HABERLER>EKONOMİ
7 Mart 2016 Pazartesi - 11:31

Tire Süt Başkanı’ndan fazla üretimi yardımla eritme önerisi!

Tire Süt Kooperatifi Başkanı Eskiyörük: Sütte üretim fazlalığı oluştu, üretilen süt tüketilemiyor. Sığınmacılar ve gıda yardımına ihtiyaç duyan ülkelere süt tozu yardımı yaparak arz fazlasını eritebiliriz…

Tire Süt Başkanı’ndan fazla üretimi yardımla eritme önerisi!

İZMİR - Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, sütte üretim fazlası nedeniyle fiyatların gerilediğini, kırmızı ette ise fiyatların yüksek olmasının hayvanların kesime gönderilmesi riskini ortaya çıkardığını ifade etti.

Eskiyörük, süt fiyatlarına denge getirmek için sığınmacılar ve gıda yardımına ihtiyaç duyan ülkelere süt tozu yardımı yapılmasını önerdiklerini dile getirdi.

Günlük 2 bin tona yakın süt üretimiyle Türkiye'nin süt merkezi olarak gösterilen Küçükmenderes Havzası'nın önemli üreticilerinden Tire Süt Kooperatifi'nin Başkanı Eskiyörük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, süt üretiminde 2008 yılındaki gibi üretimin artmasına bağlı olarak fiyatların gerilemesi durumuyla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

Sütte plansız üretim nedeniyle zaman zaman düşük fiyat sıkıntısının ortaya çıktığını anlatan Eskiyörük, şunları kaydetti: "Şu an sütte üretim fazlalığı oluştu, üretilen süt tüketilemiyor. Dünyada da süt fiyatları düşüyor. Türkiye'deki bu arz fazlalığını dünyaya pazarlayamadığımız için üretici sütünü değerinin altında satmak zorunda kalıyor. Bölgemizde sütün litresi şu an 90 kuruş. Bu fiyatla üretimin sürmesi mümkün değil. 2008 yılında da benzeri bir fiyat düşüşü yaşanmış ve maalesef bazı üreticilerimizin hayvanlarını kesime göndermesi sonucunu yaşamıştık."

Eskiyörük, gelecek bir ayda yeni doğumlar nedeniyle üretimin daha da artacağını, fiyatların üzerindeki baskının arttığını dile getirerek, buna fiyatları dengeye kavuşturacak acil önlemlerin alınması gerektiğini dile getirdi.

"Sosyal sorumluluk projelerinde kullanılsın"
Üretim fazlası sütün sosyal sorumluluk projelerinde kullanılabileceğini savunan Eskiyörük, sözlerini şöyle sürdürdü: "Fazla süt, toz olarak piyasadan çekilip, ihtiyaç sahibi ülkelere ya da Güneydoğu Anadolu'daki sığınmacı kamplarına yardım amaçlı gönderilebilir. Kısa vadede sorunu bu şekilde çözebiliriz. Okul sütü projesi belli bir dönemde piyasayı rahatlattı. İzmir'de uygulanan 0-5 yaş arası çocuklara süt dağıtımı projelerinin diğer büyükşehirlerde de başlaması halinde de piyasa normal hale getirilebilir.

Yıllık kişi başı süt tüketimimiz 30 litre civarında. Avrupa ülkelerinde bu rakam 100 litre civarında. İnsanlara sütü sevdirmemiz gerekiyor. Üreticinin ve tüketicinin korunması noktasında direkt satış noktalarını arttırmamız gerekiyor. Türkiye'de sütte fazlalık, ette de eksik var. Çünkü Türkiye'de bugün Holstein dediğimiz inek ırkı yaygın. Bu ırk, süt verimi yüksek ama eti en az olan ırktır. Bu ırk melezleme yapılarak, sütünü biraz azaltarak, et oranını da artırarak denge sağlanabilir."

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği (TDSYMB) Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Yılmaz da süt tozuna verilen teşviğin geçici bir süre artırılması ve fazla sütün toz olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. (a.a)

 
8 Mart arifesinde dehşet: 50 bıçak darbesi!
 
25 kişinin öldüğü faciada 2 gözaltı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Otel doluluk oranlarında büyük düşüş!
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), Ocak 2016'da Türkiye otellerinde dolulukların, ...
İşçi olarak girdiği fabrikanın ortağı oldu!
Babasının "Kız çocuğu okumaz" düşüncesi nedeniyle birincilikle bitirdiği ...
İzmir’in o ilçesi ihracatta 63 ili solladı!
İhracatta geçtiğimiz yıla göre 109 milyon dolarlık gerileme yaşayan Torbalı, ...
 
Metal işleme sektörünün nabzı İzmir’de atacak
Türkiye’nin en büyük fuar kompleksi Fuar İzmir Türkiye’nin en büyük ve ...
Bireysel emeklilikte ‘mega dönem’ başlıyor!
Emeklilik fonlarının getirilerini artırmak için, Başbakan Yardımcısı Şimşek’in ...
İzmir'den bakanlığa 'Süt inekleri kesilmesin' tepkisi
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 81 ilin valisine gönderildiği ...
 
Hacı ve Memduh Boydak kardeşler tutuklandı
Kayseri'de 'Paralel Yapı' soruşturmasında gözaltına alınan ve mahkemeye ...
Sanayici Melih Gürsoy vefat etti
İzmir’in duayen sanayicilerinden Melih Gürsoy, 93 yaşında hayata veda ...
AVM'lere indirim süresi şartı!
Afiş ve pankartlarda indirim süresinin başlangıç ve sonunun görünür olarak ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva