Nedim ATİLLA
Bir Gastronomi Devrimcisi OD Urla
17 Ocak 2024 Çarşamba

Zeytin bereketin, zeytin dalı da ‘barış’ın sembolüdür bildiğiniz gibi…

Zeytinyağı da sağlıkla lezzetin seviyeli birlikteliğidir… Tıbbın babası Hipokrat zamanında ne güzel söylemiştir: “Yiyeceğin ilacın olsun, ilacın da yiyeceğin…”

Zeytin uygarlık yaratan üç bitkiden biridir. Biliyoruz ki o, tarih öncesi çağlardan bu yana burada ve Akdeniz Kültürü’nün önemli bir parçası. Antik çağdan beri zeytin kadar gerçek olan bir başka gerçek ise, bu verimli topraklar, aynı zamanda uygarlaşmanın, demokratikleşmenin ve modernleşmenin de beşiğidir. Son yüzyılda yapılan arkeolojik kazılardan öğreniyoruz ki, zeytinyağı antik çağın sağlık kaynağı olduğu kadar, ışık ve ısı kaynağıydı, besindi ve vücut bakım ürünüydü... Akdeniz adlı “uygarlık havzası” zeytin ağacının vatanıdır, öte yandan da insanoğlunun uygarlaşmasının da doğduğu alandır.

En eski Akdeniz deyimlerinden biridir şu söz: “Zeytin ağacı yeryüzüne bir armağan olarak gönderilmiştir…”

Bu girişi yapmamın nedeni sadece ülkemize değil bütün Akdeniz ülkelerine örnek olacak bir girişimi başlatan Osman Sezener kardeşim.

Kurulduğu günden bu yana yerelin kıymetini bilmeye ve sunmaya özen gösteren Od Urla yaşadığımız coğrafyanın zenginliğini dünyada nadir rastlanan ve ülkemizde ilk kez karşınıza çıkan zeytinyağı mönüsü ile selamlıyor.

Osman Sezener şöyle yazmış yeni mönüye: “Zeytin meyvesinin altın özü olan zeytinyağı her bölgede farklı lezzetler kazanır. Zeytin ağacının bilgeliği, meyvesinin çeşidi, bulunduğu toprak, yeraltı suları, başında esen rüzgârdır farkları yaratan. Burası zeytinyağı coğrafyası ve burada sürdürülebilir kılmak istediğimiz unutulmaya yüz tutmuş “Hanım parmağı”, “Yamalak Sarısı” gibi çeşitlerle; “Erkence”, “Memecik”, “Tekir” gibi yerel ve mükemmel isimlerle adlandırılmış farklı zeytinler bulunmakta.

Bu zeytinlerden çıkarılan yağlar ise farklı aroma profilleri ile doğanın bize bir armağanı olarak; oleik asit, oleuropein, yüksek polifenol ve oleachantal içeriyorlar.

Birazdan başlayacak tadım yolculuğunuzun “zeytinyağı ve ekmek” tabağında, hangi zeytinyağının kullanılmasını istiyorsanız tercih sizde. Meyvemsilik, acılık ve yakarlılık puanlarını inceleyebileceğiniz menü ile ilgili detaylı bilgi için ise ekibimize danışabilirsiniz.

Şimdi, birbirinden özel zeytinyağlarının size yaşatacağı yeni deneyimlerle tanışma vakti.”

***

OD Urla Zeytinyağı Seçkisi, Şef Osman Sezener ve ONAOO Profesyonel Zeytinyağı Tadımcısı Müge Nebioğlu tarafından bir araya getirilmiş… 

Bu sadece Od Urla’nın ve Osman Sezener’in inovasyon başarısı değildir. Bu girişim kıymeti bilinmemiş, hatta hor görülmüş bazı zeytin çeşitlerine itibarının iadesidir. Bu herkesin örnek alması gereken bir devrimdir!

 

Bütün bu gelişmeler babası Gunter dostumla birlikte Michelin Yıldızları töreninde kutladığım Osman’ın dünyanın bu en prestijli ödülünü boşuna almadığını ortaya koyuyor.  Tesadüf değil yani OD Urla’nın Şefi Osman Sezener OD ile 1 Michelin, 1 Yeşil; Bodrum’daki Kitchen ile de 1 Michelin Yıldızı olmak üzere, toplam 3 Yıldız almıştı.  Osman, Pizza Venedik için de “çok hak edilmiş” bir ödül kazanmıştı. O gece beraber olduğumuz 40 yıllık dostum Günter Sezener’in sevincini ve gururunu görmeliydiniz.

Osman Sezener yönetimindeki OD Urla, köklü ve özgün mutfak anlayışıyla öne çıkıyor. Üzüm bağları ve zeytinliklerle çevrili olan ve aile tarafından işletilen bu restoranda şef ve ekibi, yarısı doğrudan tesiste üretilen, geri kalanı ise restoranın yakınındaki üreticilerden ve zanaatkârlardan sağlanan en kaliteli yerel malzemeleri kullanıyor. Özellikle restoranın açık odun ateşinde pişirilen yemekleri de adına pek yakışıyor. Tabaklar sade, doğal, çok lezzetli, bazen rustik, ama her zaman mükemmel bir şekilde hazırlanıyor.

Ve bu son Zeytinyağı Menüsü… Od Urla ile yine gurur duyduk!

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
0rhan Tungaç 17 Ocak 2024 Çarşamba 21:26

Nedim Bey, " Bir Gastronomi devrimcisi" başlığı muhteşem olmuş. Gunter, 44 yıl önce bizi Pizza ile tanıştırdı ve o harika mekanında sevdirdi bize pizzayı. Boynuz kulağı geçermiş. Osman'da tam dediğiniz gibi Gastronomide bi devrimci oldu. Baba ve oğulu tanıdığım için mutluyum tabi. İzmir'e yaşattıkları gurur ise tartışılmaz.

Yorumu oyla      3      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kim hazırsa penaltıyı o atar!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yeni bir Susurluk mu?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva