Nedim ATİLLA
Göçmenler Avrupa’yı faşizme taşır mı?
10 Haziran 2024 Pazartesi

Dün geceden beri AB seçimlerini konuşuyoruz anlık mesajlaşma gruplarımızda… Vardığımız sonuç,”Popülist aşırı sağ göçmen karşıtlığı ile kazanç elde etti ancak Avrupa yanlısı merkez ayakta kaldı” yönünde. Umarız yanılmıyoruzdur…

TV kanallarına bakınca görüyoruz ki aşırı sağ Fransa, Almanya ve Avusturya’da kutlama yapıyor. Macron, Fransız parlamentosunu feshedeceğini açıkladı gecenin bir vaktinde… Macron, düz faşist Marine Le Pen’in karşısında aldıkları ağır yenilginin ardından erken parlamento seçimleri çağrısında bulunurken, Almanya’da aşırı sağcı Alternatif für Deutschland’ın (AfD) önemli bir performans sergilemesiyle Olaf Scholz’un koalisyonu kötü bir gece geçirdi.

İtalya başbakanı Giorgia Meloni’nin aşırı sağ İtalya’nın Kardeşleri Partisiyüzde 30 oy alarak merkez sol rakiplerinin rahatlıkla önünde yer aldı.

Avusturya’da ise aşırı sağ Özgürlük Partisi yüzde 25,7 oyla birinci oldu.

Hollanda’da Geert Wilders’in aşırı sağ partisi, Sol-Yeşiller ittifakının ardından ikinci sırada yer aldı. Viktor Orbán’ın Macaristan’daki Fidesz partisi de beklentilerin altında performans gösterdi ve ama yine de birinci parti.

Bütün bunlara; yani aşırı ve radikal sağın kazanımlarına rağmen ana akım merkez partiler çoğunlukta kalmayı başardılar.Sosyalistler, Sosyal Demokratlar, Demokratlar ve Yeşiller720 sandalyenin 462’sinialdılar ama bu sonuç kimseyi rahatlatmıyor.

Ana akım partilerin çoğunluklarının daralması, iklim eylemiyle ilgili iddialı yasaların çıkarılmasını tehlikeye atabilir. Bu konudaki SlowFood tarafından dile getirilen kaygıları başka bir yazıda dile getireceğim.

Birlik üyesi 27 ülkede yapılan oylamanın ardından kurulacak yeni parlamentoda aşırı sağın ağırlığını artıracağı öngörülüyordu ve öyle oldu. Beş yıl önceki son AP seçiminden beri aşırı sağ partiler AB genelinde birçok ülkede ya iktidara geldiler ya da hükümet ortağı oldular.

Bu yıl Almanya’da seçme yaşı ilk kez 16’ya düşürüldü, bu değişiklik seçmen sayısının yaklaşık 4 milyon artmasına yol açtı ama anlaşılan gençler de aşırı sağa meyilliler. Çünkü Avrupa Birliği’ne (AB) eleştirel yaklaşan ve göçmen karşıtı olan ideolojiler, artık yalnızca yaşlılara hitap etmiyor.

Öyleyse baştaki soruyu yineleyelim, göçmen karşıtlığı Avrupa’yı 80 sene öncesinde olduğu gibi yine faşizmin kucağına iter mi?

***

İnsanın doğasında Xenophobia diye bir hastalık var.”Yabancı Düşmanlığı” diye dilimize çevirebileceğimiz bu hastalık Nazi Almanyası’nda olduğu gibi toplumsal histerilere dönüşebiliyor. Zaten Avrupa’nın korkusu da Fransa, Almanya, İtalya ve Avusturya’da yükselen bu neo-faşist eğilimler…

Xenophobia: Yabancı düşmanlığı Antik Yunancadan xénos,“tuhaf, yabancı veya uzaylı” ve phóbos “korku” kökenli bir sözcük. Bilimsel karşılığı yabancı veya garip olarak algılanan herhangi bir şeyden korkmak veya hoşlanmamak…

Yabancı düşmanlığı bilim dünyasının da merceğinde… Son okuduğum bir makale,bunun “devlet ve toplum tarafından kimin gözetilme hakkına sahip olduğuna ilişkin siyasi bir mücadelenin bir unsuru: modern devletin kolektif iyiliği için bir mücadele” olduğunu ileri sürüyordu. Bu bilimsel kılıf açıkçası şaşırttı beni.

İtalyan sosyolog Guido Bolaffi’ye göre yabancı düşmanlığı, “gerçek dışı, basmakalıp ve egzotik bir nitelik”taşıyor.

Batı kültüründeki yabancı düşmanlığı duygusunun erken bir örneği, Antik Yunan’ın yabancıları “barbar” olarak aşağılaması, Yunan halkının ve kültürünün diğer tüm halklardan ve kültürlerden üstün olduğu inancı ve ardından barbarların doğal olarak köleleştirilmesi gerektiği yönündeki iddialarıdır.

Antik Romalılar da diğer halklara göre üstünlük kavramına sahiptiler, Romalılar, Suriyeli, Asyalı ve Afrikalıların kölelik için doğduklarına inanırlardı.

Günümüz İtalyan Başbakanı da böyle düşünüyor deseler inanırım.

Göçmen karşıtlığı nerelere kadar ulaşacak kaygılıyım.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hakan 11 Haziran 2024 Salı 12:04

Konuyu sadece göçmen karşıtlığı, faşist bir yaklaşım olarak değerlendirmek, biraz eksik kalır. Ülke kaynaklarını tarumar edilmesi bağlamındada bakmmak gerek. Kaleminize sağlık. Saygılar

Yorumu oyla      0      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İngiltere seçimini okuyalım
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' işareti Avrupa'ya neden dert oldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kültürel İslam, Siyasal İslam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva