Tayfun MARO
Afrika Baharı mı?
14 Ağustos 2023 Pazartesi

Afrika kıtası, Nijer’deki darbeyle iyice karıştı. Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu ECOWAS, Nijer’e süre tanıdı ve müdahale tehdidinde bulundu. Darbecileri destekleyen Mali ve Burkina Faso ise müdahale durumunda karşılık vereceğini açıkladı. Nijer hükümeti, Wagner’i (Rus paralı askeri) ülkesine konuşlandırdı.

Fransa, ECOWAS’ın müdahale tehdidine destek veriyor.

En kötüsü, ABD yönetimi, Nijer’e demokrasi getireceğini açıkladı.  Kaçın, geliyor!

Dünya ısınıyor. Neo liberal dönemde kapitalist sistemin yaklaşan sonunun öncülleri ortaya çıkınca, yeni dünya düzeni tartışmaları hız kazandı. Sanayi devrimi sonlanırken, sanayi toplumu ve ulus devletin kurumsal tasfiyesi başladı.

Dünya ölçeğinde değişimin kaotikasında, başımıza gelmekte olanı anlamaya çalışıyoruz. Belli ki sıra Afrika’ya gelmiş. Avrupa, ABD, Rusya, Çin gerilim hattında, Afrika da hizaya giriyor.

Batı emperyalizmi ve entegrasyon politikalarıyla barışık Afrikalı yönetimler ne oldu da Batı ilişkilerini yerden yere vurmaya başladı? Dijital devrimin dönüştürmekte olduğu toplumların yeni sosyolojisine bakmak lazım.

Türkiye’nin Afrika ilişkilerine, Kuzey Afrika ile tarihsel boyut bir yana, Erdoğan yönetiminin özel önem verdiği bir vakıa.Bu nedenle, Batı ile Afrika arasında yaşanan sorunlarda Türkiye’nin arabulucu rolü önem kazanmağa başladı. Ancak bu arabulucu rolün uluslararası sistemde tam olarak karşılığı nedir, orası biraz karışık. Karışık, çünkü belirsizlik büyüyor.

Mesela, İtalya Başbakanı Meloni Fransa’yı uyarıyor; Afrika’nın yeraltı kaynaklarını sömürme! Çözüm, Afrikalıları alıp Avrupa’ya getirmek değil. Çözüm, Afrika’yı sömüren Avrupalılardan kurtarmak ve topraklarında sahip oldukları yaşamlarını sürdürmelerini sağlamak.

Doğu Akdeniz’de kriz sürüyor. Rusya-Ukrayna savaşı sürüyor. Afrika ısınıyor. Ortadoğu’da kriz sürüyor. Atlantik ötesinde, Çin-ABD gerilimi tırmanıyor.

Akdeniz kıyılarından Balkanlar’a uzanan gerilim hattında otoriterleşen yönetimler, Avrupa’da savaş yıllarını anımsatan ayrışma sürecini akla getiriyor.

Dünya, o bildiğimiz Dünya… Yüzyıl sonra, yeryüzünü yeniden cehenneme çevirmeye hazırlanıyor, muktedirler.

Dengeden çıkan sistemin dengeye geri dönme ihtimali ortadan kalkıyor. Afrika’da başlayan başkaldırı, aklımızı başımıza almamız için ciddi bir uyarıdır.

Yoksulluk ile yoksunluk arasında gerilip kalan insanlık çıkışsızlıkla malul. Ve bu çıkışsızlık sürekli olarak kriz üretiyor. Afrika’da olan biten de budur.

İnsanlık kriz ekiyor, savaş biçiyor.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Derin yoksulluk , sosyal belediye ( İzmir BB) miş . 14 Ağustos 2023 Pazartesi 22:19

İzmir BB’si kamu hizmeti olan toplu ulaşımda ayrımcılık yapıyor . ÇÖZÜM : İzmir kırsal ilçe otobüslerinde de ; 136 km. lik İZBAN hattındaki tarife ve ücretlendirmelerin uygulanması . ( 120 dk. aktarma haklı , gittiğin kadar öde ) “ Merkez , kırsal ayrımı yapmadık , yapmayacağız “ Sayın Tunç SOYER - İzmir BB Başkanı - Ödemiş Kaymakçı - İZTAŞIT ( özel halk otobüsü ) proje başlama konuşmasından . B fiyat tarifesinde 120 dk. aktarma hakkı var mı ? A fiyat tarife ( merkez ) 120 dk. aktarma hakkı vardır . Ayrımcılık var mı ? Ayrımcılık yok mu ?

Yorumu oyla      3      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbimizi ateşe verdikleri gün!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Avrupa’yı daha da zor günler bekliyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva