Fikret İLKİZ
Gazetecilere özgürlük mü?
29 Temmuz 2013 Pazartesi

Baskılardan, gazeteci tutuklamalarından, tehditlerden ve gazetecilik mesleğinin yok edilmesine yönelik eziyetlerden, işten atılmalardan dolayı ortaya çıkan “gazetecilere özgürlük” mücadelesinin yarattığı “Gazetecilere Özgürlük Platformu” ikinci bir kongre topladı. 
24 Temmuz 2013 günü Gazetecilere Özgürlük Platformu Dönem Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Sayın Ercan İpekçi, “İkinci Gazetecilere Özgürlük Kongresi”nin açılışında yaptığı konuşmada gerçekçi ve öğretici bir durum tespiti yaptı.
Artık “siyasal içerikli” konuşmalar yapmak gerekiyordu, çünkü artık anlaşılmıştır ki; sorun sadece “basın özgürlüğünden ibaret değil”dir.
Sayın İpekçi’nin ifade ettiği gibi “Sorun aynı zamanda toplumun ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, toplantı ve gösteri yapma özgürlüğüdür.”  
İşte gazetecilerin farkına varmaları gereken, bir başka deyişle eğer farkına varabilirse gazetecilik mesleğinin ayakları üstüne oturacağı bir dönemin başlatılması, özgürlük mücadelesinin kazanılması; İpekçi’nin ifadeleriyle “biz gazetecilerin korkarak, susarak, gerçekleri gizleyerek bir yere varması” ile mümkün değildir.
Açış Konuşmasında İpekçi’nin “gazetecilerin içinde bulunduğu durum” hakkındaki görüşlerini alıntılıyorum:
“Bizler konuşmaktan, fikrimizi açıklamaktan, hakkımızı aramaktan, doğruları haberleştirmekten, işten atılmaktan, sendikalaşmaktan, toplu sözleşme yapmaktan, birbirimize sahip çıkmaktan korkarak, toplumun diğer kesimlerinin dayanışma çağrılarına kulaklarımızı tıkayarak bu demokrasi mücadelesine katkı veremeyiz.”
“Türkiye medyası, ne yazık ki meslektaşlarına sahip çıkamadı. Bu mücadelede, bir avuç meslek örgütü, bir grup gazeteci, birkaç yayın kuruluşu; tutuklu gazeteci yakınlarıyla birlikte yıllardır Türkiye gündemine girebilmek için çaba harcıyoruz. Ancak basın özgürlüğü mücadelesinde ilk önce korkup susan medya sahipleri oldu. Sonra da yazı işlerini susturdular. Bu süreçte medya, toplumu aydınlatma görevini yeterince yerine getiremedi. Medya, en temel meslek kodlarından biri olan "halkın gerçekleri öğrenme hakkına saygı" ilkesini ihlal etti. Gerçekleri halktan sakladı, sansürledi. Bu uygulamalara direnen gazeteciler işten çıkarıldı.”
Kongre’de Sayın Oktay Ekşi yıllardır sürdürdüğü fikrini konuşmasında tekrarladı. Sorun, basın özgürlüğü olarak ele alınacak olursa, bu bir hata olacaktır. Sadece “basın özgürlüğü” adı altında bir hakkın savunulması, ya da iletişim özgürlüğünün kapsadığı ifade özgürlüğünün sadece basın özgürlüğüne indirgenerek savunulması özgürlükler mücadelesinde bulunduğumuz yerde saymaktan ibarettir. İletişim özgürlüğü herkesin hakkıdır bu hak savunulmalıdır, çünkü haber alma hakkı, gerçekleri öğrenme hakkı, ifade özgürlüğü bu hakkın çatısı altındaki en değerli insan haklarıdır.
Sayın Ercan İpekçi’nin konuşmasındaki diğer satırbaşları ise yaşadığımız gerçekleri gösteriyor:
Gezi Parkı gösterileri sırasında yapılan yayıncılık, medyanın gerçek yüzünü bir turnusol kâğıdı gibi ortaya çıkardı. Medya sustukça, halk reddetti. Başbakan, konuştukça halk isyan etti.
Gazeteciler olarak şunu görmek zorundayız: Sadece "gazetecilere özgürlük" isteyerek, bu mücadelede başarıya ulaşabilmek mümkün değildir. Özgürlükleri kısıtlanan yazarların, yayıncıların, bilim insanlarının, öğrencilerin, avukatların, direnen işçilerin, toplantı ve gösteri hakkını kullanmak isteyen halkın ortak mücadelesine gazetecilerin de katılması, destek vermesi gerekiyor.
Tencere tava çalarak yapılan barışçıl protesto gösterilerini bile suç olarak tanımlayan, vatandaşları komşularını ihbar etmeye zorlayan bir zihniyete karşı, sadece "gazetecilere özgürlük" diyerek mücadele edilemez.
Böyle onurlu bir mücadeleyi tamamen barışçıl yöntemlerle sürdüren Türkiye halkları, tüm dünyanın takdirini şimdiden kazanmış durumda.
Gazeteciler olarak, demokrasi mücadelesinde halkın önüne geçemedik ancak onların bu onurlu mücadelesinin bir parçası olmaktan geri kalmayalım.
"Bu daha başlangıç, mücadeleye devam!"
Doğru söze ne denebilir?
Gazeteciler için söylemek gerekirse; yaşananlardan, geçmişten ders çıkarmalıyız. Çünkü “bu daha başlangıç”. Artık geriye kaleminizden, gazeteciliğinizden kaynaklanan gücünüzü kullanmaktan başka kaybedecek hiçbir şeyiniz kalmamıştır. Birlikte ve örgütlü olma zamanıdır.
Varsayınız ki, engelleriniz vardı. Sizi vazgeçemediğiniz kadar para pul sahibi yaptılar, siz de hiç ses çıkarmadınız, kabul ettiniz ve meslektaşlarınızın başına gelenlerin size de bir gün yapılacağını aklınıza getirmeden, hatta hiç sıkılmadan “gazetecilik” yaptınız. Ne oldu ise oldu, varsayalım ki tırnak içinde tuttuğunuz “gazeteciliği” yapmaya engel birçok halleriniz ve maruzatlarınız vardı. Vazgeçtiniz veya gazeteci olmanıza rağmen şu veya bu nedenle gazetecilik yapamadınız bir süre. Sizler için bile hala vakit var….
Varsayınız ki içeride bulunan gazeteci meslektaşlarınız gibi tutukluydunuz. Salt bu nedenle ve size “gazetecilik” yaptırmamak için “tutukladılar”. İnanılması güç ama tahliye oluverdiniz..
Artık herkesin temel hakları ve özgürlüğü için ve gazetecilere özgürlük mücadelesi adına tıpkı tahliye olup cezaevi kapısına bırakılan “serbest” kalan gazeteci gibi; onurunuzu ve meslek onurunu korumak için her hal ve şartta ilk cümleniz şöyle olmalı bence:
Nerede kalmıştık?

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İngiltere seçimini okuyalım
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' işareti Avrupa'ya neden dert oldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kültürel İslam, Siyasal İslam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva