Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış...
10 Ocak 2024 Çarşamba

Beş yıl önce bugünlerde bir paylaşımımı gördüm, Facebook anılar bölümünde. “Gün boyunca İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı duyumları paylaşıldı. Tunç Soyer, Murat Bakan, Kamil Okyay Sındır ve Tuncay Özkan sırasıyla aday oldular…”

Bugünlerde de isimleri değiştirmek kaydıyla durum aynı. Buğra Gökçe kesin gibi, Tunç Soyer DEM ve Alevi teşkilatları ile bastırıyor, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu bayağı önde, Karşıyaka Belediye Başkanın şansı yüksek. Topuklu Efe ve Muharrem İnce sırasını savmış gözüküyor.

Aynı durum ilçe belediye başkan aday adayları için de geçerli. Mülakat sonucunda Genel Merkeze bildirildiği söylenen üç ya da dört isimin kimler olduğu, kimden dinlediğinize göre değişiyor ama hiçbiri diğerini tutmuyor.

Önümüzdeki on beş, yirmi gün daha sürecek bu söylentiler ve de pazarlıklar.

Bir yöre derneği/federasyonu başkanı arkadaşım ile sohbet ettim dün. Siz Tunç Soyer için imza mı verdiniz, diye sorunca, “hocam öyle değil o” dedi. Tunç Bey bütün yöre ve inanç derneklerine bir yemek verdi. Biz de katıldık. Ben biraz geç gittim. Masalarda bir kağıt dolaştırıldı. Herkes imzaladı. Biz de imzaladık. Sonra ne olduğunu öğrendim ama geri de çekmedim.

Ben Tunç Soyer veya bir başka adayı birey olarak desteklemeni eleştirmiyorum diye açıklama getirdim. Her yurttaşın hakkı bu. Ama yöre ve inanç derneklerinin kuruluş amacı belli. Siyasi mücadele değil ki. Ayrıca yöre ve inanç dernekleri şu anda şu veya bu adayı desteklediğini açıklarken, üyelerini temsil edebilir mi? İzmir’de yaşayan bütün Erzincanlılar, Tunceliler, Malatyalı veya Sivaslılar dernek başkanının tercihini benimsemek zorunda mıdır?

Haklısın hocam ama siyaset böyle yapılıyor maalesef diye dertlendi. Yöre ve inanç dernekleri kuruluş gerekçesinden çok bu işlerle ilgileniyor. Ben Çorumlu, Sivaslı ve Erzincan kökenli bazı arkadaşlarıma konuyu sordum, üye oldukları yöre derneklerinden farklı tercihler bildirdiler. Alevi derneklerine üye olan seçmenler için de aynı durum geçerli.

Sonra Ankara’da genel merkezden edindiği kulis bilgilerinden söz etti. “DEM İzmir’den bir ilçe istiyormuş, Aleviler en az üç ilçede aday bizden olmalı diyorlarmış…vb”

DEM bir siyasi parti. Siyasi pazarlık veya ittifak yapması, doğal bir durum. Ama inanç ve yöre dernekleri için aynı şey geçerli değil. Bu durum yeni ayrımcılıklar yani bizden ve bizden olmayanlar şeklinde tanımların iyice yerleşmesine neden oluyor.

Yöresi ve inancı sayesinde avantaj elde eden kişiler arttıkça bu kültürel bölünmenin siyasete yansıması ve siyasette kalite erozyonu kaçınılmaz hale geliyor.

Kimliği, inancı, dili, cinsiyeti ne olursa olsun, bunlar yüzünden dışlanmak da ve bunlar nedeniyle ayrıcalık talep etmek de doğru değil.

Kültürel çeşitlilik bir zenginliktir. Her dil ve inanç, aynı ülkede ayrı bir dünya. Ancak bunlar ayrıcalık talebi aracına dönüştüğü ölçüde Cumhuriyet ve yurttaşlık ideali aşınmaktadır.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Fikret ASLAN 12 Ocak 2024 Cuma 08:56

Tayyip Erdoğandan nefret ederim, AKP'den nefret ederim ancak bu seçimde CHP Tunç SOYER'i aday gösterirse asla CHP'ye oy vermem. Yaşadığım mahallede bulunan sokak köpekleri yüzünden hayatımız zehir oldu. Kaç kere Belediyeye şikayet ettik hiç bir şey yapmadılar. Hayvana insandan daha çok değer veren bu zihniyete oy yok.

Yorumu oyla      1      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kabiliyetsiz milletin Atatürk’ü olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Despina Vandi Çeşme’de… Kaçırmamak gerek
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Kaytara kaytara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Varlık-Hiçlik ekseninde gerilen insan
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Evlad-ı Fatihan ne yapacak?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva