Ender ALDANMAZ
Aydın Erten ve 2024 İzmir’i!
12 Ağustos 2024 Pazartesi

Siyaset, Türkiye’de bir meslek ve karlı geçim kaynağı…

Kendisini siyaset kulvarına atan herkesin bir “ben”i var. Hedef daha üst makama, koltuğa gelmek, karını arttırmak…

Bugüne kadar siyaseti “halk” için yapanı görmedim. Herkes kendi yelkenlerini şişirme derdinde… Sağdan ya da soldan durum herkes için böyle…

2024’ün Türkiye’sinin İzmir siyasetinde de ahval budur. İzmir artık siyasetçi değil, sosyal medyada laf ebeliği yapan “siyasetimsiler” üretiyor. Kent siyaseti sürekli küme düşüyor.

İZMİR’DEN ÇIKAN “TERZİ FİKRİ”

Halbuki bu ülke toprakları çok serdengeçti çıkardı. İşte o serdengeçtilerden birisi de Gültepeli Aydın Erten’di.

Süleyman Demirel’in meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada “Gültepe’yi solcu-komünistler ele geçirmiş, kurtarılmış bölge ilan etmişler” dedikleri gün aslında bileti kesilmişti.

Aslen Diyarbakırlıydı. ’68 kuşağındandı. Dönemin anti-emperyalist eylemlerinde ön saflardaydı. CHP üyesi oldu. Birçok eylemlilikte aktif görev aldı. Gültepe’nin gecekondularını kendisine mekan eyledi. Ve çalışkanlığı ile partisinin Gültepe Belediye Başkan adayı oldu oldu. Adalet Partisi’nin kalesi olarak bilinen Gültepe’de seçimi kazandı. Halkın sevgisini kazanınca ’77 Seçimleri’ni yeniden kazandı.

Milliyetçi Cephe iktidarının Gültepe’ye bakışı ise nötr oldu. Elektrik Kurumu, Gültepe’ye elektrik direği bağlamayı reddedince sabaha kadar işçileriyle birlikte çalışıp direk dikti. Mahallelerde sosyal konut yapılması için halka arsa dağıttı, kurduğu tesis ile ekmek üreterek halka ucuz ekmek dağıttı. Tanzim satış mağazaları açtı, kömür tanzim şubeleri açıp maliyetine taksitle kömür dağıttı.

KOLDAKİ BİLEZİKLER BİLE BELEDİYEYE BAĞIŞLANIR

Belediyeye dönük ekonomik abluka sebebiyle işler yürümez hale geldi ve hoparlörle bir duyuru yaptı: “Benim yüzümden Gültepe halkı çile çekmesin, istifa ediyorum”

Halk belediye önünde toplanır ve büyük bir bağış kampanyası başlatır. Kollardaki bilezikler dahil her şey ortaya konur ve toplanan paralar belediyeye verilir.

Erten görevde kalır ve tam da o günlerde Tariş olayları patlak verir. Şiddet olayları İzmir’in tüm sathına yayılır. Tariş’te çalışan işçilerin büyük bölümünün Gültepe’de yaşaması sebebiyle eylemlerin en şiddetlisi de Gültepe’de yaşanır. Sonunda ordu desteğindeki polis, binlerce işçiyi gözaltına alır, karakollar yetmez ve Alsancak Stadyumu dahi kullanılır.

Erten’in Gültepe’deki direnişin önünde polise karşı durması, devleti çok kızdırır. Tariş'teki direnişçilere yiyecek götüren, destek veren Erten, birçok gazetede “Anarşist” olarak yazılır.

Bunu bedeli 12 Eylül darbesi ile ona ağır ödetilir. Darbenin ilk hedeflerinden birisi Gültepe’dir. Gözaltı furyasında Aydın Erten de unutulmaz ve koltuğundan alınıp işkence tezgahına götürülür.

İki senelik cezaevi yaşamının ardından “unvansız” olarak siyasete devam eder. ’98 yılında CHP’nin il başkan adayı olsa da seçimi kazanamaz. 2000 yılında ise kanser sebebiyle hayatını kaybeder.

AYDIN ERTEN’LER NEDEN YETİŞMİYOR?
Siyaset omurga işidir. Bugün en çok aradığımız şey bu. Bir ülkücü Erten’in siyasi görüşünü beğenmeyebilir. Ancak ülke öyle bir hale geldi ki aklı selim bir ülkücü bile Aydın Erten gibilerini mumla arar halde…

Göreve gelen belediye başkanlarının tamamı gençlik kollarından geliyor. Astıkları kıytırık seçim afişinin çok önemli bir icraat olduğunu sanıyorlar ve her siyasi ortamda onu pazarlıyorlar. Genel merkezden torpil bulup bir vekillik ya da belediye başkanlığı kovalayan siyasetçiler, Aydın Erten’in hikayesini ancak bir nostalji olarak okuyabilirler.

İstediğiniz kadar anma yapın, sosyal medyadan aforizmalar yazın, heykelini dikin. Vizyonsuz, sosyal medyada laf ebeliğinden başka hiçbir şey yapmayan, tatlı su solcusu ya da sağcısı “siyasetimsi”lerin Türkiye’sinde artık yeni Aydın Erten’ler yetişmiyor. Çünkü siyaset “halk” için yapılmıyor.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tacettin Bayır 14 Ağustos 2024 Çarşamba 16:05

İŞİN DOĞRUSU TARİHE BAKINCA İZMİRDEN ÇIKAN FATSALI TERZİ FİKRİ DEĞİL,FATSADAN ÇIKAN AYDIN ERTEN DENİLMELİ,ÇÜNKÜ AYDIN ERTEN TERZİ FİKRİDEN ÖNCE YAPTI BELEDİYE BAŞKANLIĞINI

Yorumu oyla      0      0  
Etki ve tesir 12 Ağustos 2024 Pazartesi 11:11

7-8 yıl öncesine kadar 27 mayıs hareketlerinde görev aldığı için övünen ahmaklar ya da müfteriler vardı. Bunlar bu ülkeyi nasıl geri bıraktıklarının bile farkında ya da umurunda olmayan suçlu ve vebal almış kişilerdir. Bu ülkeyi en az 40 yıl geriye çekip övünmek te bu şeref mahsüllerine özel bir durum.

Yorumu oyla      1      0  
İcraat , Afiş astık . Asılan afişlere inandık . 12 Ağustos 2024 Pazartesi 10:17

Kamu hizmeti olan toplu taşımada , İzmir çevre ilçelerdeki ESHOT otobüslerinde de uygulanan 90 dakika ücretsiz aktarma hakkının İzmir BB Meclisince 10.02.2016 tarihinde iptal gerekçeleri ne olabilir . İzmir’de iki belediye başkanı değişti , bu gerekçeler hala devam ediyor . İzmir merkez ilçelerindeki metro , otobüs , vapur ve tramvaylarda 90 dakika ücretsiz aktarma hakkı VAR . İzmir çevre ilçe otobüslerinde ( üç ilçede bir kaç hat hariç ) 90 dakika aktarma hakkı YOK . İzmir BB Başkanı sayın Cemil Tugay , tanıtım panolarına çok önemli bir afiş astırmış .” İZMİRLİLER İSTEDİ 90 DAKİKA GERİ GELDİ. “ diye . Çevre ilçe otobüslerinde 90 dakika geri gelmiş mi ? ( Bknz . ESHOT int. Sitesi tarife ve ücretler B- C - D - J tarife . 90 dakika aktarma hakkı yoktur yazıyor ) İzmir BB Başkanı sayın Cemil Tugay’dan hangi İZMİRLİLER 90 dakikayı geri istedi ? Bu durumda 19 çevre ilçeli yurttaş 90 dakikayı geri istememiş mi oluyor . Toplu ulaşımda ayrımcılık yapılmadan , toplumsal eşitlik ve adalet için , çevre ilçe otobüslerinde de ; 136 km. lik İZBAN hattındaki tarife ve ücretlendirmelerin ( BEDAVA DEĞİL ) uygulanması .

Yorumu oyla      0      1  
İzmirli 12 Ağustos 2024 Pazartesi 09:12

Gününümüz siyasetindekiler keşke bu yazıyı okusa..Çok güzel elinize emeğinize sağlık

Yorumu oyla      1      1  
12 Ağustos 2024 Pazartesi 08:58

Yok canım bunlar senin uydurmaları o bahsettiğin tipler tarihin çöplüğüne karışmış.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva