Gönül Soyoğul
’“Son yarışma’” üzerine’…
8 Nisan 2010 Perşembe

Gazetecilikte henüz ikinci yılı devirmiştim.
Üzerimde çok emeği olan meslek büyüğüm sevgili Şevket Özçelik’’in önerisiyle 12 Eylül gençliği üzerine hazırladığım ’“Gençler Boşlukta’” araştırması ve bir de seri röportajla; iki dalda katılmıştım İGC Hasan Tahsin Gazetecilik Yarışması’’na.’¶
Sonucu, ilan edileceği gün nasıl bir yürek çarpıntısıyla beklediğimi; gazeteye ulaşan kazananlar listesinde adımı görünce Erhan Abi’’yle (Ünver) nasıl sarmaş dolaş olduğumuzu öyle iyi hatırlıyorum ki’…
Çok daha tecrübeli meslektaşların arasından sıyrılıp ’‘araştırma/inceleme dalı’’nda birincilik, ’‘seri röportaj dalı’’nda ikincilik ödülünü kucaklamam, tarifsiz bir zafer mutluluğu olmuştu benim için.
Gazeteciliğim, o günden itibaren ’‘resmen’’ onaylanmıştı sanki ve ben sokaklarda, ’“ödüllü bir gazeteci’” olarak, daha cakalı yürüyecektim artık!
Yürüdüm de’…
 
Uzunca bir aradan sonra (8 yıl önce) yine iki dalda katıldığım ve iki ödül aldığım Hasan Tahsin Gazetecilik Yarışması’’nın, benim için son yarışma olduğunu düşünmüştüm o günlerde.
Önce İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel’’in ’“mutlaka katılmalısın, o röportajlar çok iyiydi’” sözleri; ardından sevgili Ümit Yaldız’’ın ’“internet medyasının da var olduğunu gösterme zamanı’” tespitleri. İçimdeki ’‘onay alma’’ mekanizmasını da harekete geçirmiş olmalı ki’…
Yılmaz Özdil, Güngör Mengi, Erdal Şafak, Ergun Babahan, Dinç Bilgin, Celal Başlangıç ve Ece Temelkuran’’la İzmir üzerine yaptığım söyleşilerin yer aldığı dosyayı, yarışma başvurusunun son gününde İzmir Gazeteciler Cemiyeti’’ne teslim etmiştim.
Sonuçlar dün açıklandı bildiğiniz gibi.
Son diyerek yaptığım başvuru, ödülle döndü bana.
 
Öğrendiğim andan itibaren yüzüme yerleşen gülümsemeyle dolaşırken,
Son kez başvurduğum bir yarışmayı ödülle noktalamanın tadını çıkarırken,
28 yıl önce ’‘ödüllü bir gazeteci’’ olarak cakalı dolaştığım İzmir sokaklarında; bugün, ’‘veda senfonisinin bestecisi’’ gibi gezinirken’… İlk ödülün duyguları ile bugünkü ödülün duyguları arasındaki farkı tartıyorum kafamda biteviye.
Aynı tekrara düşmediğimi, yeni bir hayata başlamak için içimden hep yeni bir ’‘ben’’ yaratmaya çalıştığımı; mesleğimin içinden, tekrar tekrar aynı mesleki formatları çıkarmadığımı, ’‘asıl ödül’’ün kendim için bu olduğunu fark ediyorum.
Dünün ’“zafer sarhoşu’” değil de...
Bundan öncekilere noktayı koymuş, elindeki defterin sağ sayfasında, henüz kırışmamış temiz bölümde yazarken; geride bıraktığı her yaprağın/kıvrılmış, solmuş sayfaların/karalanmış satırların da bana ait olduğunu bilen biri olarak görmek kendimi..
Ne ’‘zaferler’’den, ne de sadece ’‘yenilgiler’’den oluşan bir defterin sahibi olduğunu..
Hepsinin bir bütün, hepsinin bana ait, bu ödülün de artık o bütünde ’‘bir teferruat’’ olduğunu bilmek, iyi hissettiriyor bana kendimi.
’“İnsanın demlenmesi bu demek ki’” diyorum kendime.
Sarhoşluk, çay yaprakları gibi dibe çöküyor demek ki.. İyi ki.
Çıplak geldiğimiz dünyada, bütün bir ömrün, nafile bir örtünme çabasıyla geçtiğini düşünsenize! ’‘Hazin bir son’’ dedikleri de bu olmaz mıydı?

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Atatürk bizden biridir!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (6) “Hamam mı? yoksa Spa mı?”
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva