Gönül Soyoğul
30 gün daha iyi birer insan mı olacağız?
1 Ağustos 2011 Pazartesi

Radikal’de Tarhan Erdem’in araştırmasıyla karşılaşana dek, Ramazan’la ilgili yazmayı hiç düşünmüyordum.
Aile büyüklerim için gerçekten önem taşıyan, hele babamın adeta ip çekerek beklediği bu ay, benim için uzun süredir hiçbir şey ifade etmese de, çevremdeki insan davranışlarının nasıl değiştiği (ya da değişmediği) üzerine gözlem yapmak, her zaman baki. Bu yüzden Erdem’in araştırmasını merakla okudum ya….
 
Türkiye’nin yüzde kaçının oruç tuttuğunu araştırmış Tarhan Erdem.
‘Oruç nedir’den, bazı ramazan aylarının 30 yerine 29 gün olduğundan, bu yıl da 29 gün oruç tutulacağından başlayıp; bu aylarda namaz vakitlerinin yere ve mevsime bağlı olarak nasıl değiştiğine, bu yıl en uzun orucun (16 saat 22 dakikayla) 1 Ağustos’ta Sinop’ta tutulacağına kadar kısa ve öz bazı dini bilgiler veren Erdem, en merak ettiğimi, en sona almış yazısında.
Şöyle bilgilendirmiş okuru:
“Görüşülen deneklere, ‘Namaz kılar mısınız?’, ‘Oruç tutar mısınız?’ ve ‘Cuma namazı kılar mısınız?’ soruları ayrı ayrı sorulmuş ve alınan sonuçlar aşağıdaki tabloda toplanmıştır:
Bu üç ibadet biçiminden en çok uyulanı oruçtur. Yetişkin yurttaşlarımızın yüzde 60 çevresinde olanı her ramazanda oruç tuttuğunu söylemektedir.
Hiçbir zaman oruç tutmayan yurttaşımız, yüzde 8 ile 4 milyonun biraz üstündedir.
Bu yazı yayımlandığında, ülkemizde yaklaşık 37 milyonun üstünde kadın ve erkek oruç tutmaya niyetlenmiş olacaktır.
10 milyon çevresinde yurttaşımız da, değişik neden ve durumlar nedeniyle bir-iki gün ya da bu ramazan oruç tutmayacak olanlardır.
 
Tarhan, yurttaşların kendilerini dindarlık açısından nasıl tanımladıklarıyla ilgili olarak da şu verileri paylaşmış:
“ Son aylarda gerçekleşen araştırmalarda sorduğumuz sorulardan biri de ‘Dindarlık açısından kendinizi aşağıda okuyacaklarımdan hangisiyle tarif edersiniz?’ idi.
Bu sorunun on altı aylık sonuçları ortalaması aşağıdaki tabloda görülmektedir. 18 ve üstü yetişkinlerin yüzde 68’i kendini “dindar” veya “sofu” olarak tanımlamaktadır. Yani 34 milyon insanımız kendini ‘iyi Müslüman’ saymaktadır. Benim gibi, ‘inançlı ama dinin gereklerini yerine getirmeyen veya getiremeyen’ kişiler 16 milyon kadardır.”
*
Son sayıma göre, 74 milyon nüfus içinde, yarısının ramazan ayı boyunca oruçlu olacağını, 10 milyon civarında vatandaşın da bu ibadeti ara ara yerine getireceğini öğrendiğimize göre soralım o zaman.
Türkiye bu 30 gün boyunca (ve izleyen günlerde), daha iyi bir yer mi olacak?
Trafikte birbirine küfür eden, el kol sallayanlar azalacak, hatta insanlar birbirlerine olağanüstü nazik/hoşgörülü mü davranacak?
30 gün boyunca, sağında solunda mahallesinde ya da çevresinde aç/açıkta olan var mı diye dertlenilecek mi?
Açlıkla/susuzlukla terbiye olan nefisler, aç/susuz insanların neler hissettiklerini gerçekten anlayıp ramazan ayından sonra da bu farkındalıklarına göre bir yaşam biçimi mi sürecekler? Yani açları doyurmaya devam mı edecekler?
Ağızlarından çıkacak her sözü 9 boğum gezdirecekler mi?
Rüşvet azalacak mı?
Küsler barışacak mı?
Bu cehennem sıcağında nasıl susanıldığını fark edip kapılarının/apartmanların önlerine birer kap da sokaklardaki kediler/köpekler için bırakacaklar mı? Ekmek kırıklarını saçak önlerindeki kuşlarla paylaşacaklar mı?
Giderek sevginin saygının yok olduğu, insanların her geçen gün daha fazla ‘benden sonrası tufan’ anlayışıyla hareket ettiği, büyüğün küçüğe sevgisini, küçüğün büyüğe saygısını yitirdiği bu güzel ülkem, bu ramazan sonunda daha iyi bir ülke olacak mı?
Yollarda birbirini ezmeye çalışarak/dayılanarak yürüyen güzel halkım, daha sevecen, daha hoşgörülü, daha anlayışlı, daha saygılı bir topluma dönüşecek mi?
Yoksa her yıl olduğu gibi sormaya devam edecek mi bencileyin 4 milyon:
Daha çok Müslümanlaştığımız halde, 30 gün nefsimize hakim olup oruç tuttuğumuz, daha çok namaz kıldığımız, daha çok hacca gittiğimiz halde, niye birbirine şarlayan, tahammülü olmayan, kadınlarını/gençlerini/çocuklarını öldüren/döven insanların sayısı azalacağına artıyor?
Ve merhamet… Ve vicdan… Ve hoşgörü… Ve empati… Niye artmıyor?

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
önce deneyin 2 Ağustos 2011 Salı 15:38

Yıllık izin kullanan insanlar izin dönüşü öncekinden daha randmanlı ve fazla mı çalışır Sizce? Yahutta izin yapmayan insanlar bir süre yani beş on yıl sonra iş götüremez hale mi gelir? Yeni noeli kutlamayan ya da pazar ayinine gitmeyen hıristiyan kötü, yapan iyi ve makbul mü oluyor? Sevgili yazar biliyor musun Ben günde üç paket sigara içiyorum yıllardan beri. Ama her ramazan otuz orucumu tutarım,bu sırada benimsigara tüketimim bir pakete iner. Bayramdan sonra yine azar azar artarak yeni ramazana birkaç ay kala eski seviyesine ulaşır. RAMAZAN, UYGULAMA ZORLUĞUNDAN DOLAYI ÇOK KORKTUĞUM AMA SONUNDA ÇOK ŞÜKRETTİĞİM BİR MÜBAREK AY. ONUNLA NELERİN FRENLENDİĞİNİ ANCAK ONUN YOKLUĞU İLE ANLAŞILIR. ALLAH KORUSUN. Size tavsiyem üç gün ouç tutun bu yazıyı tekrar yazın...Selam ve saygılarımla.

Yorumu oyla      13      6  
2 Ağustos 2011 Salı 07:46

ne kadar yerinde bir yazı tebrik ediyorum sizi. dinlarlık din iman oruçtan ibaret olsaydı ohooo.kalbiniz beyniniz niyetiniz nasıl siz ondan haber werin. ben 30 gün oruuç tutup oruçluyken karısını döwene de şahit oldum, 30 gün bitip ramazanın bitişini rakıyla kutlayanada.ben hiç tutmam. ben bunlardan daha mı az dindarım müslümanım sizce

Yorumu oyla      14      8  
1974 BUCA LİSELİLER 2 Ağustos 2011 Salı 00:08

BU YORUMUNUN,GEREK YAZARI GEREKSE OKUYUCULARINDAN BİRKISIM İNANÇ EKSİKLİĞİ OLANLARI KIZDIRSA DA İNANÇSIZLIĞIN SORUNLARIN HANGİLERİNİN BİTİRİLDİĞİNİ DE AÇIKLANMASI GEREKİR.BİR ÜLKENİN YAPI TAŞLARINDAN BİRİSİ OLAN DİN VE İNANÇLARIN,FELSEFİ ANLAMDA O ÜLKENİN SORUNLARINI ÇÖZECEK ZORUNLULUĞU YOKTUR.SORUN O ÜLKENİN YAPISINDADIR.AYDINLARIN/KENDİNİ AYDIN-İNANÇSIZ TANIMLAYANLARIN,AÇLIKLA BOĞUŞANLARIN HANGİ SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNE KAFA YORMUŞLARDIR.İNANCI İNKAR EDİP AŞAĞILAMAK, KAFALAR DUMANLI TOPLUMUN SORUNLARINI ÇÖZMEK KİMİN İŞİDİR.İNANÇLARI ZAYIFLATARAK TOPLUMUN MANEVİ DEĞERLERİNİ HİÇE SAYMAK ÖLDÜRÜLEN/DÖVÜLEN,ŞİDDETLE KARŞILAŞAN İNSANLARIN ŞİDDETLE KARŞILAŞMALARINI AZALTACAK MI?DİNLER, TOPLUMLARIN YAZILI HUKUK KURALLARI,YAZILI OLMAYAN KURALLARI GİBİ KURALLARINDAN BİRİSİDİR.OLMAZSA OLMAZLARINDANDIR.İNANÇSIZLIĞI OLAĞANLAŞTIRMAK DA TOPLUMUN YAPI TAŞLARINI ÇÖZMEKTİR/DAĞITMAKTIR.

Yorumu oyla      16      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva