Tayfun MARO
Borsaya kote edilmiş demokrasi
2 Şubat 2011 Çarşamba

Yeni dünya düzeninin öncülleri olarak karşımıza çıkan üç kavram var; insan hakları, demokrasi, serbest pazar. Bu üç kavram arasında oluşturulmak istenen zoraki bağlantılara ’“globalizasyon’” diyoruz. Başımıza gelenlerin özeti budur.
Gelişmeci politikalar, yeni dünya düzeninde özelleştirmeye dayalı serbest pazar ekonomisini, ’“ekonomik özgürlük’” adı altında kavramlaştırdıkları zorlama bir insan hakkı ile tahkim ediyorlar.
Bir tür gurup hakkı olarak kabul görmesi mümkün olan ’“ekonomik özgürlük’”, temel insan hakkı gibi gösteriliyor. Yanıltılıyoruz.
 
İnsan hakları, etnik ve din normlarına dayalı gurup hakları olarak tanımlanmak suretiyle, kişinin kendiliğinden sahip olduğu doğal hakların ve devlet tarafından düzenlenmesi gereken sosyal hakların kamusal alanda belirleyici rolü kısıtlanmaktadır.
Bu, globalleşmenin yeni dünya düzenine getirdiklerindendir. İnsanın biricik olma hali, yurttaş kimliği, cemaatleşen toplumda buharlaşmaktadır. Oysa, biliyoruz ki, yurttaş modern devletin temel birimidir.
 
Demokrasi için Batı; ’“Mümkün olanın en iyisi!’” diyor. Bir devlet biçimi, bir yönetim biçimi olarak demokrasi; ’“kamuyu, tüm yurttaşların temel haklarla ilgili ihtiyaçlarını eşitçe karşılama imkanını sağlayacak şekilde yönetmek’” oluyor. Bu anlamda bir demokrasinin işlemesi için, ulusal politikaların insan haklarına dayalı olması konusunda ’“toplum sözleşmesi’” ne ihtiyaç var.
 
Ne var ki, yeni dünya düzeninde demokrasi böyle işlemiyor. İnsan haklarına dayalı devleti geliştirmek yerine; gurup haklarını, cemaatleşmeyi öne çıkaran postmodern anlayış demokrasi olarak benimsetilmek isteniyor.
 
’“Demokrasi’” dendiğinde tüyleri diken diken olanların, zaman içinde demokrasi havarisi kesildiklerini gördükçe, sevineyim mi, şaşırayım mı, korkayım mı, ne hissedeceğimi bilemiyordum. Ne olmuştu da, ’‘demokrasi’’ sözüne bile tahammül edemeyenler ’“demokrat’” olmuşlardı! Üstüne üstlük, insan haklarını savunur olmuşlardı..
İnsan sevgisinden pek nasibini almamış, sahici olmayan siyaset erbabının ve kalemşorlarının damdan düşer gibi demokrat olmalarının, insan haklarını savunmalarının hikmetini anlamam için ’‘borsa haberleri’’ni izlemem gerekiyormuş.
Halk meydanlara çıkıp kısıtlanmış veya verilmemiş bir hakkını mı talep ediyor, borsa derhal düşüyor. Demokratik bir hakkın kullanılmasından ekonomiyi yönetenler hoşnut değil mi, borsa tepetaklak. Hükümetin canını sıkacak toplumsal bir eylem mi söz konusu, uyarı geliyor; ’“Borsa düşer haa!..’”
’“Borsanın kuyruğuna takılmış demokrasi ve insan hakları.’” Bu gerçeğin ayırdına vardıktan sonra, anladım ki, kimsenin demokrat olduğu falan yok. Sadece halkı işletiyorlar.. Demokrasi kimin umurunda! Borsada kazanılan veya kaybedilen paradan daha değerli bir şey yok. Var mı yok mu, o kağıtlar’…
 
Gelişmeci politikalar, toplumları ’“gelişmiş’”, ’“gelişmekte olan’”, ’“az gelişmiş’” gibi ekonomik gelişmişlik düzeyine göre sınıflandırır. İnsan, iktisadi bir varlık olarak değerlidir veya değersizdir. Kişinin insan olduğu için sahip olduğu değerler, onuru ve doğal hakları, ekonominin gerektirdikleri kadar vardır.
İnsanın değerini paraya tahvil eden gelişmeci politikalar ekonomiyi tek amaç olarak gördüğü sürece, insan haklarına dayalı devlet ve demokrasi olmaz. Olsa olsa, borsaya kote edilmiş bir demokrasimiz olur.
Ekonomi ve insan hakları birlikte ele alınarak yeni politikalar oluşturulmazsa; ekonomi, her zaman olduğu gibi, insan haklarının önüne geçer ve insanlık, ekonominin gerektirdiği haklar ile yetinmek zorunda kalır.
 
Para kadar değersizleşen insan yaşamı’…
Ekonominin kuyruğuna takılmış insan hakları’…
Borsaya endeksli demokrasi’…  
Bu anlamsız işgalden hayatlarımızı kurtarmak gerek.
 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Fransa 'faşizme geçit yok!' dedi
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İş insanları, İş’te insanlar…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Hapse girer ama eve dönmezler!’
Ahmet Aydın AKANSU
Ahmet Aydın AKANSU
Çevreci insanların varlığı; umut verici
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva