Fikret İLKİZ
Guetamala Patatesi
14 Ağustos 2011 Pazar

Hepimiz devrik liderlerin “yargılanmalarına” tanık oluyoruz.
 
Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, oğulları Ala ve Cemal ile eski İçişleri Bakanı Habib El Adli, göstericilerin öldürülmesi ve yolsuzluk suçlarından dolayı Kahire’de Mübarek’in adını taşıyan Polis Akademisindeki mahkemede demir kafes içinde yargılanıyor. Yargılama, Kahire'nin çeşitli yerlerine konulan dev ekranlardan yayımlanıyor. Başsavcının iddianamesinde yazılı suçlamaları demir kafeste yattığı yerden reddeden 83 yaşındaki devrik lider, eğer Mısır’da protestocuların öldürülmesi talimatını vermekten suçlu bulunursa, idam cezasına mahkûm edilebilir.
 
Bir başka “yargı” haberi “devrik diktatörler” ülkesi Guatemala’dan.
 
İspanyollar tarafından fethedilen antik Maya uygarlığının beşiği olan Guatemala’nın nüfusu 14 milyon civarında. Orta Amerika’daki bu ülkede 1944 yılında General Jorge Ubico Castaneda’nın diktatörlüğü "Ekim Devrimcileri" adlı sol eğilimli bir grup tarafından devrildi.
 
Ülke, 1945-1954 yılları arasında liberal-demokratik koalisyonlarla yönetildi. Ardından ABD destekli Albay Carlos Castillo Armas’ın yaptığı darbe sonrası baskıcı bir rejim geldi. 1960 yılından itibaren askeri hükümetler, sağcı çeteci gruplar, solcu isyancılar arasındaki çatışmalar nedeniyle 36 yıl sürecek olan Latin Amerika tarihinin en uzun iç savaşına sürüklendi.
 
Washington’daki bağımsız Ulusal Güvenlik Arşivi'nin yaptığı başvuru üzerine geçtiğimiz günlerde Küba'da Fidel Castro yönetimin devrilmesi amacıyla 1961'de, sürgündeki Kübalıların yaptığı CIA destekli başarısız işgal girişimiyle ilgili gizli belgelerin bir bölümü daha yayımlandı. Açıklanan belgelerde, ABD ile sürgündeki Kübalıların saldırı için eğitildiği Guatemala arasındaki yakın işbirliğinin ayrıntıları yer alıyor. Ordu destekli Guatemala Devlet Başkanı Başkanı Ydigoras Fuentes kendi askerlerinin de saldırıda yer almasını istemiş ama halkın desteğini alamadığı gibi isyancıların saldırısıyla karşı karşıya kalmış. ABD'den napalm bombaları istemiş ama ABD, olumsuz yanıt vermiş.
 
Askeri cuntalar döneminde, Guetalama’da ölüm mangaları tahmini 50 binden fazla solcu ve siyasi muhalifleri öldürdü. Yerli Maya Kızılderilileri katledildi. Tıpkı Latin Amerika’daki gibi 1960 yılından sonra askeri diktatörlükler kendi halkına karşı acımasız bir savaş yürüttü. Ölüm mangaları gibi paramiliter oluşumlarla siyasal baskı, zulüm ve ölüm kustular. 1977’de ABD, korkunç insan hakları ihlalleri nedeniyle askeri yardımı kesti. 1996 yılı Aralık ayında iç savaşı bitiren barış anlaşması imzalandığında, askeri diktatörlüklerin sonu gelmişti ama 200 bine yakın insan öldürülmüştü. Eski gerillalar, işledikleri suçları için özür dilediler. Başkan Clinton, askeri hükümetlere verilen ABD desteği için özür diledi.
 
1999 yılında, iç savaş sırasındaki hak ihlallerini ve sorumluları araştırmak ve yargı önüne çıkarmak üzere Guatemala Tarihi Aydınlatma (Hakikat) Komisyonu kuruldu. Ölüm mangaları, askerler, insanlığa karşı işlenen suçlar, gözaltında kayıplar, işkence suçları ve failleri araştırıldı. 699 dava dosyası ortaya çıktı ve yargılamalar sürüyor.
 
1982 yılında solcu gerillaların ellerinde bulunduğu iddia edilen orduya ait silahları arama emriyle Dos Erres köyüne gönderilen özel askeri timler, aralarında çocukların, yaşlıların ve hamile kadınların da bulunduğu 200 Maya yerlisini katletti.  
 
Kızılderili dilinde anlamı “Ormanlar Diyarı” olan Guatemala’da, “Tarihi Aydınlatma Komisyonu” tarafından belgelendirilen 699 davadan sadece birisi olan Dos Erres Katliamı” orumluların yargılanacağına dair söz verdi. sırasında öldürülenlerin yakınlarından eski Devlet Başkanı Alfonso Portillo af diledi. 2000 yılında devlet adına özür diledi ve s
 
Mahkemenin verdiği kararla, Dos Erres köyünde üç günde 200 kişinin öldürülmesinden sorumlu tutulan özel birlikte görevli eski 4 asker, 6 bin 60’ar yıl hapis cezasına çarptırıldı (Cumhuriyet. 4 Ağustos 2011). Dos Erres köyünü haritadan silmekle” suçlanan 4 eski askerin her biri, ölen her bir kişi için 30’ar yıl hapis cezasına mahkûm oldu. Mahkeme, dört eski askeri, her birine, her bir kurban için “devlet güvenlik güçlerini kullanmak suretiyle insanlığa karşı suç işlemekten” dolayı ayrıca 30’ar yıla daha mahkûm etti. Ormanlar Diyarı’nda hapis cezası en çok 50 yıl ama verilen bu ceza kamuoyu vicdanında biraz olsun rahatlama yarattı. Geçmişle yüzleşmekte hukuk yoluyla adalet için bir adım daha atılmış oldu.   
 
Onların Diyarı’nda geçmişle hesaplaşabilecek kadar atılmış cesur adımlar sayesinde kurulabilmiş olan “Tarihi Aydınlatma Komisyonları” var. Bu Komisyonlar yaptığı araştırmalarla geçmişin suçlularını adalet için yargı önüne çıkarabiliyor.
 
Bizde ise “yetmez ama evet” diyenlerin Anayasa değişiklikleri bile, faşist 12 Eylül 1980 darbesinden sonra yaşanan insanlığa karşı işlenmiş suçların faillerini yargılamaya ve hesabını sormaya yetmiyor. 
 
Oysa aynı iklim kuşağında yaşadığımız Guatemala’da da patates yetişiyor, bizde de.
 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva