Tayfun MARO
Avrupa'da kıyamet alametleri
9 Temmuz 2024 Salı

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde sürpriz var ama abartıldığı kadar değil. Anketlerde, kamuoyu yoklamalarında milliyetçiliğin yükselişi görülüyordu, son seçimlerde yükseliş hız kesti. Ancak, “Faşizme geçit yok!” falan diyen yok.  

Birinci sıradaki Yeni Halk Cephesi, dört partiden oluşuyor: 184 (78-9-69-28) milletvekilliği kazandı.

İkinci sıradaki Cumhuriyet İçin Hep birlikte, üç partiden oluşuyor; 166 (99-33-26-8) milletvekilliği kazandı.

Üçüncü sıradaki Ulusal Birlik Partisi, seçime tek başına girdi; 143 milletvekilliği kazandı.

Diğer aşısı sağcı parti de tek başına girdiği seçimde, 65 milletvekilliği kazandı.

350 milletvekilliği kazanan 7 partiye karşı bir başına 143 milletvekilliği kazanan Ulusal Birlik Partisi… Ulusal Meclis’te çoğunluğu sağlayacak 289 milletvekili sayısına ulaşabilen yok. Ve Macron koltuğunda oturmaya devam ediyor… Ulusal Meclis için talep ettiği erken seçim, kendi koltuğu için söz konusu bile olamıyor. Vasatlık her yerde.

Yürüyen gerçek; “Çok daha azı için krallar öldürüldü.” “On a tué des rois pour moins que ça.” Fransa’da bir duvar yazısı. Dip dalga gün be gün yükseliyor. Bu bir gerçek. Refah toplumu koşulları ortadan kalktıkça isyan ateşi büyüyor. Ve faşizm olarak adlandırılan hareket de git gide büyüyen isyana dahildir. Onlar da küresel kapitalizme baş kaldırıyor.

Fransız ekonomisi çok kötü durumda. Fransız gazeteci arkadaşım, “Avrupa’nın hasta adamı, Fransa!” Bunu yazabilirsin, dedi. Belli ki Afrika sömürgelerinin kaybı ekonomiye yansımaya başladı.

Uluslararası kapitalist sistemde krizin derinleştiği, dengeden çıktığı ve çatallanma nedeniyle dengeye dönemediği, doksanlı yıllardan beri dile getiriliyor. Ve bu zaman zarfında, her şey daha da kötüye gitti.

Önce, İtalya’da Mussolini faşizminden esinlenen İtalya’nın Kardeşleri Partisi seçimleri kazandı. Sağ koalisyon oluşturdu. Meloni, Başbakan. Ve o gün bu gündür, muhafazakâr milliyetçi hareket Avrupa’da yükselişte.

Mesele şudur; Kapitalist sistem çöküyor. Her tarihsel sistem gibi yolun sonuna geldi. Ve çökmekte olan sistem sona yaklaştıkça sarsıntıları büyüyor.

Para ve mülkiyet yeniden tanımlanacak. Emek artık “en yüce değer” değil.

Sosyalist sistem, doksanlarda tarih sahnesinden zaten çekilmişti. Batı, dijital devrim ile ulusalcı direnişin gerilim hattında…

Modernite sonrası, post modern zamanlar, derken modernitenin sonuna geldik. Sanayi devrimi ve ardılı sanayi toplumu tarih sahnesinden çekiliyor.    

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O köy devlete kafa tutamaz!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva