Özyeğin'in sahibi olduğu Polyak Eynez Enerji Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş., geçtiğimiz haziran ayında kömür arama sondaj faaliyeti için İzmir Valiliği'ne başvurmuş, Valilik 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir' kararı vermişti. Geçtiğimiz temmuz ayında bu sefer firma yeraltı kömür üretim faaliyeti projesi için başvuru yaptı. Valilik bu başvuru kapsamıda kömür madeni projesi için ÇED süreci başlatmıştı. Valilik şimdi de hem sondaj hem de kömür çıkarma faaliyeti için ÇED'in gerekli olmadığı hükmüne vardı. Valillik, Polyak Eynez firması tarafından yapılması planlanan sahada maden arama sondajı ve yeraltı kömür üretim faaliyeti projesi ile ilgili olarak Bakanlığa sunulan dosyanın incelendiğini ve değerlendirildiğini belirterek, ÇED Yönetmeliği'nin 17. maddesi gereğince projeye 'ÇED gerekli değildir' kararı verdi.
KÖMÜRÜN YANMA RİSKİ YÜKSEK
Firma, proje kapsamında Elmadere, Yaylaköy, Arabacıbozköy, Arpadere Köyleri Mevkii civarında ekonomik olarak üretilmeye müsait kömür rezervi tespiti amacıyla toplam 18 adet derin sondaj çalışmaları yapılacak. Yeraltı kömür üretim faaliyeti dosyasına göre firma ruhsatlı iki ayrı alanda kömür çıkarak. Firmanın raporunda Soma kömürünün kendiliğinden yanma riskinin yüksek olduğuna da işaret etmişti.
Hüsnü Özyeğin'in Sahibi olduğu Fiba Grubu'nun enerji alanında faaliyet gösteren şirketi Fina Enerji Holding, geçtiğimiz mart ayında Polat Madencilik'in Soma kömür havzasında faaliyet gösteren Polyak Eynez Enerji Üretim A.Ş. şirketinin yüzde 70'ini satın almıştı. Fina Enerji, Elmadere'de çıkaracağı kömürü, bölgede kuracağı termik santralde kullanacak.