HABERLER>EGE
27 Temmuz 2014 Pazar - 19:16

Türk bitkilerinin genetiği Çal'da korunacak

Denizli'nin Çal İlçesi'nde 650 dönümlük hazine arazisi, 2013 yılının Mart ayında Maliye Bakanlığı tarafından Pamukkale Üniversitesi'ne devredildi. Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Pamukkale Üniversitesi Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (PAÜ BİYOM) idari binasının 20 Ağustos'tan itibaren Çal İlçesi'ne taşınmaya başlanacağını söyledi.

Türk bitkilerinin genetiği Çal da korunacak

DENİZLİ - Pamukkale Üniversitesi Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji ve Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (PAÜ BİYOM) Türk soğan, pırasa, biber ve patlıcan genetik kaynakların toplanması, karakterize edilmesi ve ıslahta kullanılması konusunda önemli çalışmalar yapıldığını belirten Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, merkezin bu yıl içerisinde Çal İlçesi'nde hizmet vermeye başlayacağını söyledi. Maliye Bakanlığı'nın 2013 yılında üniversiteye devrettiği, Büyük Menderes Nehri'nin yanından aktığı 650 dönümlük araziye PAÜ BİYOM'u Ağustos ayında taşıyacaklarını, bilim adamlarının çalışması için de laboratuarların 2015 yılında yapılacağını kaydeden Rektör Bağcı şöyle konuştu:
 
"Çal'da faaliyete geçecek merkezimizde görev almaları için dünyanın çeşitli üniversitelerinden ve yurt içindeki üniversitelerden çok sayıda bilim insanını davet ettik. Merkezimiz, biyoteknolojik ıslah çalışmaları yanında ülkemizin klonal olarak çoğaltılan meyve, soğan ve yumru ile çoğalan bitkilerin hastalık ve zararlılardan arındırılarak korunmasına yönelik çalışmalar yapıyor. Çal'da daha kapsamlı bir şekilde çalışacağız. Bunun için tüm alt yapı çalışmalarını tamamladık. Çal'da yapılacak çalışmalarla ülkemiz dünya tohumculuk piyasasında söz sahibi bir ülke konumuna gelebilir."
 
YOK OLMA TEHLİKESİ SÜRÜYOR
Sadece bitkiler açısından bakıldığında ülkemizde 3 bin 500 kadarı endemik olan 9 binin üzerinde bitki türü olduğunu, ne yazık ki bunlardan bin'den fazlasının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını anlatan Rektör Bağcı şöyle devam etti:
 
"Ülkemizin bitki envanteri çıkarılmış olduğu için, bu aşamada yapılabilecek en mantıklı uygulama yok olma riski olan endemik bitkilerin doğal olarak yetiştikleri alanlarda ciddi bir şekilde koruma altına alınmasıdır. Bitkilerin doğal ortamlarında korunmaları mümkün olmuyorsa, canlı genetik kaynaklar olarak benzer ekolojilerde yeniden dikimleri yapılarak güvence altına alınmaları gerekir. Ülkemiz insan ve hayvan gıdası olarak kullanılan birçok tarımsal ürüne ait bitki türleri açısından da çok zengindir. Bu türlerin birçoğunun çıkış merkezi olmamasına rağmen, yüzlerce hatta binlerce yıl insan eliyle seçilerek üretimi yapılmakta olan çiftçi çeşitlerinin de toplanması, karakterize edilmeleri ve genetik kaynak olarak korunmaları büyük önem taşıyor. Ülkemizde hızla kaybolma riski bulunan bitki türleri için yapılabilecek en doğru uygulama biyoteknolojik çoğaltma ve koruma teknolojilerinin kullanılmasıdır. Ülkemizdeki biyoçeşitliliğin bol olması tartışılmaz bir zenginliktir ama, bu kadar fazla genetik materyalin sürdürülebilir olarak korunmaları için farklı teknolojilere ihtiyaç vardır. Bu nedenle genetik kaynaklarımızın korunması ve gelecek jenerasyonlara aktarılması Türk bilim insanlarının önüne büyük bir sorumluluk koymaktadır. Çal'da 2015 yılında bilimsel çalışmalara başlayacak olan PAÜ BİYOM bu sorumlulukla çalışacak."  (dha)
 
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Plajlar cıvıl cıvıl: Bayram bereketi
Ramazan Bayramı'ndaki 5 günlük bayram tatilini fırsat bilen tatilciler, ...
4 hırsız 200 kiloluk çelik kasayı taşıyorken...
Aydın'da işadamı Nurettin Özfidan'ın evine giren hırsızlar, evden çıkarken ...
Söke 'asırlık çınar' Hatice Nine'sini kaybetti
Söke’nin en yaşlısı olarak bilinen 107 yaşındaki Hatice Atıcı yaşamını yitirdi.
 
Soma'da hüzünlü bayram: Madenci yakınları şehitliğe koştu
Soma’da maden faciasında yaşamını yitiren 301 işçinin aileleri ve yakınları, ...
Demirtaş'tan Soma'ya ziyaret: '301 milyarder ölseydi...'
HDP Eş Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, 301 madencinin ...
Bodrum'daki ölüm yoluna tabutlu protesto!
Bodrum’un Yalıkavak Mahallesi'ni Gündoğan Mahallesi'ne bağlayan ve sık ...
 
Soma'da hüzünlü bayram: Şehitlikte buluşulacak
Soma’da 13 Mayıs'ta meydana gelen 301 madencinin yaşamını yitirdiği maden ...
Söke'de iki otomobil çarpıştı: 6 yaralı
Söke’de aynı yönde giden iki otomobilin çarpışması sonucu 6 kişi yaralandı.
Süleyman Demirel Bodrum'da mavi turda
Bodrum'a bayram tatili için gelen 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva