Tayfun MARO
AKP’nin çevreden merkeze taşıdığı mütedeyyinler
22 Şubat 2012 Çarşamba

AKP iktidara gelince aşamalı olarak başlatılan islamlaştırma politikalarının yol açtığı toplumsal değişim yeni bir sınıf yarattı.
Sünni dindarlardan oluşan bu yeni sınıf, genellikle doğu toplumlarına özgü karakteristiğiyle öne çıkıyor.
 
Cumhuriyet devrimi sonrasında çağdaş batı normlarına göre düzenlenen kamusal yaşam, batı kültürünü yansıtan sanat ve edebiyat, sosyal aktiviteler, kent mobilyaları, giyim kuşam, mekanlar, Aydınlanma düşüncesinin izlerini taşıyor.
Din normlarına dayalı hayat ve sokaklarda görmeye alıştığımız islami giyim kuşam, gösterişli camiler, islamcı ideoloji üstüne inşa edilmiş yeni bir Cumhuriyet istemini simgeliyor.
Kamusal alanda yaşam, kutuplaşan bu iki kitlenin talep çatışmasına bağlı olarak sorunlu hale gelmiş bulunuyor.
 
Servetin el değiştirmesi sonucu ortaya çıkan yeni sınıfın durumunu ve tam olarak ne istediğini anlamak için, sorunlu alana ön yargısız bakarak olan biteni kendi koşulları içinde anlamlandırmaya çalışmakta büyük yarar var; eğer ki, hep birlikte yaşamak istiyorsak...
 
Sistemin dışladığı ve ‘çevre’ olarak adlandırdığımız toplum kesimleri din normlarına göre yeniden düzenlenmekte olan kamusal yaşam alanlarında ve iş dünyasında kendine yer bulmaya başladıktan sonra, yaşam tarzlarının ve değer yargılarının değişmeye başladığını görüyoruz. Dünya değişiyor, Türkiye değişiyor, onlar da değişiyor.
 
İslamcı çevrelerin içinden geçtiği değişim sürecini doğru okumak ve çevreden merkeze yönelen dışlanmışların veya moda deyimle ‘ötekilerin’ sisteme dahil oldukları bu süreçte, korkularını bir kenara bırakıp bu süreci yönetmeye aday olan sosyal demokrat hareket daha dikkatle izlenmeli.
Merkeze yönelen din guruplarını ve radikal unsurları sistemle barışık modern toplum bireylerine dönüştürecek politikaları oluşturabilecek birikime sahip, uzlaşma kültürünü benimsemiş sosyal demokratlar, Türkiye’de toplumsal mutabakatı yeniden sağlamayı başarabilirler.
 
Çevreden merkeze yönelen ve fakat aynı zamanda iktidar tarafından inançları islamcı ideolojiye dönüştürülmekte olan dindar kesimler ile konuşmak bir zorunluluktur; bunun için de ortak bir dile ihtiyaç var.
Dindarlar ve laikler olarak toplumu ayrıştıran islamcı muhafazakar siyaset anlayışı ile baş edebilmenin ve toplumsal nefretin önüne geçebilmenin yolu diyalogdan geçiyor.
Yükselmekte olan yeni sınıfı çağdaş ve modern dünya ile buluşturmak sosyal demokratların üstüne görev olmalı.
Demokrasinin, insan haklarının, özgürlüklerin nasıl gerçekleşeceği ve bu kavramların kaynakları hakkında, dindarlar olarak kategorize edilen toplum kesimlerinin doğru bilgilendirilmesi, sürekli gündemde kalması gereken siyasal bir görev olmalı.
Bu kavramlar, inanç sistemleri referans alındığında gerçek anlamından sapıyor ve sapma sonucu yeniden anlamlandırılan demokrasi, insan hakları ve özgürlükler sadece bir grubun yararını gözeten kavramlara dönüşüyor. Toplumsal barış son buluyor.
Siyasal islamdan medet umanların, bu gidişin otokratik bir yönetime yol açacağını, otokratik yönetimlerde özgürlüklerin, demokrasinin ve insan haklarının mümkün olmadığını anlaması lazım.
İnanç sistemlerine dayalı siyasal yapılanmaların otoriter rejimleri beslediği tarihsel bir gerçektir.
Ülkeyi bile bile yapısal bir çöküşe sürükleyenlerle mücadele etmek, dindarların da, başı örtülü kadının da meselesi olmalı.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen 24 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva