HABERLER>SAĞLIK
6 Mayıs 2024 Pazartesi - 09:12

Uzmanı uyardı: Hava kirliliği ve stres astımı tetikliyor!

Astımın her yaş gurubunu etkileyen bir hastalık olduğuna değinen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazlı Zeynep Uslu, “Astım hava yollarının iltihaplanması ve daralması sonucunda ortaya çıkar. Astımın gelişiminde genetik ve çevresel faktörler önemli bir rol oynar. Hastalığın tetikleyicileri arasında alerjenler, hava kirliliği, solunum yolu enfeksiyonları, stres ve sigara dumanı vardır” dedi.

Uzmanı uyardı: Hava kirliliği ve stres astımı tetikliyor!

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazlı Zeynep Uslu, 7 Mayıs Dünya Astım Günü dolayısıyla astım hastalığı konusunda açıklamalarda bulundu.

TETİKLEYİCİ ETKENLER
Bahar yorgunluğu gibi astımın da genellikle dönemsel belirtiler gösterdiğini söyleyen Uslu, “Astım hava yollarının iltihaplanması ve daralması sonucunda ortaya çıkar. Hastalık tekrarlayan ataklarla seyreder ve belirtileri arasında nefes darlığı, göğüs sıkışması, öksürük ve hırıltılı solunum bulunur. Astımın gelişiminde genetik ve çevresel faktörler önemli bir rol oynar. Hastalığın tetikleyicileri arasında alerjenler, hava kirliliği, solunum yolu enfeksiyonları ve sigara dumanı vardır” diye konuştu.

TEKRARLAYAN ATAKLAR GÖRÜLEBİLİR
Astımda tekrarlayan atakların olabileceğine dikkat çeken Uslu, “Astım her yaş grubunu etkileyebilen ve tedavi ile kontrol altına alınabilen ve ataklar ile seyreden tıkayıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Hava yollarının iltihaplanması ve daralması sonucu hastanın akciğerlerde artmış uyarılabilirlik oluşur. Tekrarlayan ataklar ile seyreder ve ilaçla veya kendiliğinden düzebilir. Hastalık mevsimsel açıdan değişkenlik gösterir. Astımın belirtileri arasında nefes darlığı, göğüs sıkışması, öksürük, hırıltılı ve hışıltılı solunum bulunur. Bu belirtiler, astım atağı sırasında ortaya çıkar. Ataklar arasında ise hastalar semptomsuzdur" ifadelerini kullandı.

OBEZİTE DE ASTIM GELİŞİMİNE YOL AÇABİLİR
Astımın gelişiminde hem genetik hem de çevresel risk faktörlerinin rol oynadığını belirten Uslu, "Ailede astım ve alerji öyküsü en önemli risk faktörüdür. Obezite, ev tozu, polen gibi alerjen maruziyeti, mesleki maruziyet, intrauterine dönemde annenin sigara içme öyküsü de astım gelişimine yol açabilir. Astım; gastroözofageal reflü, alerjenler (toz, polen, küf), hava kirliliği, solunum yolu enfeksiyonları, egzersiz, stres ve sigara dumanına maruz kalmak gibi durumlarda tetiklenebilir. Kronik astım sürekli veya periyodik olarak belirtiler gösterirken, mevsimsel astım genellikle belirli mevsimlerde ortaya çıkar. Polen veya küf gibi mevsimsel alerjenlere maruz kalındığında şiddetlenir. Soğuk hava, nem, yüksek hava kirliliği seviyeleri ve şiddetli hava değişiklikleri gibi faktörler astım semptomlarını tetikleyebilir. Bu koşullar, hava yollarının daralmasına ve astım atağına neden olabilir” dedi.

ALERJİ TESTİNİN ÖNEMİ
Astım tanısı koyarken hastanın öyküsünün çok önemli olduğunu belirten Uslu, "Şikâyetler, tetikleyici faktörler ve aile öyküsü sorgulanır. Muayenede atak dönemi dışında bulgular normaldir. Solunum fonksiyon testleri (spirometri) ile hastalık tanısı kesinleştirilir ve hastalığın derecesi belirlenir. Akciğer grafileri genellikle normaldir. Alerji testi ise tetikleyici alerjenlerin belirlenmesi amacıyla yapılabilir. Astımı tamamen iyileştirmek mümkün değildir. Fakat hastalığı kontrol altında tutmak mümkündür. Bunun için tetikleyici faktörlerden kaçınmak, doktorlar tarafından önerilen ilaçları düzenli kullanmak ve sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yapmak gereklidir. Bunun sonucunda astımlı hastalar normal ve kaliteli bir sosyal hayat yaşayabilirler” diye konuştu.(DHA)

 
İzmir'de şaşırtan hırsızlık gözaltısı... Son 'smaç'ı polis vurdu!
 
Haksız fiyat artışına 355 milyon lira ceza
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
81 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 79’u yerli üretim olmak ...
Uzmanı açıkladı: Mutlu bir bahar için beslenmeye dikkat!
Baharın gelmesiyle uygulanacak dengeli bir beslenme modeli ile mutluluk ...
Uzmanlar uyardı: Ölümcül 'mantar salgını' riski artıyor
ABD'li bir mantar uzmanına göre, bir sonraki pandemi mantar enfeksiyonundan ...
 
Ambalajlı sütlerde mikroplastiğe rastlandı
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinden bilim insanları, marketlerde satılan ...
Uzmanı uyardı: Şeker tüketimine dikkat!
Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, "Türk insanı şerbetli tatlılardan ...
Polen ve toz taşınımı alerjik şikayetleri artırdı
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı İmmunoloji ...
 
Sigara, bu kanser türlerini 15 kat artırıyor
Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ...
Sağlıklı yaşam tarzı ömrünüze 5 yıl ekleyebilir
Yeni bir araştırma, sağlıklı yaşam tarzının genetik faktörleri yüzde 60 ...
Yeni nesil yöntem geliştirildi... Yerli ve milli menenjit aşısına İzmir damgası!
İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) liderliğinde, Bilkent ve Hacettepe ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva