Tayfun MARO
Değişim kaçınılmaz
24 Haziran 2023 Cumartesi

Tunç Soyer’in değişim talebi ülke ölçeğinde gündem oldu. Değişim Manifestosu, kapsamlı ve uzun soluklu bir programı akla getiriyor.

Dolayısıyla,manifestoyu gerekli kılan Dünya ve ülke koşullarına bakmak gerekir.

1980 yılında alınan 24 Ocak Kararları ile Türkiye’de başlatılan dönem sonlanıyor. Uluslararası sistem dengeden çıktı, kriz büyüyor. Sistemde kriz büyürken, liberal piyasa düzeni de kamucu anlayışın ağır bastığı ekonomik düzenlemelere yöneldi.

Kapitalistler, “sürdürülebilirlik” kavramının ardına süpürmeye çalıştığı ağır ekonomik krizden kolayına çıkış olmadığını görmeye başladı. Sürdürülebilir fazla bir şey kalmayacak gibi…

İktidar, 2010’dan sonra aldığı tartışmalı ekonomik kararlarla kendine bağlı zengin bir sınıf yarattı, ancak bedeli ağır oldu. Şu anda, ekonominin dümeninde Batı var. O kadar atıp tuttuktan sonra, gidip teslim olmak… Lakin, CHP’den beklediklerini AKP’den alan iş dünyası, bu teslimiyetten memnun.

CHP, sosyal demokrat dünya görüşünü yeniden inşa etmek zorunda olduğunu idrak etmedikçe, tükeniş sürecek.

CHP’de sosyal demokrat çizgide değişim olacaksa, kimin genel başkan olacağından ziyade kadrolar önemlidir. Değişim programına ve programı uygulayacak kadroların oluşumuna ihtiyaç var.

Tam da bu nedenle, Tunç Soyer’in açıkladığı “Değişim Manifestosu” ile dile getirdiği değişimin yol haritası üzerinde düşünülmeli, tartışılmalı.

Yeni bir Dünya düzeni kurulacak. Bundan kaçış yok. Mülkiyet kavramı ve ilişkileri sorgulanıyor. Emek artık en yüce değer değil. Para yeniden tanımlanıyor. Sosyolojik yapı hızla değişiyor. İşçi sınıfı tarih sahnesinden çekilmeye hazırlanıyor.

Devlet-yurttaş ilişkisi temsili olmaktan uzaklaşarak yerelde doğrudanlığa dayalı kimlik kazanacak.

Ve İzmir İktisat Kongresi’nde, Yeni Siyaset Belgesi ile ülkenin yüzyıl sonra yeniden Dünya sistemine entegrasyon koşulları dile getirildi.

Sonuç olarak, Tunç Soyer, yeni Dünya düzeni kurulurken ortaya çıkan dünya problemleri karşısında İzmir’in çözüm önerilerini ortaya koyuyor.

Ve belki de ilk defa, çok kritik bir süreçte, İstanbul ve İzmir birlikte Türkiye için hareket ediyor. Bu güç birliği, Türkiye’nin önünü açacak potansiyeli barındırıyor.

Batı Anadolu, yeni toplumsal mutabakat koşullarının yolunu açarsa, Türkiye kimlik siyasetiyle girdiği çıkmaz sokaktan çıkar. Ve Yeni Dünya düzeninde, bölgesinde söz sahibi olur.

40 yıldır İslam ile hemhal neo liberal politikalara karşı duran ve son 23 yıldır Erdoğan’a kesintisiz direnen İzmir’in sesini duyuran Tunç Soyer’e teşekkürler.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' işareti Avrupa'ya neden dert oldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kültürel İslam, Siyasal İslam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva