Tayfun MARO
CHP’nin ideolojik sarkacı
18 Ağustos 2016 Perşembe

“CHP, kendilerine ‘solcuyum’ diyen sağcıların partisidir.” Bugün de böyle, dün de böyleydi. Lakin CHP’de kimseler solculuğuna toz kondurmadığından, sözlerimi kimse üstüne alınmayacak, “bu, ben değilim” deyip geçecektir.

Parti saflarında aktif olarak siyasete katıldım. Çünkü sosyal demokrat düşüncenin partiye hâkim olması gerektiğini düşünüyordum. Ne var ki, CHP’de aktif olarak çalıştığım o birkaç yıl içinde, bunun hiç de kolay olmadığını gördüm. Artık eskisi kadar ısrarlı değilim. Türkiye’nin toplumsal yapısı göz önünde bulundurulsa, böyle kalmasında belki de yarar bile var.

CHP’nin ‘kendilerine solcuyum diyen sağcıların partisi’ olmasını sağlayan paradoks, Cumhuriyet’in kuruluşunda ve Cumhuriyet tarihinin dizaynında oynadığı rolden kaynaklanıyor. 
Yedi düvelle savaşan ve antiemperyalist mücadele veren Türkiye, bütün bunların sonucunda, kapitalist sisteme dâhil oldu…
“Yedi düvel” abartısıyla tarihin hafife alınması bir yana, antiemperyalist mücadeleden sonra, Türkiye’nin kapitalist sistemde yer almasının ne anlama geldiğini izah eden CHP’liye hiç rastlamadım. Devletçi ve karma ekonomi dönemlerini sol uygulamalar zannedenlerin zırvalarını saymazsak.
Devlet eliyle kapitalizmin inşasını sosyalizm zannedenler, işte o “solcuyum” diyen sağcılar oluyor. Türkiye’de bir dakika için bile, kapitalist olmayan üretim ilişkileri ve üretim biçimi söz konusu olmamıştır. Türkiye Cumhuriyeti, kuruluşundan beri kapitalist sistemin parçasıdır.
Hal böyle iken, Cumhuriyet’in kuruluşunu soldan bir okumayla CHP’nin ideolojik yapılanmasının temeline koyanlar, CHP’yi yüzyıllık ideolojik çarpıklığa mahkûm ettiler.

1950’den beri CHP’yi iktidardan uzak tutan ideolojik bulanıklığın aşılmasının önündeki en büyük engel, iflah olmaz modernist Atatürk’ün dünya sistemi kapitalizme Türkiye’nin entegrasyonunu gerçekleştiren lider olduğu gerçeğinin yadsınmasıdır.
Aydınlanma devrimi, batılılaşmak, üniter yapı, laisite, hedeflenen çağdaş uygarlık düzeyi, tam olarak burjuva devriminde ifadesini bulur. Bu devrim ne kadar başarılı olmuştur, o da başka bir mesele…
Nihayetinde, Cumhuriyet devrimine başka anlamlar yüklemek için zorlanan gerçekler, muhafazakârların ve islamcıların önünü açmaktan başka bir işe yaramadı.

CHP’nin sosyal demokrat düşünceyle buluşması yetmişli yıllarda gerçekleşmiştir. Ancak, CHP’de sosyal demokrat dönüşüm tam olarak sağlanamadığı gibi, bu buluşmanın sancıları elan sürüyor. Parti programına CHP’nin sosyal demokrat bir parti olduğunu yazmakla olmuyor. Öylesine yazarsanız, CHP’liler de Kemalizm ile sosyal demokrasinin bağdaştığını, hatta aynı şey olduğunu söyler.

CHP bir sistem partisidir. Antikapitalist bir programa sahip değildir. Sosyal demokrat kimliği bile tartışmalıdır. Merkezin az solunda konumlanarak sol dünya görüşü savunulmaz. Oradan ancak kapitalist sistemin görece insan merkezli uygulamalarını savunabilirsiniz. Bu nedenle, CHP için maksimum sol, sosyal demokrasidir.
Her şeye rağmen, sosyal demokrat düşüncenin günümüz dünyası koşullarına göre CHP’de yeniden yapılandırılması için ısrarcı ve umutlu olmak gerektiğini düşünüyorum.
Türkiye’nin CHP’ye ihtiyacı var.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 20 Ağustos 2016 Cumartesi 00:03

Sosyal demokrasi Avrupa'da bitmiş durumda. Siz hala sosyal demakrasiden dem vuruyorsunuz. Almanya'a Schröder, İngiltere'de Blair sosyal demokrasiyi liberal serbest piyasa demokrasisine çevirdi. Bugün Almanya'da yaşayanlar Türkiye'de sağlık sektöründeki katılım paylarını düşük buldukları için şanslı olduğumuzu düşünüyorlar. O ülkelerde dönüşümler 10-15 sene önce tamamlandı. Ciddi işsizlik ve sağlık sorunları var. Sosyal devlet oralarda yok edildi. CHP 2016'da sosyal demokrasiyi savunarak ne yapmayı umacak? Herhangi bir halkçı örneği bulması olası değil. Oysa CHP'nin fabrika ayarı olan devletçilik ve üretim ekonomisi hala bir çözüm ve çıkış yolu. AKP Cumhuriyet tarihinin en büyük özelleştirme programına hazırlanırken bence CHP'ye ayarsız yükleniyorsunuz.

Yorumu oyla      11      5  
mehmet f.yavuz 19 Ağustos 2016 Cuma 12:50

Sn.MARO; CHP'nin doğuşu ve gelişimi sürecinde yaşanan kanlı II.Dünya Savaşı ile otoriter ve hatta faşist devletlerin yükselişi ve benzeri etkenlere hiç değinmemişsiniz... CHP'yi çok eleştiren sıradan bir yurttaş olarak bunu göz önüne aldığımda, partiye biraz haksızlık yaptığınızı düşünüyorum.

Yorumu oyla      11      5  
Atalay Tuna 19 Ağustos 2016 Cuma 10:47

Tayfun bey memleket yaniyor. Biz hala CHP ile ugrasiyoruz. Şu CHP yok mu.....şu CHP

Yorumu oyla      11      5  
18 Ağustos 2016 Perşembe 17:12

Çin komünist bir ülkedir ama kapitalist sistemin kralıdır. 😄

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kabiliyetsiz milletin Atatürk’ü olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Despina Vandi Çeşme’de… Kaçırmamak gerek
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Kaytara kaytara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Varlık-Hiçlik ekseninde gerilen insan
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva