Ümit YALDIZ
Delege seçimlerinin ardından…
15 Şubat 2012 Çarşamba

Bir yandan olağanüstü duble tüzük kurultayı saçmalığına hazırlanan CHP’de bir yandan da olağan kurultay süreci devam ediyor. İzmir’deki delege seçimleri büyük ölçüde tamamlandı.
Önceki seçimlerle arasındaki bariz fark, genel merkezin etkisizliğiydi bence. İzmir siyasetini okumakta ve de müdahale etmekte zorlandığı gözlenen CHP Genel Merkezi, Ankara’ya müdahalesinin onda birini İzmir’de yapamadı. Ankara’da Eski Genel Sekreter Önder Sav’ın izlerini silmek için her şeyi ama her şeyi yapan genel merkez, İstanbul’da da ciddi kıyım yapmayı başardı ancak İzmir’e istediği ölçüde dokunamadı.
Yerelde örgüte yön verecek, genel merkez adına siyaset şekillendirecek vekil yapısının yokluğu, genel merkezin enerjisini İstanbul ve Ankara’da hatta muhalefetin tüzük talebine yanıt vermek için harcaması İzmir’i biraz daha kendi haline bıraktı da diyebiliriz aslında.
İzmir örgütünde önceki iki seçimde kıyasıya rekabet eden Deniz Baykal-Önder Sav ekiplerinin bu kez olası Kılıçdaroğlu müdahalesine karşı birleşmesi dikkat çekiciydi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ‘Yokum’ dediği yarışta Kocaoğlu ekibinin ileri gelenleri bulundukları ilçelerde ‘gereğini yaparak’ seçimleri büyük ölçüde kazandı.
Özellikle de Bornova’daki adı konulmuş rekabet dikkat çekiciydi. Başkan Kocaoğlu’nun ‘kendi oyuyla’ delege olduğu Erzene Mahallesi seçimlerinde olanlar her şeyi anlatmaya yetiyordu bir bakıma.
İzmir’deki seçimler daha çok yerel aktörlerin kapışmasına sahne oldu! Bir bakıma da mevcut belediye başkanları ve potansiyel rakipleri arasındaki kapışmaya… Tüzük kurultaylarında konulması kaçınılmaz olan ‘ön seçim’ maddesinden hareketle yerel seçimde adayları örgütün belirleyeceği gerçeği, belediye başkanlarını örgütü ele geçirme refleksiyle donattı. Çünkü, ön seçimle beraber 2014’te koltuğunu korumayı planlayan CHP’li başkanlar, rakipleri AKP’den önce CHP’li rakipleriyle örgütün kantarına çıkacaklar.
Örgütü elinde tutan başkanların ön seçimden çıkma ihtimali de yüksek olunca bazı ilçelerde kızılca kıyamet koptu.
Mahalle seçimini kaybeden bazı CHP’li başkanların, ‘2014’ü de kaybederiz bu gidişle’ türünden açıklamalar yapması bu yüzdendi. ‘Örgütte ben yoksam, seçim de kayıp’ anlayışıyla yapıldığı düşünülen bu açıklamalar, tartışmayı alevlendirdi. 
Aslında kast ettikleri CHP’nin kaybından çok kendi adaylıklarının riske girdiğiydi bir bakıma.  
Tabi ki belediye başkanı ile uyumsuz hatta çatışma halindeki bir örgüt yapısı CHP’nin yerel seçim öncesi en büyük düşmanıydı. Belediye hizmetlerini yaygınlaştırmak, tabana/halka anlatmak yerine partili başkanının altını oyan bir örgütle başarıya uzanmak mümkün olmayacaktır.
Mahalle seçimlerinde kaybeden Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır ile Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak’ın ‘2014 seçimlerini kaybedebiliriz’ öngörüsünün altında da sanıyorum bu hesap yatmaktadır. Ama yine de ‘Ben yoksam, seçim de yok’ yaklaşımı her açıdan tartışmaya açıktır.
Tabi ki örgütün kontrolünü kaybeden başkanların hem adaylıkları tehlikeye girecek hem de olası örgüt-belediye çatışması’ kritik ilçedeki yarışlarda AK Parti’nin ekmeğine yağ sürecektir.
Ancak bizim belediye başkanlarının örgütle uyumlu çalışmaktan anladığı şey ne yazık ki örgütün patronluğunu yapmak olunca hesap değişiyor.
İzmir’in ilçelerinde fiilen örgüte patronluk eden pek çok örnek verebilirim. Tabi ki örgütle çatışan örnekler de mümkün. İkisinin ortası yok ne yazık ki! Örgüt de işini yapsın, başkan da… Ama olmuyor işte. Bazı ilçe başkanları, belediyelerin maaşlı çalışanı…
CHP’nin İl Disiplin Kurulu Başkanı Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ’ın maaşlı çalışanı. Dolayısıyla da Karabağ’a ‘yan bakan’ meclis üyesi hakkında geçen hafta disiplin kurulunda verilen ‘kınama’ kararı her açıdan tartışmaya açık.
En başta da siyasi etik açıdan…
Örgütle uyumlu çalışmaktan kasıt örgütü vesayet altına almak olunca bu türden yanlış örneklerin sayısı artabiliyor.
İlçelerdeki genel duruma bakarsak!
Mahalle seçimlerini önemli ölçüde kaybeden Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır’ın cepheden aday çıkarmak yerine kendisinin de içinde olacağı bir formüle ‘evet’ dediği bu kapsamda adaylığa soyunan ilçe yöneticisi, gençlik kolları eski Başkanı Okan Karlıdağ’a destek vermeye hazır olduğu konuşuluyor. Mevcut Başkan Enver Dündar’ın yönetimindeki Karlıdağ’a Kocaoğlu yapısıyla hareket edenler cephesinden önemli isimlerin de destek verdiği biliniyor.
Kocaoğlu’nun işaret edeceği ismin rahatlıkla seçim kazanacağı Bornova’da Okan Karlıdağ, ‘Hem Sındır’ın hem de Kocaoğlu’nun desteğini alma potansiyelini’ koruyor. Örgütsel barışı tesis etmek ve AK Parti ile CHP’deki farkın 5 binlere düştüğü ilçedeki seçimi riske etmemek adına Karlıdağ ismi konusunda Kocaoğlu’nun da ikna edilmeye çalışıldığı duyuluyor. İlçe Başkanı Enver Dündar’ın durumu henüz netlik kazanmış değil. Adaylık için işaret bekleyen Dündar’a Kocaoğlu’nun ‘Bu dönem kenarda dur’ dediği, adaylık için kafasındaki isim olan Osman Koçanalı’nın teklife sıcak bakmaması yüzünden ekibin yeni bir aday arayışına yöneldiği belirtiliyor. Muhtemel adaylar arasında da bir önceki seçimde Kocaoğlu’yla mahallesinde kapışan Nevzat Kavalar ve eski meclis üyesi Erkut Öcal’ın ismi sayılıyor.
Koltuğu en rahat isim Adnan Alabay… Karşıyaka’daki destek imzalarının sayısı 300’ü geçmiş durumda.
Bayraklı’da Karabağ muhalefeti mahallelerde kazandığı seçimleri masa başında kaybetmek üzere. Muhalefet cephesinin ortak bir aday üzerinde uzlaşamaması, Karabağ’ın elini güçlendirirken, Başkan Karabağ’ın İlçe Başkanı Levent Ölçer’i çekerek sahaya sürpriz bir ismi sürebileceği de konuşuluyor.
Mahallesinde İlçe Başkanı Ali Rıza Koçer’e karşı seçim kaybeden Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak da havlu atmış değil. Müteahhit Nihat Gültekin’le yarışa ortak olmanın hesabını yapan Solak, rakip cephede aday değişikliğine karşı da hazırlıklı davranıyor. İlçe siyasetine hakim olan Muş Vartoluları bölmeye çalışan Solak, belediye gücüyle sonuca gidebilir.
Konak’ta Aytekin Tunus’un koltuğu her şeye rağmen sallanıyor. Belediye Başkanı Hakan Tartan’ın akıllı bir hamleyle hiç müdahil olmadığı seçimlerde Tunus’a karşı bilenmiş yapılar tek vücut olabilir. Eski Başkanlardan Ali Yılmaz’ın adaylık çalışması yaptığı duyuluyor. Hatta Buca’da siyasi krize neden olan Eski İlçe Başkanı Tayfun Emre’nin bile adı kulislerde konuşuluyor. Bir önceki dönem Aytekin Tunus’a karşı farklı kaybeden İl Başkanı Bayır’ın yakın çalışma arkadaşı Zeki Günen’in, ilçenin aktif isimlerinden Muhsin Kurt’un da desteğiyle aday olabilir.  
Karabağlar’da Bitlisli-Mardinli çekişmesine sahne olan yarışlara merkez mahallelerde İl Başkanı Bayır ile varoşlarda Milletvekili Erdal Aksünger’in müdahalesi bazı noktalarda sonuç verse de genel tabloya Başkan Sıtkı Kürüm’ün hakim olduğu yorumları yapılıyor. Bitlisli-Mardinli çatışmasında barış zeminini sağlaması halinde Karabağlar’da Kürüm’ün şansının yüksek olduğu, ancak bu süreçte İlçe Başkanı Birol Ağırbaş’ın ‘siyasi kurban’ olabileceği konuşuluyor.
Gaziemir, Balçova, Narlıdere, Güzelbahçe, Urla gibi ilçelerde mevcut yapıların eli güçlü… Buca’dan gelen haberler bir önceki kongrede kıyasıya bir rekabete imza atan Mehmet Süne ile Hüseyin Yüzer’in mahalle seçimlerinde kol kola, omuz omuza hareket ettiği yönünde. Delege seçilemese de Ercan Tatı’ya yakın ekibi de kollayan bu ikilinin genel havaya hakim olduğu yorumları ağır basıyor şimdilik.
Görüldüğü üzere yapısal anlamda İzmir’de değişen pek bir şey yok. En azından örgütsel yapı bilindik isimlerden müteşekkil. Hesaplar hem olağan kurultaya hem de yerel seçimdeki potansiyel adaylara dönük yapılıyor. Eski yapı biraz güç kaybetse de genel hakimiyet onlarda. Örgüte yeni enjekte edilen yapınınsa bazı yapısal sorunlar var. Kısa sürede kabul görmeleri zor!

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 18 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
25 Şubat 2012 Cumartesi 23:48

bornovada aziz kocaoğlu ve kamil sındır beraber çıkıp bir açıklama yapsın biz ilçe başkanlığı seçimlerine karışmıyoruz örgüt ilçe başkanını kendi iradesiyle seçsin desinler bütün adaylara başarı dilesinler eşit bir yarış olsun

Yorumu oyla      13      6  
berk 18 Şubat 2012 Cumartesi 17:28

buca konusunda söylediğiniz yüzer ve süne genel havaya hakim sözünüze katılmıyorum bucada artık geçmişi silmek için bir hazırlık var buda gerçekleşecektir

Yorumu oyla      12      6  
partili2 18 Şubat 2012 Cumartesi 11:11

insanları görevlere getiriyor, dilediğinizi yaptırmak istiyor,olmayıncada insanları yıpratarak o gidecek bu gidecek diyorsunuz. başkanlar sevilmiyor tutulmuyor diyorsunuz sizler önce kendinizi sevin... ülke elden gidiyor ama ne gerek var mucadeleye çalışmaya sizler bunlarla uğrasın. yok oyla gelmiş yok gelmemiş, yok o olsa iyiymiş yok bu olursa iyiymiş. herkes kendine yakın ismi görmek istiyor yani buda bencillikten başka bir şey değil. çalışan üreten mücadele edebilen gelsin.

Yorumu oyla      12      6  
sedat 17 Şubat 2012 Cuma 12:41

aziz bey kendi oyu ile delege oldu demek ümite yakışmadı çünkü iki listede ismi vardı

Yorumu oyla      12      6  
konaklı 17 Şubat 2012 Cuma 03:03

Kaleminize sağlık ümit bey. hasan karabağın elemanı disiplin kurulu başkanı olmuş meclis üyesini hiç tanımam ama konuyu duydum mecliste asfaltı atılmayan iki mahalle ile ilgili konuşmuş yani halkın ona verdiği görevi tam anlamıyla yapmaya çalışmış.sen misin bunu yapan kınama cezası peki aynı toplantıda bornova da delege seçiminde partililere baltayla saldıran fikret bey eski kankasını ne yapmış tedirini kaldırmış yorumun gerisini bayraklı ve karşıyakalılar yapsın.

Yorumu oyla      14      6  
isimsiz 46 16 Şubat 2012 Perşembe 12:12

buca chp ' de acilen tepeden tırnağa değişime ihtiyaç var..Öyle sünelerle yüzerlerle yüzemezlerle azlarla fazlalarla tatılarla matılarla olacak iş değil artık..Tren kaçtı kaçıyor..Ayrıca yazıdaki bir detaya dikkat çekmek istiyorum ; delege dahi seçilemeyen bir belediye başkanı nasıl insanların arasında dolaşıp da partiyi temsil edecek ?

Yorumu oyla      19      7  
bornova 16 Şubat 2012 Perşembe 09:55

ümit bey sizden gazeteci duyarlılıgı bekli yoruz .hani aziz bey siyasete karışmayacaktı şu an kamille oturup kim ilçe başkanı olsun diye adeta atama yapıyorlar,hani gençlerin önü açılacaktı,şimdi neoluyor bu okan olmasın,nevzat olmasın,enveri yerlermi,acaba araytışlarıbunlar samimi şeylerdeyil,Anladık kerime olan kinin bitmiyor ,Okan neyaptı dogru bunlar senin Bornovada nasıl başkan oldugunu biliyor sen nedediyimi biliyorsun,okanı İli işgal eden hüseyine tercih etme bırak partinin yakasını ,

Yorumu oyla      21      6  
kt63 16 Şubat 2012 Perşembe 04:56

Sayın Yaldız her konuya değiniyorsunuzda CHP deki en çok emeği geçen CHP li kadınlarla ilgli neden yazmıyorsunuz.Sizde biliyorsunuz ki CHP erkekler partisidir.Erkekler lütfederse İl,ilçe yönetimlerine girebilirler yine lütfederlerse delege olabilirler.Atatürkün kurmuş olduğu partide kadınlar kolu niye var anlayamıyorum.Umarım bu tüzükte bu konu ele alınır ve eşit siyaset yapma hakkı elimizden alınmamış olur.Sosyal demokrat bir parti çağdaş İzmirliler olarak bir tane kadın belediye başkanımız yok

Yorumu oyla      19      7  
ropnek 16 Şubat 2012 Perşembe 00:20

bir defa kılıçdaroğlu ekibiyle bu partide kalıcı olmamalı zaten bugün seçim olsa chp yüzde 20 yi geçemez ama akp yüzde 40 alsa kesin sayın kılıçdaroğlu bunu başarı olarak görür.bazı arkadaşlar chp nin örgüt partisi olduğunu unutuyor yapılan acayip yorumlardan bunu anlıyorum.sayın önder beyin röportajını izledim yüzde yüz katılıyorum.inşallah chp nin parti tabanı kendine gelirde chp yi ayağa kaldıracak hamleleri en kısa zamanda uygular saygılar

Yorumu oyla      20      8  
SOLCU EYLEM 15 Şubat 2012 Çarşamba 23:52

YAZIMIN DEV: ZAMANINDA YAPILMAYAN İŞLERDE HALKIN TEPKİSİNE NEDEN OLUP PARTİMİZE ZARAR VERİR. CHP NİN YETERİNCE İVME KAZANAMAMASINDA YANLIŞ , EKSİK VEYA ZAMANINDA YAPILMAYAN İŞLERİN ÇOK ETKİSİ YOKMU YEREL HİZMETLERDE HALKDAN KOPUK OLUNCA GENEL SEÇİMLERİ KAZANABİLİRMİYİZ. BELEDİYE İÇİNDEKİ ÇIKAR İLİŞKİLERİ PARTİMİZE HATTİNDEN FAZLA ZARAR VERMEKTE.SİZİNDE YAZDIĞINIZ GİBİ DİSİPLİN KURULU BAŞKANININ BELEDİYE ÇALIŞANI OLMASI,ALACAĞI HERTÜRLÜ KARARA ŞÜPHEYLE BAKILMASINA NEDEN OLUR.TARAFSIZ OLABİLİRMİ?

Yorumu oyla      22      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva