Tayfun MARO
CHP’de ne oluyor?
22 Ağustos 2023 Salı

CHP,21 yıldır iktidar olan AKP karşısında varlık gösteremiyor. Yıpranmış, tükenmiş iktidara rağmen seçim kaybetmeyi başaran ana muhalefet, tıpkı iktidar gibi her şeyi kötü yapıyor. Ve seçmen, kötülerden kötü beğeniyor.

Vasatlaşan toplumun vasat siyasetçisiyle hemhal siyaset, ülke yönetimini belirliyor. Durumun özeti budur. Nasılına gelince…

Neo liberal dönemde, gündelik hayat piyasa sığlığında yeniden örgütlenirken, bütün değerler piyasaya düşmüştü. Tüketim artık bir gösteriydi, bir varoluş biçimiydi.

Paradigma çökerken vicdan, akıl, karakter de piyasaya düşünce, vasatlığın ve sığlığın önü açıldı. Ve böylece siyaset de piyasaya düştü. Utanmasalar siyaseti Borsa’ya kote edecekler.

Hal böyle olunca, CHP’de, ilçelerden başlayan ve genel merkeze kadar uzanan yeni bir yapı çıktı ortaya. Mahalle delegesinden genel başkanlık koltuğuna kadar birbirine eklemlenen dar gruplar, siyaset pratiğini oluşturmaya başladı. Bu pratiğe göre, siyasetin ticari faaliyetten bir farkı kalmadı.

Günümüzde siyaset, gönüllülerin değil, sadece parası olanların yürütebildiği gelir sağlayıcı bir faaliyettir. Dar gelirli orta sınıfın, yoksulların falan seçmen ve üye kalabalığı yapmaktan öte işlevi yoktur.

Siyaset boşluk sevmez, seksen darbesinden sonra örgütleri boşalan siyasal partileri hızla hemşeri dernekleri, cemaatler ve işsizler doldurmaya başladı. Bu vasatlaşma ve sığlaşma, siyasetin tanımını da değiştirdi, ancak yeni tanımı yapmaya kimse cesaret edemiyor.

Elan CHP’de siyaset yapmak ve bir yerlere seçilmek, bu piyasa odaklı dolaşımın icazeti olmaksızın mümkün değil.

Nihayetinde, CHP bir sistem partisidir. Sistemde ne oluyorsa CHP’de de o oluyor. İki Atatürk, bir cumhuriyet, iki devrim, bir emek, iki sömürü, birkaç hak-hukuk-adalet attırdın mı, işte sana sol siyaset… Kavramsal olarak içleri boşaltılmış ne gam!

CHP yönetimi, özellikle ikibinli yıllarda, Cumhuriyet’in kuruluş felsefesiyle mütecanis politikalar oluşturmaktan uzak durdu. Aksine, ulusalcı zihniyet tasfiye edildi. Ve CHP, AKP üzerinden inşa edilen liberal sisteme entegre edildi. Yine bu süreçte, bir kaset darbesiyle, Kılıçdaroğlu CHP’nin başına geçti. Zamanı gelince de İmamoğlu’nun genel başkan yapılması muhtemeldir.

CHP’li yöneticilerin kendi arasında yaptığı “yenileşme mi, değişim mi” tartışmasının ciddiye alınır tarafı yok.Nihayetinde, CHP’de siyaset duvara dayandı, sürekli erör veriyor.

İkibinli yıllar boyunca CHP politikalarını oluşturan siyasetçiler kendi aralarında nasıl bir oyun kurarlarsa kursunlar, oyun bitti. Tıpış tıpış sandığa gidecek pek kimse kalmadı. Sokak CHP’ye tepkili.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Pes! 25 Ağustos 2023 Cuma 11:50

Kılıçdaroğlu'na da emekliler hakkında konuşmadi demezsin ya! Al sen mutlu mutlu 7500 lirayla yaşamaya devam et.

Yorumu oyla      2      3  
10.02.2016 - Öncesi 25 Ağustos 2023 Cuma 11:10

ALMANYA’DA - HER AY KİŞİ BAŞI 40 EURO

Yorumu oyla      2      3  
Zafer Cengiz 24 Ağustos 2023 Perşembe 22:05

Gözlerden kaçan önemli bir Detay: #BayKEMAL En BaBa SSK Uzmanı olmasına rağmen.. Son kesitte EMEKLİLERİN BÜYÜK DERDİ OLAN Maaşlardaki düzensizlik üzerinde TEKNİK DETAYLARA NEDEN HİÇ AÇIKLAMA YAPMIYOR Acaba..?

Yorumu oyla      2      4  
23 Ağustos 2023 Çarşamba 15:44

90 dakikacı da her haberin altında. Dünyanın neresinde kırsalla merkez aynı ücreti veriyor?

Yorumu oyla      2      3  
Hep rekor oy alıyorlar . CHP’de daha ne olsun . 22 Ağustos 2023 Salı 15:08

CHP’li İzmir BB’’si kamu hizmeti olan toplu ulaşımda ; İzmir merkez ilçeler , İzmir kırsal ilçeler ayrımcılığı yapıyor . Solcuyum , Sosyal demokratım , halkçıyım değip , biraz derin yoksulluktan bahsedip , hak , hukuk , adalet sloganları atıp da ( attırıp ) kamu hizmetindeki bu ayrımcı hizmet anlayışındaki bir partiye yurttaş neden oy versin ? Ha birde CHP’yi temsil edenler kominist Osman belgeselinde boy gösteriyorlar ya , sanırsanız zamanın Dikili belediye başkanı sayın Osman Özgüven’den daha halkçılar , halkın çıkarlarını savunuyorlar. “Ömrümün sonuna kadar genel başkanlık yapmak istemiyorum . Partinin ilkelerine bağlı , geçmişi temiz biri çıksa hemen bırakırım “ Sayın Kemal Kılıçdaroğlu - CHP Genel Başkanı

Yorumu oyla      3      4  
Lombak 22 Ağustos 2023 Salı 12:11

Elitist ve mezhepçi demek daha doğru.

Yorumu oyla      5      4  
Partili 22 Ağustos 2023 Salı 11:07

Kesinlikle öyle artık CHP belli bir kesimin elinde olan bir parti elitislerin elinde,halk ve seçmen sadece oy versinler,milletvekili ve belediye başkanları kendi yakınlarından arkadaşlarından olsun,artık deniz de su bitti artık CHP de tasfiye sürecinde hızla yol alıyor tıpış tıpış oy vermek olmayacak artık resim böyle görünüyor...

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbimizi ateşe verdikleri gün!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Avrupa’yı daha da zor günler bekliyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva