Nedim ATİLLA
Dünyaya Umut Ol!
16 Temmuz 2023 Pazar

Okurlarımız bilirler, her yıl Temmuz ayında mutlaka bir Rotary yeni dönem yazısı kaleme alırım. 22 yıldır bu böyle. Dünyanın her yerinde Rotary yeni dönemi 1 Temmuz günü başlar. Ülkemizdeki rotaryenler de ilk iş Anıtkabir’e çıkarlar ve Gazi’ye ve ülkemize hizmet sözü verirler. Bu yıl da öyle oldu.

Rotaryenlerin bütün dünyadaki yol haritası bellidir. Öncelikli alanlar saptanmıştır, Rotary kulüpleri, Barış ve Anlaşmazlıkların Çözümü, Sürdürülebilir Dünya ve Çevre, Ekonomik ve Toplumsal Kalkınma, Anne ve Çocuk Sağlığı, Hastalıkların Önlenmesi ve Tedavisi, Temel Eğitim ve Okuryazarlık, son olarak da Temiz Su ve Sanitasyon- Hijyen üzerine projeler yaparlar. Başka projeler de olasıdır. Kültür ve spor alanlarında da hizmetler üretilir…

Rotaryenler kişisel olarak da kulüplerinin gösterdiği sosyal sorumluluğu bireysel olarak gösterirler. Barışı hayatlarının her noktasına taşırlar, sürdürülebilir bir dünya için uğraşırlar mesela su kullanırken çok dikkatlidirler. Çevre konusunda bireysel sorumluluklar alırlar. Kişisel çıkarlarının bir anlaşmazlık mevzuuna dönüşmesini istemezler. Önce birbirlerine sonra da topluma karşı son derece saygılıdırlar. Toplumsal kalkınmanın bireylerden başladığını bilirler. Herkese bir şeyler öğretmeye çalışırlar. Yol gösterici “dörtlü deneyleri” vardır.

Rotary’de Dünya ve Bölgesel Başkanlar her yıl değişir. Bir insan iki kez başkanlık yapamaz. Başka STK’larda olduğu gibi “çöreklenmek” söz konusu bile değildir. Bu bir hizmet yarışıdır ve bir yıl dolduğunda görevini devredersin… Ne güzel değil mi?

2023-24 Dünya Başkanı R. Gordon R. McInally göreve başladığı an bizlere bir mektup yazdı. Mektubunda, “Yeni ve ciddi zorluklarla karşılaştığımızda bile Rotary olarak üyelerimizle ve hizmet ettiğimiz kişilerle ilgileniriz, kalıcı barış sağlamak için çalışırız ve yaptığımız her işe aidiyeti ve kapsayıcılığı katarız. Bu nedenle bugün, Rotary’deki herkesten Dünyaya Umut Ol hareketine katılmalarını istiyorum” dedi.

Mclnally “Çocuk felcinin ortadan kaldırılması, tüm dünyadaki çocukları çocuk felcinden koruma taahhüdümüzü yerine getirene kadar Rotary’nin en önemli insani yardım önceliğidir. Bu misyonu üstlenme cesaretini gösterdik ve işi bitirecek azme de sahibiz” diyor.

Bu yıl Rotary dünyanın her yerinde ruh sağlığını desteklemeyi amaçlayan projelere de öncelik verecek. Başkan, “Bu çaba, benim için çok özel. Yakın olduğum birinin sessizce acı çektiğini görmenin nasıl bir şey olduğunu biliyorum. Ayrıca kişisel ilişkilerin gücüne, duygusal ve ruhsal esenlik hakkında konuşmanın değerine ve önleyici bakım ile tedavinin hayat kurtarıcı etkisine tanık oldum” diyor.

Bu yıl Bursa, Çanakkale, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla ve Denizli illerini kapsayan 2440 Bölgenin Federasyon Başkanı (biz guvernör deriz) bir kadın. Egedesonsöz’de her hafta ilham veren yazılarını okuduğumuz Ayda Özeren.

Ayda Guvernörüm şöyle diyor: "Bu dünyaya kendi seçtiğimiz zamanda gelmedik. Dünyanın bize ihtiyacı olduğu zamanda geldik. Burada bulunuşumuz bir tesadüf değil…Bu yılın liderleri olmak tuhaf bir rastlantı da değil. Bize bahşedilen şu kısacık ömrümüzde üzerimize düşeni, umut olabilmeyi seçtik biz… İyilik yapmak bir seçimdir paylaşmak da, Mutluluk bir seçim iyimserlik de… İşe yaramak bir seçim, kendinden önce hizmet de…

[Kendinden önce hizmet] sözü ile çalışmalarını sürdürmek, tüm Rotaryenler için gurur kaynağıdır. Biz de bu dönem Dünyaya Umut Olabilmek için çalışmalarımıza başladık…”

Cumhuriyetimizin 100. Yılı da Rotaryenler olarak en önemli gündem maddemiz elbette. Ayda Özeren şöyle dedi : “Cumhuriyetimizin 100. Yılında, 100. Yıla yakışır birçok projemiz ile hizmetlerimize devam ediyor olacağız. Bunlar arasında en önemlilerinden birisi 100 yıla 100 kitaplık olacak ve 100 adet kitaplık kuracağız”.

***

Bütün Türkiye’de binlerce Rotaryen bu hizmet yılında da önemli hizmetler yapmaya hazırlanıyor. Zaten hem konvansiyonel medyada hem de sosyal medyada bu hizmetleri göreceksiniz.

Yazımızı Uluslararası Rotary Başkanı’nın şu sözleriyle bitirelim: Araştırmalar, iyilik yapmanın esenliğimizi korumak ve hayatta karşılaştığımız tüm zorluklar karşısında daha dayanıklı olmak için en etkili adımlardan biri olduğunu göstermektedir. Kendi içimizde barışı sağladığımızda çevremiz için barış sağlama yeteneğimiz de artar.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sait Feyzioğlu 16 Temmuz 2023 Pazar 19:52

Harika tebrikler…

Yorumu oyla      3      3  
Sait Feyzioğlu 16 Temmuz 2023 Pazar 19:52

Harika tebrikler…

Yorumu oyla      3      3  
Uğur Yüce 16 Temmuz 2023 Pazar 09:43

Çok güzel bir yazı. Elinize kaleminize sağlık

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva