Engin ÖNEN
İzmir-İstanbul hattı…
12 Aralık 2023 Salı

Aralarında en fazla nüfus hareketi yaşanan iller arasında İzmir ile İstanbul yer almaktadır. İzmir, İstanbul’dan ağırlıklı olarak emekli ve mevsimlik göç alırken, genç, eğitimli ve yetenekli nüfusu göndermektedir.

Bu konuyu da içeren yeni kitap çalışmamızdan küçük bir bölümü paylaşmak istiyorum…

“…Amatör kültür sanat faaliyetleri son derece önemli ve yararlı bir etkinliktir şehir için. Ancak bunun endüstrisi oluşunca, İstanbul yine bir kara deliğe dönüşüyor. İzmir’de yetişen spor, sanat ve edebiyat insanının İzmir’de kalma şansı hemen hemen hiç yok. Ekonomi ve ticaret merkezi olduğu gibi kültür ve sanat endüstrisinin merkezi de İstanbul olduğu için, İzmir sanatçısını ve edebiyatçısını burada tutamıyor.

Geçtiğimiz aylarda Cannes Film Festivalinde, en iyi kadın oyuncu seçilen Merve Dizdar’ın İzmir’de yaşıyor olması ile değil de İzmirli olmasıyla övünmeye başladık.

Halit Ziya’dan Atilla İlhan’a, Necati Cumalı’dan Sezen Aksu’ya bu şehrin yetiştirdiği onlarca edebiyatçı ve sanatçı İstanbul’a hicret etmeyi tercih ediyorlardı. Öğrencilik yılları ve meslek yaşamımdan arkadaşım olan İhsan Oktay Anar gibi bir iki istisna hariç.

İsmini unuttum kitapları çok satan bir kadın romancı Urla’da yaşıyormuş. Ankara’da bir etkinliğe davet edilmiş günün birinde. İlgili kuruluş kendisine uçak bileti almış ama İstanbul’dan Ankara’ya. Yani kitapları bu kadar çok satan popüler bir romancı ise otomatik olarak İstanbul’dadır diye düşünmüşler.

Eskiden bunun istisnaları olarak Cevat Şakir ve Zeki Müren’in Bodrum’u tercih ettiği ve Can Yücel’in Datça’ya yerleşmesi örnekler vardı. Ama bunlar çok özel örneklerdi. Adeta sapma davranışı idi. Uzun yıllar geçti aradan şimdi yine Bodrum’da, Ayvalık’ta, Datça’da Urla ve Foça’da yaşamayı tercih eden sanatçı ve edebiyatçılar var. Mesela Ercan Kesal, Urla’yı tercih etti. Orada bir kültür merkezi de kurdu. Ama İstanbul’a bağımlı bir tercih bu. Hibrit yaşam yani.

İzmir böylece, yeni eğilim gereği, en azından sahil ilçeleri ve köylerine bazı sanatçı ve edebiyatçıları çekme potansiyeli taşımaktadır…”

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva