Rifat ÖZER
Bor'un Pazarı
4 Haziran 2023 Pazar

Bor, Niğde’ye bağlı ve köyleri ile 61.000 nüfuslu bir ilçe. Salı günleri kurulan çok canlı pazarı ile ünlü…

Ali Dayı, pazarda güzel bir yer kapmak için sabah erken kalkar, ürünlerini eşeğe yükler, kendisi de biner, Bor’a doğru yola çıkar…

Bir su başında durur, yükü ağır eşeği az da olsa nefeslensin ister. Eşek suyunu içer ve otlamaya başlar… O sırada Ali Dayı, ben de biraz kestireyim bari derken… uyuya kalır!

Uyanınca güneşi tepesinde görür, telaşla yola koyulur… Ne varki çok geç kalmış, köylüler pazardan dönmeye başlamıştır. Rastladıkça Ali Dayı ile, kafa bulmaya başlarlar : “Geçti Borun pazarı, yarın da oranın pazarı, sür eşeğini Niğdeye, anca gidersin” diye şakalaşırlar…

Yani fırsat kaçtı… Haftayı bekle demek isterler!

***

Millet İttifakı partileri de… Değişim, Demokrasi diye diye, çok uygun bir ortamda iktidar olma fırsatını kaçırdılar.. Yine atı alanın Üsküdar’ı geçtiğini görünce, çok hayıflandılar…

Tabii, demokrasi isteminin inandırıcı olabilmesi için, kurumsal olarak da parti içi mevzuatın buna uyarlı olması lazım…Uruguay’ın eski Saraysız Devlet Başkanı Jose Mujica’nın da dediği gibi… Kendimizi de iyileştirmeden, İyi bir toplum yaratamayız!

CHP Tüzüğünde önseçim ve aday yoklaması ana kural, merkez yoklaması ise istisnai kural iken… önseçim dışındaki kurallar hep öne geçti. Bu yüzden de tabanın, hem kendi arasında, hem de tavanıyla arasındaki mesafe giderek açıldı…

Açıklığı kapatabilmek için de başta “tek seçenek önseçimdir” vurgusu ile, 70’li yıllardakine dönülerek, Tüzüğünün demokratikleşmesi gerekti!

Siyaset yapmak isteyenlerden kimi ilkeli insanlar, önseçimsizlikte zorunlu olarak, ilkelerinden de uzaklaştı... İzmir’e ve Örgüte yabancılar, listelerin başına ya da seçilecek sıralara sokuşturuldu. Partisine neredeyse bir ömür verenler… bir kenarda kaldı!

İzmir’in kaderi adaylar için, hep depoluk oldu. Aday tespit ve sıralaması, sanki 1950’li yılların Eşfak Aykaç’larıymış gibi, kimilerinin tek seçiciliğine bırakıldı… Oysa O’nun seçtiği Milli Takımımız, ünlü futbolcu Puskas’lı Macaristan’ı bile yendi!

Tek seçicilerce düzenlenen aday listeleri yöreyle ve örgütle yabancılaşıyor…

Üyesinin hak ve hukuku da yeterince gözetilmeyince, doğaldır ki, motivasyon da düşük kalıyor…

Partinin oyları artmıyor!

Kimileri, böyle oluşan listelerin, oya olumsuz yansımasını görmezden gelse de, ya da etkisinin az olduğunu söylese de, bunlara katılmak mümkün olmuyor… Zira, yerel parti örgütlerinin % 2-3 oranındaki katkısı, Avrupalılarca da bilimsel olarak saptanıyor.

Listelerin etkisi, iddia gibi az olsaydı eğer, İzmir’de “Bir oy Tip’e… Bir oy Kılıçdaroğlu’na” sloganı hızla yayılıp, Karşıyaka’da % 8.61,

2.bölgede ise % 5.4 gibi, yüksek oya ulaşılabilir miydi?

Elbette, kaybın nedeni sadece önseçim ve onun yan etkileri değil… Bunlar her gün Tv. lerde zaten tartışılıp duruyor. Bize örgütsel sorunlar dışında fazla alan kalmasa da…

Yine de, ideolojisi bizce de irdelenir duruyor.

Velhasıl kelam… gidişat elem !

***

Ama şarkıdaki gibi, bir tesellimiz de var…

O İzmir’de hiç batmayan bir güneş ki :

o da Narlıdere… Elbette ki, yanına Karşıyaka

ve Güzelbahçe’yi de katmak gerekiyor.

28 Mayısta 2.Tur seçimlerinde Kılıçdaroğlu :

Narlıdere’de % 85.04 oy oranıyla Türkiye rekoru kırıyor! Yanına : % 83.69 oyla Karşıyaka’yı, % 81.83 oyla Güzelbahçe’yi de koyarak ; Örgütleri, Belediye Başkanlarıyla birlikte… Candan kutlamak gerekiyor.

Çalışkan, üretken ve rasyonalitesi yüksek bir Başkan olarak Ali Engin’in ; hizmetle de, oyla da olan Narlıdere başarılarının ; ayrıca gözetilmesi de, beklentiler arasına giriyor!

İyi Pazarlar…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Abdullah 23 Haziran 2023 Cuma 15:46

Dip dalgayı anlayamadınız. Solcu Engin Ardıç anladı. https://www.sabah.com.tr/yazarlar/ardic/2022/09/08/jeostrateji-ve-de-alafortanfoni Darısı diğer solcuların başına.

Yorumu oyla      2      3  
Lombak 7 Haziran 2023 Çarşamba 12:00

Anlatılan üç ilçe sosyo-ekonomisi: orta üst ve üzeri gelir düzeyi, okumuş yarı Aydın, nostaljiden sözde sol TİP'e de oy verebilecek, Cumhuriyet ilkelerini ülkenin her yerine taşımakta havlu atıp kendi kurtarılmış bölgelerinde biribirlerine aynı hikayeleri anlatarak hezeyanlarıni dindiren kitleler. Y-CHP de bu butik kitlenin oyuna talip. İşte bu uğurda ne küçülür ne büyür yuvarlanıp gidersiniz.

Yorumu oyla      2      3  
TC misafir 4 Haziran 2023 Pazar 12:24

90'lı yıllardaki gibi alternatifli bir siyasi ortam olsaydı ve akp karşıtlığı gibi bir durum olmasaydı chp barajı bile geçemezdi. İnsanlar mecburiyetten oy veriyor. Yerel yönetime bakalım, çok övündüğümüz ulaşımda 90 dk dan eser kaldı mı? Üfe'ye bağlanmış su faturalarına ne demeli? Son zamanlarda şehri sinekler bastı farkında mısınız? Kamu kurumları Konaktan bir bir gidiyor ve sözde Tarihi Kemeraltı Çarşısını kurtarmak için onca toplantı yapılıyor. Çarşının can damarı olan kamu kurumları bölgeyi terk ederken sen çarşının kurtarılması için toplantılar yapacaksın tam bir komedi. Şimdi yıllardır burada muhalif yorum yapan beni akpli olmakla itham edenler olacaktır. Şunu belirteyim; ben siyasi beceriksizliğe muhalifim ve bunun partisi yok çünkü ortada elle tutulacak bir siyasetçi yok. Toplum olarak bu kadar kabiliyet yoksunu siyasetçiyi neden hak ediyoruz? Biz bu insanlara mecbur muyuz?

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva