Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
GDO’lu ürünlerin insan ve çevre sağlığına etkileri nedir?
5 Mayıs 2013 Pazar

 “GDO Nedir?” ve “GDO’nun Tarıma Etkileri Nedir?” yazılarından sonra “GDO’lu ürünlerin insan ve çevre sağlığına etkileri nedir?” sorgulanması  gerekiyor.Kamuoyu en çok bu konu üzerinde duruyor.
GDO’lu ürünler insan sağlığına zarar vermiyor, gıda kalitesinde bozulma yaratmıyor (mu)?
Tam aksine. GDO’lu ürünlerin insan sağlığına zararlı olduğu biliniyor. Örneğin bağışıklık sistemini çökertiyor, alerjik reaksiyonlara neden oluyor, toksit etki yapıyor, doğum anomalilerinin, kısırlığın ve kanser gibi hastalıkların ortaya çıkmasına ortam hazırlıyor. Yakın dönemlerde yapılan bu çalışmada, yeni doğan bebeklerin göbek bağı hücrelerinde ot öldürücü olarak kullanılan bir ilacın kalıntısının saptandığını biliyor musunuz?
Bunların dışında antibiyotiklere dayanıklı genlerin kullanılması, antibiyotik dayanıklılığının insan ve hayvan yapısındaki bakterilere yatay olarak geçmesine neden oluyor, buda sağlık açısından önemli tehlikeler yaratıyor.
GDO’lu bitkilerde, aktarılan genler nedeniyle bitkilerin özgün yapısında bulunan kimi kalite öğelerinde azalmalar olduğu da kanıtlanmış durumdadır. Örneğin, kalp hastalıklarına ve kansere karşı önemli bir koruyucu madde olan bitkisel östrogen bileşiklerinde azalmalar olduğu bilinmektedir.
GDO’lu tarım, çevre sağlığına zarar vermiyor (mu)?
İddianın tam aksi, GDO’lu tarım, çevre sağlığına büyük zararlar veriyor GDO’lu bitkilerin kalıntılarındaki toksit maddeler suya ve toprağa geçiyor. Antibiyotiklerle bulaştırılmış tohumların ekilmesiyle toprağa önemli miktarlarda antibiyotik kalıntısının da toprağa geçmesi söz konusu olmaktadır.
Öte yandan GDO’lu tohumlar, faunada (hayvansal ortam) yararlı akraba türlerin yok olmasına ve yeni zararlı türlerin oluşmasına da ortam yaratmaktadır. Örneğin GDO’lu mısırdaki BT genlerinin, sadece koçan kurtlarına etkili olduğunun belirtilmesine karşın, kral kelebekleri ve hanım böceklerini de öldürdüğü gözlemlenmektedir. Bu durumdan anılan böceklerle beslenen arı ve kuşların da zarar gördüğü saptanmıştır.
GDO’lu tohumlar, flora (bitkisel ortam) ya da zarar vermekte, yabansal türlerin yok olmasına neden olmaktadır. Örneğin GDO’lu tohumlar için geliştirilen ot öldürücüleri, bu bitkiler dışındaki bütün bitkileri öldürmektedir.
Virüslere dayanıklı olarak geliştirilen GDO’lar, daha dayanıklı tiplerin oluşturulmasına da uygun ortam yaratmaktadır.
GDO’lu tohumlar, yeni genetik çeşitliliğinin, bir başka deyişle bilinmeyen yeni bitkisel ya da hayvansal organizmaların ortaya çıkmasına da neden olabilecek tehlikeleri de taşımaktadır.
Özetle, çokuluslu şirketlerin ya da onların denetiminde (tersi de doğru) emperyal devletlerin güdümündeki GDO’lar, tarımda verimliliği artırmıyor, ilaç kullanımını azaltmıyor, tek yanlı bağımlılık yaratıyor ve istihdamı olumsuz etkiliyor, biyoçeşitliliği yok ediyor. Bütün bunlara ek olarak, insan ve çevre sağlığını da geriye dönülmez bir şekilde olumsuz olarak etkiliyor. GDO’ları yaratan küresel kapitalizm, beslenme desenini de değiştirmek istiyor. Böylece bütün dünya, istedikleri gibi tüketen, aynı şeylerden heyecan duyan, hatta aynı şeylere tapan insanlardan oluşan küçük bir köy durumuna mı dönüştürülmek isteniyor? Tek boyutlu insanlar mı olacağız? Acaba kapitalizm, böyle bir dünyayı şekillendirme doğrultusunda mı koşuyor
Not: GDO’lar için daha ayrıntılı bilgi için “Kenan Demirkol GDO: Çağdaş Esaret, Kaynak Yayınları, 2010”, “GDO’ya Hayır Platformu”, “Ziraat Mühendisleri Odası” yayınlarına başvurulabilir

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sevcan 11 Mart 2016 Cuma 20:05

kötü

Yorumu oyla      12      6  
5 Mayıs 2013 Pazar 23:21

hocam GDO bil mem ben doğuştan çifçi çocuğuyum şim di değil 15 yıl dı salatamızı dometesimizi ekinimizi arpamızı ve şeker pancarımızı birebir biz kendimiz eker kendimiz sulardık annem civciv besler üşüme sinler diye evin için de sobanın yanın da büyütür beslerdik ineklerimiz gebe kaldığın da ahırda yatardık ki doğum esnasın da herhan gi bir sorun olmasın domates ekerdi annem sulamaya gider dim bostana mis gibi bostan sebze kokardı niye? neden? GDO suyla oynuyorlar yazık insanlık adına yazık!!

Yorumu oyla      24      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva