıkan İzmir’de Kürtler’e karşı ‘Tanıyarak dışlama faaliyeti var’ tezine karşı çıkıp, ‘Açılım politikaları ve terör olaylarının’ İzmir’in ulusalcı yapısında gerginlik yarattığını savunup İzmir siyasal iktidara karşı ‘endişeli’ duruşu kadar bölücü teröre karşı ulusalcı duruşuyla da dikkat edilmesi gereken bir kent olduğunu vurgu yapmaya çalıştım. Umarım İzmir’e hem uzaktan hem de çeperden bakıp, ‘doğruyu’ bulmaya çalışanlara katkı sağlayabilmişimdir.  
Kim ne derse desin İzmir ihmal edilmiş ve içe kapanmak zorunda kalmış bir kenttir. Bir nevi özerk cumhuriyet gibi.. Özellikle de son 10 yılda… Kentin yerel dinamiklerinin birbirleriyle rekabet etmekten aynı masaya oturamadığı tezi son derece yerinde… Aslında mazeretsiz bir kent olduğu da doğru… Ama özgürlüklerin, demokrasinin ve de tahammül katsayısının yüksekliği de ortada… Terör olayları dinsin, bölücü/irticai tehditler ortadan kalsın yeter ki!
İzmir herkese kucak açmaya hazır!
Tabi ki bence…
 
Not: Hafta sonu İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD)’ın genel kurulu vardı. AK Parti’den İzmir Milletvekili seçilen İlknur Denizli’nin boşalttığı koltuğa oturan Ayhan Baran, bu kez seçildi. Öncelikle kendisine başarı diliyorum. Ama İZSİAD’ı bu kentte yukarılara taşıyan, etkin bir konuma yükselten İlknur Hanım’ın kongrede yokluğu dikkat çekiyordu. Araştırdım. Kongreye gelmeyen sadece İlknur Hanım da değilmiş. Yaklaşık 400 üyesi bulunan derneğin genel kurulunda 160 oy kullanılmış. İlknur Hanım’ı aradım. Sesinden grip olduğu anlaşılıyordu. ‘Genel kurula gelmeme nedeniniz hastalığınız mıydı yoksa son katıldığınız toplantıda adınızın bile anılmamasından kaynaklı bir dargınlık mıydı? diye sordum. Hayır dedi. Aynı saatlerde yapılan MÜSİAD Genel Kurulu’nda olduğunu söyleyince şaşırdım. Gayri ihtiyari ‘Nasıl yani’ diye sordum yeniden…
İşte yanıtı: ‘MÜSİAD yönetimi Ankara’ya kadar zahmet edip genel kurullarına davet etti’ deyince ‘Yoksa İZSİAD’dan davet gelmedi mi?’ diye sordum. ‘Geldi, geldi. Tüm üyelere gönderilen bir cep mesajıydı’ deyince anladım. İZSİAD’ın son 5 yılına damga vuran Eski Başkan Denizli’nin İZSİAD yerine MÜSİAD’a gitme nedenini…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ÖZGÜRLÜKÇÜ DEMOKRASİ 2 17 Ocak 2012 Salı 12:43

ÖZGÜRLÜKÇÜ DEMOKRASİ, ÇOK PARTİLİ SİYASİ HAYAT , İZMİR İÇİN NE DEMEKTİR BİLİRMİSİN SEN. İZMİRİ YEREL YÖNETİMLER ÖLÇEGİNDE HEP DEMOKRAT İNSANLAR YÖNETMİŞ TİR. - Rauf ONURSALLAR,( Efe Rauf ) Osman KİBARLAR, İhsan ALYANAKLAR, Burhan ÖZFATURALAR,Yüksel ÇAKMUR LAR. Ahmet PİRİŞTİNALAR, Şu Anda da Nöbete Göreve DE VAM EDEN Aziz KOCAOGLU - Bunlar Hepsi PARTİ AYIRIMI YAPMAKSIZIN - İZMİRİN DEMOKRAT BAŞKANLARIDIR. - .

Yorumu oyla      15      6  
süleyman 17 Ocak 2012 Salı 12:14

İzmir, AKP ve yandaşlarınca geri kalmış,gelişmiyen bir il olarak gösteriliyor.Pisikolojik baskı yapılıyor.Akıllarınca küçümsüyorlar.Oysa gerçek şu ,Fuat Keyman gibi istek programı yapan proflar İzmir liyi etkiliyemez İzmir li hayatı ondan ve onun gibilerden öğrenmez.Burası özgür yaşamı seçmiş birazda şövenist insanların yaşadığı bir kenttir.Gelişmeyi plazalara,AVM lere indirgeyenler şunu tespit etmeye çalışsınlar İzmir de yaşayanlar yaşamın ne kadar içinde ,Ankara lı,Kayserili,İstanbul lu ne kad

Yorumu oyla      14      6  
kamil 17 Ocak 2012 Salı 09:54

sebatayistin liberali çekiliyor da faşisti çekilmiyor be

Yorumu oyla      12      8  
İZMir 16 Ocak 2012 Pazartesi 23:06

özgürlükçü demokrasi aşkına sahip tek kent bu ülkede... AKP havucunu yemez... Onu ancak eşekler yer... İZMir gaVURdur... gavur kalacak... Dönüştüremeyeceksiniz...

Yorumu oyla      14      9  
farih 16 Ocak 2012 Pazartesi 22:43

Allah aşkına İlknur Denizlinin ismi nasıl olurada İzmir Büyükşehir belediyesi için anılabiliniyor. Daha düne kadar Aziz Başkaanın danışmanlığı yapan şimdi AK Parti milletvekili olmaz kardeşimolmaz istediğiniz kadar öne çıkartın yinede olmaz bu yazıyıda yayınlamazsınız ama hiç olmazsa siz bilin OLMAZ

Yorumu oyla      13      7  
Gündüz Kapancıoğlu 16 Ocak 2012 Pazartesi 21:12

Akademisyenlerin araştırmalarına konu olan,Göç,gecekondu,Varoş dahilindeki Kürt,Alevi ve bunlarla İzmirlililerin ilişkilerini,1994-2000 döneminde Kadifekale girerek il ele alan kuruluş olduğumuzu basın ve medya arşivlerine baksalardı görürlerdi.Ve bize hem o aşamada,hem de bu toplantı için ulaşırlardı.Bilmedikleri çok şeye de vakıf olurlardı.Dilerim bu kısa eleştrim işe yarar.

Yorumu oyla      13      6  
gündüz Kapancıoğlu 16 Ocak 2012 Pazartesi 20:47

Aziz dostum Ümit Yaldız'ın hem katıldığı,hem de bir konuşma yaptığı toplantı,hasbelkader İzmir'in tarihinde,hemşehri derneği olmayan bir kentin İLK kent derneğini kurmuş bir kişi olmam nedeniyle belki de İzmirde 1 no.lu ilgisi olarak beni ilgilendirmiş bulunuyor. Bu akademisyenlere teşekkür ederim toplantıyı düzenledikleri için.Ancak derslerini yarım yapmışlar.STK olarak izmire damgasını vurmuş İZMİRLİLER DERNEĞİ'Nİ ve Kurucusuna niye ulaşamamışlar?

Yorumu oyla      14      6  
nilaysermikökkılınç 16 Ocak 2012 Pazartesi 20:37

İzmir diğer Anadolu kentlerine göre daha az bir gelişme göstermişse İzmir'in mazereti vardır.Diğer Anadolu kentlerinin Merkezi İdareden gördüğü ilgiyi son 10 yılda görememiştir. Diyarbakır'ı ve Trabzon'u 20 yıl önce görmüştüm.İçinde bulunduğu özel koşullar karşısında Diyarbakır bir gelişme göstermişse buna sevinmek gerekir.Trabzon ise Karadeniz Bölgesinin başkentidir; yaşam dolu bir kenttir. Ancak İzmir'i bu kentlerle kıyaslamak İzmir'e gerçekten de uzaktan bakmak demektir.Bu araştırmadan sağlıklı sonuçlara varılamayacak demektir. İzmir kendine özel bir kenttir.Yabancılar İstanbul ve Ankara dahil diğer Anadolu kentlerine göre İzmir'de İslami bir yaşam karakteri görmediklerini ve batılı bulduklarını söylerler. Barselona'ya benzer ancak daha güzeldir.Barselona'nın 4 katı nüfusla yaşamak zorundadır . Göçe bağlı sorunları vardır.Araştırmacılarımız bence iyi bir araştırma için bir süre izmir'de yaşasınlar !

Yorumu oyla      14      6  
ÖZGÜRLÜKÇÜ DEMOKRASİ 16 Ocak 2012 Pazartesi 15:53

İZMİR Artık Uzun Yıllar Kentin Adı Üstünde Oynanan, Sonu İST, le İZİM , le Biten Uyduruk İdeolojilerin Arkasından Gitmekten YORULDU, USANDI BIKTI....Sayın KEYMAN Tamam Siz Araştırma Yapmışsınız Ama Galiba Tezgahı Yanlış Yerde Açmışsınız.İZMİRLİ Son Seçimden Bu Yana ÖZGÜRLÜKÇÜ DEMOKRASİDEN YANA EYİLİMİNİ GÖSTERDİ. Bu Destek Hızla Artıyor.

Yorumu oyla      16      14  
komedi 16 Ocak 2012 Pazartesi 14:56

Cep mesajı bahanesidir..AKP'den Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmanın yolu artık İzsiad'dan değil; MÜSİAD'dan geçer...

Yorumu oyla      19      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva