Tayfun MARO
CHP'de değişim manzaraları...
13 Şubat 2011 Pazar

Batı’’nın demokrasiyi yeniden keşfi, Sovyetik sistemin çöküşünün ardından kapitalist sistemin dünya egemenliğini ilan etmesiyle başladı.
Yeni dünya düzeninde demokrasi, insan hakları, sivil toplum, serbest piyasa, özelleştirme, sistemin temel kavramalarıdır. Globalizasyon bu kavramlarla dile getirilir.
Globalizasyon politikalarının Türkiye’’ye yansımaları, Kürt sorunu, kamusal alanda yaşamın din normlarına göre yeniden düzenlenmesi, özelleştirme, devletin küçültülmesi, dış politikada eksen değişikliği ve BOP eş başkanlığı olarak özetlenebilir.
 
’“Bütün bu olan bitenin demokrasi ve insan hakları adına yapıldığı, sivil toplumun bir gereği olduğu’” iktidar tarafından ısrarla ileri sürülmektedir. Ve buna inanmamız için her türlü ikna yöntemine başvuruluyor. Olmadı, insanlar Silivri’’de ikna ediliyorlar. İkna olmayanlar elan içeride direnmekteler.
 
Türkiye’’de ’‘değişim rüzgarları’’ böylece eserken, CHP de bu rüzgara kapıldı ve değişime kapılarını açtı. Parti üst yönetimi kurultay delegelerinin iradesiyle yönetimden tasfiye edildikten sonra, değişim sürecini yönetecek yeni yönetim iş başına geldi.
CHP’’nin, sahibinin sesi olmakla suçlanan delegeleri, beklenmedik şekilde değişimden yana tavır aldı.
 
CHP’’de değişim bütün hızıyla sürerken, örgütlerdeki yansımaları, değişimin ’“Değiş Tonton!’” mantığıyla pek mümkün olmadığını gösterdi. Sanki herkes kendi değişimini yaşıyor. Benim yaptığım gözleme göre CHP’’nin değişim kataloğu çok zengin:
 
a- Değişime inananlar. Bu kesim daha çok CHP’’ye yeni katılanlardan oluşuyor.
b- Değişimi ’‘ne olur ne olmaz’’ endişesiyle savunanlar. 
c- Değişimden kafası karışanlar. Tedirginler. Çok soru soruyorlar. Renk vermiyorlar.
d- Değişimden ürkenler, ama karşı da çıkmayanlar. En sessiz kesim.
e- Değişime karşı olanlar. Kenara çekilmiş bekliyorlar. Eleştiri dozu düşük tutuluyor.
f- Değişimi kullananlar. Siyasi kariyer peşinde olanlar ’“değişimden’” medet umuyorlar.
g- Değişimi anlamayanlar ve farklı algılayanlar. Bu kesim, fili tarif eden köre benziyor.
h- Değişimi merak edenler. Olanı biteni içtenlikle anlamaya çalışıyorlar.
 
Renkli türkçe değişim manzaraları parti örgütlerini dalga dalga sarıyor. Herkes iyi niyetli ve sabırlı. Değişimin ne olduğu pek anlaşılamamış olmakla birlikte, seçimlere giderken ’“birlik ve beraberlik’” içinde görünerek düşmanları çatlatmak için herkes munis ve itaatkar. Seçmen zaten eli mahkum CHP’’ye oy verecek!..
 
Sosyal demokratlar bir değişim programının nasıl hazırlanacağını elbet de bilir. Ülkede yaşanan değişim süreceğinin nasıl yönetileceğini hakeza... Ama, önce sosyal demokrat olmak gerekir ki, sosyal demokrat ideolojinin gerekleri yerine getirilebilsin.
CHP’’de henüz ideolojik netlik yok. Parti politikalarını tanımlamak için kullanılan kavramlar yeterince net değil. Dolayısıyla herkes kendince bir şeyler anlıyor ve o anladığı şeyi işe yarar hale getirmek ve ifade edebilmek için yine kendince bir dil kullanıyor. Gelin görün ki, eğrisi doğrusuna denk gelmiyor’…
 
Mevcut parti programı, günün ihtiyaçlarına yeterince cevap vermiyor. Eklektik bir yapı var. Programı okuyan partili, Kemalist, sosyal demokrat veya her ikisini de olabilir. Programdan partinin iki ideolojisi olduğu izlenimini almak çok mümkün. Bu durum, algıda sorun yaratıyor.
Problematik olarak sosyal demokratların düşünce yöntemi ile Kemalistlerin düşünce yöntemi farklı iken, aynı olduğunu varsaymak; çok sesliliği değilse de, her kafadan bir ses çıkmasını sağlıyor.
Halbuki, ülkede sorunların beklemeye tahammülü yok. Çember daralıyor.
 
Türkiye’’nin CHP’’ye ihtiyacı var. Ülkede değişim -beğensek de beğenmesek de- sürüyor. Değişim sürecinin CHP tarafından yönetilmesi yaşamsal önem taşıyor.
 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Fransa 'faşizme geçit yok!' dedi
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İş insanları, İş’te insanlar…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Hapse girer ama eve dönmezler!’
Ahmet Aydın AKANSU
Ahmet Aydın AKANSU
Çevreci insanların varlığı; umut verici
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva