Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Dünya Kooperatifçilik Yılı'nda Kooperatifçi Atatürk
20 Aralık 2012 Perşembe

21 Aralık 2012 gününde her yıl olduğu gibi “Dünya Kooperatifçilik Günü” kutlanacak.Üstelik bu yılın ayrı bir özelliği de var.2012 yılı Birleşmiş Milletler(BM) tarafından “Uluslararası Kooperatifçilik Yılı(UKY)” olarak ilan edilmiş ve sloganı olarak “Kooperatif İşletmeler Daha İyi Bir Dünya Kurar.” belirlenmiştir.
BM’nin bu kararı;
· Kooperatif işletme modelinin ekonomik ve sosyal kalkınmada oynadığı rolün tanınması,
· Kooperatiflere tam katılımın sağlanmasının desteklenmesi,
· Ve özellikle kooperatiflerin yoksullukla mücadelede etkin rol alması,bir başka deyişle başka çare kalmadığının kabulü anlamına gelmektedir.
TÜRKİYE’DE KOOPERATİFÇİLİK
Türkiye’de tarımsal ve tarım dışı amaçlarla kurulmuş toplam 84.232 kooperatif var. Ortak sayısı ise 8.109.225 dolayında. Buradan az ortaklı,ancak çok sayıda güçsüz kooperatif yapısının egemen olduğu görülüyor.
Bu olumsuz durumun ortaya çıkmasının temel nedeni ise,Anayasamızın 171.maddesinde “Devlet,milli ekonominin yararlarını dikkate alarak,öncelikle üretimin artırılmasını ve tüketicinin korunmasını amaçlayan kooperatifçiliğin gelişmesini sağlayacak tedbirleri alır.” şeklinde belirtilen önlemlerin hayata geçirilmemesi.
Kooperatif sektörünün Türkiye ekonomisinde payı son derece sınırlı.Örneğin tarım sektöründe  en iyimser tahminlere göre bile yüzde 3-4’i bulmuyor.Bu rastlantısal bir sonuç değil.1980’li yıllardan beri dışa bağımlı yeni-liberal politikalar bu sonucu ortaya çıkardı.Bir anımsatma yapalım.12 Eylül Askeri Rejimi’nin yaptığı ilk işlerden biri,Köy-Koop’u kapatmasıydı.Oysa o yıllarda kooperatifçilik sektörü, “Kooperatifçilik Bankası” kurma aşamasına gelmişti.Nereden nereye?
KOOPERATİFÇİ ATATÜRK
Geliniz, bu günlerde Atatürk’ün Kooperatifçilik Yönü’nü de anımsayalım.Kimilerinin unutturmaya çalıştığı,kimilerinin de reddi miras yapmaya çalıştığı günümüzde buna gereksinme var.Çünkü toplumlar geçmişi iyi değerlendirdikleri taktirde,günümüzü sağlıklı değerlendirebilir ve geleceği doğru bilimsel ölçülerle kurabilir.
Türkiye’de bugünkü anlamıyla kooperatifçilik Cumhuriyet döneminde başlıyor. Bu konunun da düşünce ve eylemleriyle önderliğinin Atatürk tarafından yapıldığı biliniyor.
Atatürk, 1920’den ölümüne kadar sürekli olarak Türk Kooperatifçilik hareketlerinin içinde olmuştur. Kooperatifçiliğin geliştirilmesinde yasal düzenlemelere öncülük yapmış, bu bağlamda örnek olsun diye iki kooperatifin de ortağı olmuştur. Bunlardan biri, kuruluşunu gerçekleştirdiği, Ankara Memurları Tüketim Kooperatifi’dir. Kooperatifin bir numaralı üyesi Atatürk, iki numaralı üyesi İsmet İnönü’dür. Diğeri ise, tarımsal amaçlı bir kooperatif olan Tarım Kredi Kooperatifi’dir.
Atatürk, 1 Kasım 1937 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı son konuşmasında da, üretim sürecinde olduğu kadar tarım sanayinde de kooperatifçiliğin önemine değinmiş ve şöyle demiştir; “Zirai sanayi bilhassa üzerinde meşgul olacağımız mevzu olacaktır. Bu arada sütçülüğe, süt sanayine hususi önem vermekteyiz. Sırasıyla şehir ve kasabalarımızın temiz ve ucuz mamulatın ihtiyacın temin edecek fabrikalar tesisine ve bununla ahenkli bir süratle köydeki sütleri kıymetlendirecek ve satışı kolaylaştıracak kooperatifler teşkiline çalışılacaktır.”
Aradan yıllar geçti. Atatürk’ün düşüncelerini hayata tam olarak geçiremedik. Örneğin  yukarıda belirtildiği üzere bugün, tarımsal ürünleri işlemede kooperatiflerin payı yüzde 3-4’ü geçmiyor. Türkiye ekonomisi de dışa bağımlılığı yırtmış değil. Bugünün Atatürkçüleri, bunun nedenlerini sağlıklı olarak çözümlemeli. Olumsuzluğun temeli, çıkarları Batı ile (Atatürk’ün deyişiyle düvel-i muazzama) bütünleşmiş işbirlikçilerinin topluma egemen oluşundan kaynaklanıyor. İşbirlikçiler, “Türkiye, Ankara’dan yönetilemez” diyorlar.Kimileri açık, kimileri örtük geleceklerini Brüksel’e (Avrupa Birliği’) ve Amerika Birleşik Devletleri’ne  bağlamışlar. Çözüm ise, bütün ulusalcı güçlerin iktidara yürümesinden geçiyor.
Sözümüzü,kooperatifçilik sektörünün ulusal sermaye açısından önemini belirterek bitirelim. Günümüzde “Ulusal Sermayenin Adresi,Kooperatif Sektördür”dür.Bunu “Türkiye Kooperatifçilik  Stratejisi”’ni oluştururken unutmayalım .

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tolga Karanlık 8 Ocak 2013 Salı 13:54

Ya bu köylüye düşman, onun enstitüsünü kooperatifini ilk sırada yok edenler en çok oyları köyden alıyorlarsa? Kimse eğitim falan demesin, iPhone'u bilip köyde cebinde taşıyan adam cebine girecek paranın Amerikalı'dan gelemeyeceğini mi bilemeyecek? Tarımı bitiren bunlar, hayvancılığın ithataltını serbest bırakan bunlar, işçiye emekçiye emekliye can düşmanı bunlar, ama gel gör ki en çok oyu köylü işçi emekçiden alıyorlar...

Yorumu oyla      12      6  
Berkan Aydoğan 22 Aralık 2012 Cumartesi 22:26

Sayın hocam, kooperatifçiliğin önemi bu kadar net ve belirgin iken, insanların özellikle da bu sistemin emekçilerinin bu kadar aymazlığını anlayamıyorum ben? Cevaplama imkanınız olursa ben merak ediyorum,bizim ülkemizde kooperatifçilik sisteminin birincil emekçileri kimlerdir yani kimler sahip çıkmalı? Teşekkür ediyorum.

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva