Nedim ATİLLA
Akdeniz’i bitirdiler şimdi sıra okyanuslarda
21 Temmuz 2023 Cuma

Üç gündür Güney Fransa’da Marsilya- Nice arasında Akdeniz’in en güzel coğrafyasında dolaşıyorum. Geçen pazartesi günü Marsilya’da buluştuğum SlowFish’indeğerli gönüllülerinden Sylvia Melaine yaptığımız görüşme gerçekten de önemli noktalara taşıdı düşüncelerimi.Hemen yazayım İzmir Körfezi kıyısında mutlaka bir SlowFish ağı örgütlemeliyiz. Çalışacağım.

Sylvia’dan neler öğrendim neler:

Balıkçılığın her yıl dünya çapında okyanuslardan 2,7 trilyon balık aldığını BM rakamları ortaya koyuyor. Bu balıkçılık böyle vahşice devam ederse, Akdeniz’in yaşadığı yaşanacak ve okyanuslar 2048’de “neredeyse boş” olacak.

Sadece balık stokları mı sorun?Maalesef dünyanın her yerinde sorun “Balıkçılar!”

Nasıl İzmir körfezinde deniz patlıcanlarını, Ayvalık’ta karadikenleri-kestaneleri bitirdilerse Akdeniz’de de büyük sıkıntı kaynağı yarını düşünmeyen balıkçılar.

Yine ve önemli bir SlowFish gerçeği, dakikada bir çöp kamyonu yükü kadar plastik denize dökülüyor. Bu, halihazırda denizde yüzen 150 milyon tondan fazla plastiğin var olmasıyla sonuçlanmış durumda… Öte yandan denizlerimize yönelik en büyük tehditlerden birinin - okyanuslarımıza giren plastiğin yaklaşık Yüzde 3’ünü oluşturan - plastik kamışlar değil, balık ağları olduğu da ortaya çıkmış. Balıkçılar ekmek kaynakları olan denizlere karşı çok acımasızlar ve ağlarını denizde bırakmayı hiç de önemsemiyorlar. 7. kıta dediğimiz Büyük Pasifik Çöp Alanı’nın 1,5 milyon kilometrekare büyüklüğünde olduğu dikkate alındığında, denizlerde kalan şaşırtıcı miktarda balık ağı büyük çevre problemi.

Birçok ülke 2030 yılına kadar dünya okyanuslarının yüzde 30’unu korumayı taahhüt ediyor, ancak ele alınması gereken tek sorun bu değil; bir araştırma, deniz koruma alanlarının yüzde 90’ının hala balıkçılığa izin verdiğini ortaya koydu.

Balıkların ağır metaller, cıva, dioksinler, plastik bileşikler taşıdığını ve balık alımını azaltmanın bile sağlığınız için hâlâ tehlikeli olduğunu ortaya koydu. Ayrıca, balıklarda bulunan kirletici maddeler genellikle Omega-3 yağ asitlerinin faydalarından daha ağır basmaktadır.

Şunu da unutmamak gerek denizler gezegendeki en büyük karbon yutağı… Tüm karbonun yüzde 93’ü okyanuslarda depolanıyor; deniz bitkileri dönüm başına karadaki ormanlardan 20 kat daha fazla karbon depolayabiliyorlar. Bununla birlikte, ısınan okyanus sıcaklıkları, okyanusun karbonu emme yeteneğini kaybetmesine neden oluyor ve bu da iklim üzerinde yıkıcı etkilere sahip olacak - okyanusların karbon depolarının sadece yüzde 1’ini kaybetmek, 97 milyon otomobilin bir yılda saldığı emisyona eşdeğer.

Bilim adamları, dünyadaki mercan resiflerinin yüzde 90’ının 2050 yılına kadar öleceğini tahmin ediyor. Bunun nedeni, yükselen sıcaklıklardan mercanların etkilenmesi ve beyazlaşması.

Büyük ticari tekneler deniz yaşamı için düşündüğümüzden daha büyük bir tehdit.Her yıl 50 milyon kadar köpekbalığının yanı sıra balinalar ve yunuslar yanlışlıkla yakalanıyor. Bu hayvanlar ve köpekbalıkları, karbondioksiti emmek için önemli olan fitoplanktonu gübrelemek için gereklidir.  BM raporlarına göre her yıl 300.000’den fazla balina ve yunusun hedef dışı avlanma sonucu öldürülüyor. Bu tür balıkçılık aslında petrol sızıntılarından daha tehlikelidir. Exeter Üniversitesi’nde Deniz Koruma profesörü olan Callum Roberts, “Meksika Körfezi’ndeki balıkçılık endüstrisi, Deepwater Horizon petrol sızıntısının aylar içinde yaptığından daha fazla hayvanı bir günde yok ediyor” diyor.

Son olarak, ticari balıkçı teknelerinin kullandığı yöntemler balıktan fazlasını yok ediyor. Dipte gezinme gibi yöntemler okyanus tabanını yok ediyor. Film, dipte sürünmenin her yıl yaklaşık 3,9 milyar dönümlük deniz tabanını yok ettiğini söylüyor.

Her yıl 1 milyona yakın deniz kaplumbağası ölümüne plastik neden olurken, yalnızca ABD’de her yıl 250 000 deniz kaplumbağası balıkçı gemileri tarafından yakalanıyor, yaralanıyor veya öldürülüyor.

SlowFish balık çiftliklerini de mercek altına almış. Sylvia “Balık yetiştiriciliği büyük miktarda atık oluşturur” diyor ve ekliyor: Balık çiftçiliğini vahşi balıkçılığa alternatif olarak değiştirmek çevre veya sağlığımız için pek de iyi değil; İskoçya’daki tek bir somon çiftliğinin her yıl 20.000 kişilik bir kasaba kadar atık ürettiğini ortaya çıkarıldı. Sağlık açısından çiftlik balıkları da bizim için pek iyi değil; çiftlik balıkları kansızlık, bit ve kalp hastalığına yakalanabiliyorlarmış.

Evet ve maalesef inkar edemeyeceğimiz şey denizlerin gerçekten de geri dönüşü olmayan bir noktaya kadar yağmalandığı.

Marsilya’da edindiğim deneyimleri paylaşacağım.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva