Tayfun MARO
CHP sosyal demokrat bir partiye dönüşür mü?
15 Ağustos 2011 Pazartesi

Cumhuriyet devrimlerini savunmak, Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana CHP’nin misyonu olageldi.
Cumhuriyet devrimlerini savunmak, resmi ideolojiyi de savunmayı gerektirdiğinden, CHP’nin zaman zaman Cumhuriyet devrimleri ile resmi ideoloji arasına sıkışıp kaldığı da oldu. O kadar ki, iyi darbeler, kötü darbeler ayrımı bile yapıldı bu ülkede.
CHP, Cumhuriyet’in ilkelerine ve kuruluş felsefesine sonuna kadar bağlı kalarak siyasal yaşamını sürdürürken, 60 yıldır ülkeyi yöneten sağ partiler, üretici güçleri geliştiren ve büyük dönüşümleri gerçekleştiren siyasal güç olarak Cumhuriyet tarihinde yerini aldı.
 
CHP’nin sola açılışının öyküsü 60’lı yılların ortasında başlar.
İsmet İnönü tarafından ortaya atılan “ortanın solu” fikrini benimseyen CHP, ülkeyi yöneten sağ partiler karşısında görece sola açık bir konuma yerleşti.
 
CHP’nin sol fikirlere -sınırlı ve temkinli- açılmasının ardından Bülent Ecevit partiyi halk ile buluşturacak yeni bir dönemi başlattı. Büyük ölçüde başarılı da oldu. Ancak bu deneme, 12 Eylül darbesiyle birlikte son buldu.
 
Sonraki yıllarda, SODEP ve SHP sosyal demokrat düşünceyi, DSP de demokratik sol düşünceyi Türk siyasal yaşamına kazandırmayı denediler, ama pek başarılı oldukları söylenemez, çünkü yoluna devam edebilen sadece CHP oldu.
Baykal-Cem ikilisinin CHP’yi farklı bir siyasal kulvara taşımak umuduyla başlattığı “Anadolu solu” hareketi de yürümeyince, ‘sosyalist olmayan sol siyaset’ derin bir sessizliğe gömüldü. 12 Eylül askeri darbesinin silip süpürdüğü sosyalistler zaten yoktu.
Sonrasında, “Atatürk partimizin kurucusudur”, “Cumhuriyet’i kuran partiyiz” ve benzeri böbürlenmeleri Atatürk milliyetçiliği ile harmanlayarak siyaset yapan CHP’nin, Cumhuriyet’in muhafız alayı gibi davranmasına tanık olduk.
 
CHP programına bakarsanız, partinin Atatürkçü, Kemalist, sosyal demokrat niteliklerinin ayrı ayrı işaret edildiğini görürsünüz.
Yani, kendisini Kemalist olarak tanımlayan bir partilinin aynı zamanda sosyal demokrat olduğunu da söylemesi çok sık rastlanılan bir durumdur. Bir koltukta iki ideoloji...
Peki, bu mümkün mü?
Bence değil. Aksine, Kemalist ideoloji sosyal demokrasinin önünü kesiyor. 30’lu, 40’lı yılların faşizme teşne otoriter anlayışı sürerken Kemalizmin sosyal demokrasi fikrine yakın durması olacak şey değil.
Sosyal demokrasi ve Kemalizm farklı diller kullanarak ülke ve dünya meselelerini ele alırken, hem Kemalist hem sosyal demokrat nasıl olunabiliyor, ben anlamış değilim.
Bu tutum bana biraz da, “komünist olunacaksa, onu da biz oluruz” diyen Vali Tandoğan’ın yaklaşımını hatırlatıyor.
 
Öte yandan, CHP’nin mevcut üye yapısıyla sosyal demokrat ideolojiyi benimsemesinin ciddi bir handikap olduğunu da görmek lazım.
CHP’de azımsanmayacak bir kesim, sosyal demokrat düşüncenin ne olduğuna dair bir dakika bile kafa yormadan, “ben zaten sosyal demokratım” deyip geçmekte. Fakat sosyal demokrat düşüncenin evrensel ilkeleri söz konusu olduğunda son derece tepkili olduklarını ben biliyorum.
 
CHP’nin sosyal demokrat kimlik kazanması, öncelikle bu konuda çok kararlı bir yönetimin oluşmasını gerektiriyor. Yaygın ve uzun soluklu bir eğitim seferberliğinin başlaması gerekiyor. (Umarım “Halk Enstitüsü” başarılı olur.) Ve en zoru, örgütlerin üye yapısının düzeltilmesi gerekiyor.
 
Bugünlerde oluşması beklenen yeni MYK’nın CHP’de sosyal demokrat düşüncenin önünü açmasını diliyorum.
Bu değişim, zor zamanlarında ülkeye yapılacak en büyük iyilik olur.
Sosyal demokrasi fikri halk katında kabul gördüğü zaman Türkiye’nin ufku açılır.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Korkmaz Biçen 15 Ağustos 2011 Pazartesi 18:06

Kemalizm’e saldırmayı sosyal demokratlık hele hele devrimcilik saymak anlamsızdır.Bakınız gerçek demokrasiyi savunan bir Kemalist’im ben diyen Uğur MUMCU ne diyor:Kendisine devrimci diyen bir aydının Kemalizm’e karşı olması düşünülemez. Bu, olsa olsa günlük devrim kavgasından kaçan korkakların kendi kendilerine buldukları bir sığınaktır. Böylece, toplum içinde en ileri kendileri görünecekler ve fakat devrimci kavganın hiç bir atılımında bulunmayacaklar! Bunlar gizlenen bir sağcılık akımının içindedirler. Atatürk’e karşı Osmanlı hayranlığı, Ulusal Kurtuluş Savaşı’na karşı Çerkez Ethem taraftarlığının adı solculuk olamaz. Hiçbir bilimin verisi, hapishane anılarıyla karıştırılmış bir muhayyilenin tarih olarak sunulmasını gerçek olarak niteleyemez. Kemalist devrimin anlamına karşı çıkan bir devrimci, sadece bir bireycidir; toplumcu değildir, tarihçi değildir ve eylemsel anlamda devrimci de değildir. SAĞCILIĞIN EN SİNSİ KESİMİ ,KENDİLERİNİ DEVRİMCİ OLARAK TANITIP KEMALİZM’E SALDIRANLARCA TEMSİL EDİLMEKTEDİR.(YUKARIDA OLDUĞU GİBİ) Türk halkının yaşama savaşına inananların yeri, işçilerle, köylülerle, devrimci gençlerle ve Kemalist aydınlarla yürütülen bağımsızlık savaşının cepheleridir. Artık meyhane devrimciliğinin modası geçmiştir!’(Devrim, 3 Kasım 1970) ve devam eder Büyük Usta: ‘Benim sol anlayışım, ulusal sol diye özetlenebilir. Ulusal, insancıl ve çağdaş. Ekonomide planlı devletçi, siyasette çoğulcu batı demokrasisi, ideolojide kuvvayi milliye ruhu. Ve batı türü demokrasi, hukuk devleti ve çağdaş öğretiler. Sol bunun sentezidir. Siyasal görüşüm, bu ana çerçeve içindedir. Bu çerçeve içinde görüşlerimi ifade etmeye çalışıyorum.’(Toplum ve İnsanlar, Sayı:4, Haziran 1983) Kısaca Usta bir başka yerde şu açıklamayı yapar: ‘Anti emperyalist çıkış noktası. Kuva-i Milliye ruhu, çağdaş ve devrimci olmak. Atatürk ilkeleri ve laiklik. Demokratik sosyalizm.1987 ’ BUDA SANA CEVABIM OLSUN BAY MARO

Yorumu oyla      15      6  
ufuk doğanca 15 Ağustos 2011 Pazartesi 17:53

Kemalizmin faşizme teşne ideoloji olduğu yaklaşımı bence yanlış.Öyle olsaydı çok partili yaşama geçilemezdi.Ayrıca sosyal demokrasi isteği sağ partilerden değil Cumhuriyetin kurucularından İsmet İnönü ve arkadaşlarından gelmiştir

Yorumu oyla      14      6  
Korkmaz 15 Ağustos 2011 Pazartesi 16:08

'Kemalist düşünce olmasaydı olacak....' sehven tersi yazılmıştır.

Yorumu oyla      13      6  
Korkmaz 15 Ağustos 2011 Pazartesi 15:29

Sayın yazar sizin ne kemalist düşünceyi ne de sosyal demokrasiyi anladığınız var.Mikserliğe devam ediyorsunuz.kemailist düşünce olsaydı Türkiye' de sosyal demokrasi veya diğer ideolojiler konuşuluyor olurmuydu.Hâlâ Kemalizmi bir ideolojiye alternatif yada rakabet eder görüyorsunuz.Halbuki size bunu anlattık;Kemalizm, TC.' ni var eden felsefenin ana unsurudur.kemalizm değil sizin gibi okumuş cahiller bu toplumun önünü kesiyor.neşter var doktor elinde hayat kurtarın neşter var katilin elinde can alır.Sizin kisi bu hesap.Vatan siz ve sizin gibiler yüzünden kan ağlıyor. 'Ey vatan sil göz yaşlarını,Yetiştik çünkü biz.'

Yorumu oyla      14      6  
Mustafa Terziahmetoğlu 15 Ağustos 2011 Pazartesi 14:14

Editör: Hakaret içerdiği için silinmiştir

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva