Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
8 Ekim 2024 Salı

Ülke siyasetinin en önemli gündem maddelerinden biri haline geldi, İmamoğlu’nun aldığı cezanın onaylanıp onaylanmayacağı. Nereden baksanız hukuk skandalı.

Basına da yansıdığı gibi, defalarca davaya konu olmuş olan “ahmak” hitabı hiç ceza almış değil. Ancak Diyanet’le birlikte en güvenilmez kurumlar arasında mahkemeler yer almaktadır. Popülerleşen pek çok davada karar veriliş tarzı, ister istemez kamuoyunda mahkemelerin de talimat ile karar verdiği algısını güçlendirmektedir.

Akıl sağlığı yerinde olan herkes görüyor ki, İmamoğlu veya ahmak davası, Erdoğan’ın kendine rakip olarak gördüğü bir siyasetçiye karşı kullandığı araçlardan biri. Bu oyun 5.5 yıl önce İstanbul seçimlerinin iptalinde de oynandı. Ama bu defa seçime girme hakkını elinden almaya yönelik daha farklı bir hamle söz konusu.

Adeta suç cennetine dönen ülkemizde cezasızlık uygulaması daha revaçta iken böyle bir davanın gündemde tutulması ilginç. Katillerin, tecavüzcülerin, kaçakçıların kolayca hapisten çıkabildiği, azmettiricilerin yargılanmadığı bir ülkede bir siyasetçiye, ahmak sözünden dolayı siyasi yasak getirilmeye çalışılıyor. Pek çok siyasetçi, gazeteci ve aydın da düşünce suçundan kodeste tutuluyor.

Bunlar genel olarak kamuoyunun gündeminde olan konular. Ama işin daha ilginç yanı, iktidara aday ve son seçimde en yüksek oyu alan partinin bu dava karşısında parçalı bir görüntü veriyor olmasıdır.

Yumuşama ya da normalleşme taktiği ile CHP, kendi içinde tartışmalara sahne oldu. Bir ay boyunca Tüzük Kurultay’ı ile meşgul oldu ama dağ fare doğurdu. Şimdi hangi partilinin aklında Kurultay ve tüzüğe ilişkin geriye ne kaldı?

CHP’de şu anda ülke gündemi ve Saraya muhalefet açısından öne çıkan aktör, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu. Bu nedenle de iktidarın hedefindeki kişi de aynı. Kamuoyunda Erdoğan’ı sandıkta yenebilecek diğer bir aday olarak görülen Mansur Yavaş ise ülke gündemi ile bu denli yoğun olarak meşgul değil. Ayrıca Saray’ın da hedefinde olduğu görülmüyor şu ana kadar.

Önümüzdeki seçimlerde çıkaracağı aday ile ülke siyasetinin kaderini belirleyecek olan CHP, şu anda en az dört parça gözüküyor. Birinci bölüm İmamoğlu ve etrafındaki milletvekilleri ve belediye başkanlarından oluşuyor. İkinci grubu Özgür Özel ve Veli Ağbaba ile birlikte bir genel merkez grubu oluşturuyor. Eski genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na vefa duygusu veya başka nedenlerle bağlı olan bir başka grup daha var. Ülke genelinde olmasa da Ankara merkezli bir de Mansur Yavaş kesimi de dikkate alınmalı.

Bu gruplar keskin çizgileri ile birbirlerinden ayrılmasa da ve birbirleri arasında geçirgenlik bulunsa da, çok merkezli siyaset yapısına neden oluyorlar. Bazen bir grubun önceliği diğeri ile kesişmiyor. Hatta tam tersine aykırı düşebiliyor. Son dönemlerde Özgür Özel’in çeşitli çıkışları diğer parti içi bölümlerden yeterince destek görmediği malum.

Saray’a ve Erdoğan’a ya da Bahçeli ve MHP’ye karşı nasıl bir tutum alınacağı meselesinde Özel’in çok da benimsendiği söylenemez. Bunu belki sadece Kılıçdaroğlu dile getiriyor ama tepkiler onunla sınırlı değil.

CHP’deki bu parçalı yapının en önemli görünümlerinden biri de, İmamoğlu’nun siyasi yasaklı duruma düşme ihtimali konusunda, toplu halde bir ses yükseltilmemesidir. Bazıları o olmazsa, Yavaş var nasıl olsa diye düşünüyor olabilir. Hatta bunu tercih de edebilir. Ama hesabı böyle yapmak doğru değil.

Daha önce de ifade ettiğimiz gibi İmamoğlu ile Yavaş’ın desteği, şu anda Erdoğan’ın üzerinde olabilir ama bu iki siyasetçinin birkaç temel konu dışında temsil ettiği değerler ortaklaşmamaktadır.

Ayrıca oyunu kendiniz oynamayıp Erdoğan ve Saray’ın oynadığı oyuna dahil olursanız buradan hesaba katmadığınız başka hamleler de karşılaşma olasılığınız artar.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva