HABERLER>SOSYAL MEDYA
14 Temmuz 2013 Pazar - 17:35

Rıfat Sait'den Büyükşehir'e dönüşüm çıkışı: Yeter artık

AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait, Çevre Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Vedad Gürgen’i makamında ziyaret ederek İzmir’in Kentsel Dönüşümü ’nün en son gelişmeleri hakkında bilgi aldı. Toplantı çıkışı ise adeta ‘açtı ağzını yumdu gözünü’ ve Büyükşehir’i topa tuttu…

Rıfat Sait den Büyükşehir e dönüşüm çıkışı: Yeter artık

İZMİR - Görüşmede İzmir’in kentsel dönüşümü hususunda halkın yanıltıldığı, yanlış bilgiler verilerek zaman kaybettirildiği ve vatandaşın riske atıldığı konusunda değerlendirme yapıldı. Görüşme sonunda açıklama yapan Sait, “Sayın Aziz Kocaoğlu sürekli kentsel dönüşüm konusunda yanıltıcı açıklamalar yapıyor. Bir yıl önce kararlar çıkmasına rağmen, Kentsel dönüşüm için bakanlar kurulu kararı bekliyoruz diyorlardı. Bakanlar kurulu kararı çıkalı yıllar olmuş, İzmir’de kentsel dönüşüm bir metre bile başlamamış, bir çivi bile çakılmamış, dedi. İzmir’e beceriksizlikleri ve iş bilmezlikleri yüzünden zaman kaybettiriyorlar, diyen Sait, Riskli ve afet olasılığı olan bölgelerde yaşayan İzmirlileri açıkça tehlikeye atıldıklarını söyledi. Sait, Büyükşehir yetkilileri yarın Allah korusun bunun hesabını çok zor verirler” dedi.  

“BÜYÜKŞEHİR 73. MADDEİNADI”
Şehircilik alanında İzmir ve Antalya’nın oldukça kötü bir durumda olduğunu belirten Sait “özellikle İzmir bunu hak etmiyor, bir İzmirli olarak bunu kabul etmiyorum, yeter artık diyorum, zavallı bir ideolojik saplantı yüzünden İzmir şehircilik alanında oldukça kötü bir durumda, İzmir ve İzmirliler kaybediyor, ama inatla aynı becerisizlik devam ediyor, dedi. Kentsel Dönüşüm konusunda yürürlükte 2 tane kanun var diyen Sait, birincisi 3.7.2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 17.06.2010 tarihinde değiştirilerek kabul edilen 5998 sayılı belediye kanununun 73 üncü maddesi. İzmir Büyükşehir belediyesi bu kanunla iş yapmakta ısrar ediyor.  Oysa iki yıl sonra 16.5.2012 tarihinde çıkartılan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun çok daha pratik ve vatandaşın leyhine bir özelliğe sahip. İzmir Büyükşehir belediyesi bu kanunun imkânlarından yararlanmak istemiyor. Bu şekilde İzmir’de kentsel dönüşüm asla bitmez. 73.maddeye göre tüm yetki belediyelerde. Proje koordinatörlüğünü Belediyelerin kendisi yapıyorlar. Ancak bu kanunla çalıştığında Bakanlığın herhangi bir mali desteği yok. Bu kanuna göre Vatandaşların tamamının (%100) kentsel dönüşüm için rızası olması gerekli. Eğer anlaşmazlık olur ise kamulaştırma yapılması gerekiyor. Kamulaştırma Bakanlar Kurulu kararı ile olabileceğinden oldukça zahmetli ve uzun bir süreç. Ayrıca Kentsel Dönüşüm içerisinde yer alan vatandaşlar Tapu Harçlarından, Noter Harçlarından, Belediye Harçlarından ve Damga Vergisinden muaf değildirler. Bu bedeller 7.000 – 8.000 TL civarında tutmaktadır. Bu bedelleri belediye uyandırmadan bir şekilde hak sahibinin alacağı evin maliyeti içerisine ekliyor. Yani hak sahibi bu maliyetleri evin bedeli içerisinde ödeyecek. Belediyenin uyguladığı 73.maddeye göre vatandaşların tapuları yok ise sadece enkaz bedelini yani oturdukları evin yıkılması sonucu evin (Enkazın) belirlenecek bedelini alırlar. Belediye eğer 73.maddeye göre çalışırsa 2981 sayılı Tapu Tahsis Kanunu gereğince tapusuz kişiler mutlaka proje dışında tutulmak zorundadırlar. Yani vatandaşın tapusu yoksa yıkılan evinin belirlenen enkaz bedelini alır ve gider. Yıkılan evinin olduğu yere kesinlikle ev yapamaz. Aksi takdirde suç işlemiş olurlar. Bu kişiler enkaz bedelini ve var ise evinin yanında dikili ağaçlarının bedellerini alabilirler ya da bunlara alan dışından, başka bir yerden arsa verilebilir ya da TOKİ ile işbirliği yapılarak konut satışı yapılabilir. Ama yıkılan evlerinin olduğu yere ev yapamazlar” dedi.

AK Partili Sait “Büyükşehir belediyesi eğer 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun hükümlerine göre hareket etse bile, bu kanun riskli alanlar için hazırlanmış bir kanundur. Burada ki risk zeminin kötü olması ya da üzerindeki yapının kötü olması anlamına gelir. Vatandaşların tamamının onayı gerekmez. Onaylamayan kişiler proje dışı bırakılabilir. Acil kamulaştırma burada devreye girmektedir. Bakan imzası ile mahkemeye başvurulur ve mahkemenin belirleyeceği bilirkişi ile fiyat takdiri yapılarak kamulaştırma yapılabilir. Bu süreç pratik ve hızlıdır. Sadece 20 gün kadar sürer. Kentsel Dönüşüm içerisinde yer alan vatandaşlar, tapu Harçlarından, noter Harçlarından, Belediye Harçlarından ve Damga Vergisinden muaftırlar. Bunların tümü yaklaşık 7000 ila 8000 lira arsında tutar. Bu para vatandaşın cebinde kalır.  6306 sayılı kanuna göre çalıştığınızda Bakanlığın mali desteği mevcuttur. Bu destek iki şekilde yapılmaktadır: Kira Yardımı, 18 ay boyunca İzmir için belirlenen 650 lira vatandaşa ödenir.  Bu kiralar yardımlarında yılsonunda  (tefe+tüfe) /2 oranında artış sağlanmaktadır. Üstelik evi yıkılan vatandaşın, yeni yapılan evine geçinceye kadar 18 ay boyunca ödenen bu para için hiçbir belge de istenmemektedir” dedi.

VATANDAŞ 100 BİN TL KREDİ ÇEKEBİLİR
6306 sayılı kanun hükümlerine göre Kentsel dönüşüm yaparsanız, Konut Faiz Desteği vardır. Vatandaşlar anlaşmalı bankalardan 100.000 TL konut başı kredi çekebilirler. Bu çekeceği kredinin faizinin 4 puanını Bakanlık karşılamaktadır. Genellikle %8 olan konut kredisi bu şekilde %4’lere çekilmektedir. Örneğin: Normal şartlarda 100.000 TL’lik bir kredi 10 yılda toplam 155.000 TL olarak geri ödenirken, burada 125.000 TL gibi bir toplam geri ödenen tutar olmaktadır.

NARLIDERE DOĞRU OLANI YAPTI
İzmir’in CHP’li Büyükşehir Belediyesi bakanlıkla işbirliği içinde çalışmadığı belirten Sait “CHP’li Narlıdere Belediyesi akıllı davranmış ve 6306 sayılı kanun kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte çalışmayı tercih ederek adeta Büyükşehre güvenmediğini doğru kararın bakanlıkla birlikte çalışmak olduğunu göstermiştir. Böylece Narlıdere’deki 2.İnönü Mahallesi kentsel dönüşüm çalışmaları bakanlıkla birlikte yürütülecektir. CHP’li Narlıdere Belediyesinin kentsel dönüşüm çalışmaları ile CHP’li Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşüm çalışmaları hız, kalite ve vatandaşa fayda yönünden karşılıklı mukayese edilerek bizlere önemli bir karşılaştırma imkânı verecektir” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Martı 15 Temmuz 2013 Pazartesi 12:11

Ne at gözlüğü?!? Parasız kaldılar,ekonomi tam takır kuru bakır!Kentsel dönüşüm adı altında yandaş müteahhide iş, malzemeciye para sağlama, vatandaşı da kredi çekip borç sarmalına sokma peşindeler! Ama artık kimse bunları yemiyor. Ha evini kentsel dönüşümde bunlara vermeyenin evine biber gazı atarlarsa hiç şaşırmam!

Yorumu oyla      21      6  
necmi 15 Temmuz 2013 Pazartesi 12:11

sayın vekil im siz neler yaptın ız izmir için

Yorumu oyla      21      7  
private35 15 Temmuz 2013 Pazartesi 12:01

sayın fırtına sen önce çıkart gözlüklerinide bi araştır bakanlıktan ilk onay hangi tarihte verildi, belediye ne zaman projeyi hazırladı, bakanlık ne zaman yetki sen de değil bende dedi.ben yazıyım sen araştır ilk onay 2012 eylül ekim ayında verildi.gözteriş olsun diye ardında gaziemirde 2 bina yıktı bayraktar, gerisi nerde peki :) geç bunları sen İzmirli kanmaz.

Yorumu oyla      19      7  
Ömer ADAR 15 Temmuz 2013 Pazartesi 11:45

Akp İzmir üzerinde türlü türlü oyunlar oynayıp daha sonra buradan yaptırmadığınız işleri eleştirmeyin ,ancak Aziz Kocaoğlu lütfen bir daha aday olma!!!!

Yorumu oyla      12      15  
fırtına.. 15 Temmuz 2013 Pazartesi 09:57

şu at gözlüklerini çıkarında , vekilin dediklerine öyle bakın. izmirde yerinde dönüşüm yapılan bir yer gösterin, kadifekale yerinde dönüşüm değildir. yerinde yıkımdır.kale halkı, izmirin dört bir tarafına dağıttılar. ortada harabe, yıkı dökük bir yer kaldı. gidin görün dicem de, rahat koltuklarınızı bırakıp da gidemezsiniz ki?

Yorumu oyla      16      21  
Hakan 15 Temmuz 2013 Pazartesi 09:21

Bırakın artık şu A.Kocaoğlu nu savunmayı. İzmir de çivi üstüne çivi çaktığını kim iddia edebilir. C.H.P. Artık iş bilmez, herkesle kavgalı başkandan vazgeçmeli. Halkçı politikaları özümsemiş, ruh salığı yerinde, çalışkan insanlarla yoluna devam etmelidir.

Yorumu oyla      17      25  
hayati avcı 15 Temmuz 2013 Pazartesi 08:46

sen anlamıyorsun vekilim bunların Ecevit köy kent projesini uyguluyolar izmiri köyde bıraksalar iyi böyle giderse mezraa yapacaklar.şehir hergeçen gün eskiyor.bir Narlıdere ye bak birde Karşıyaka nın ve konak ın çeperlerine bak.metrodan birkere gürçeşme ve kaleyeb doğru gören gözle baksalar herşeyi görecekler.

Yorumu oyla      17      19  
15 Temmuz 2013 Pazartesi 00:49

==Bakanlar kurulu kararı çıkalı yıllar olmuş==yav bi millet vekilin nin dediği söze bakın kanun çıkalı yıllar olmuş oldu deseniz bilmiyormusunuz bu kanun nezaman çık tı, belediye afet bölgesi kaleden başladı yıktı işte hem vatan daş bırak 100 bin tl kırediyi 10 bin lira çekecek durumu yok mah volmuş vatan daş kıredi kartı borçlusu nu kıredi değil banka nın içine bile sok muyor lar siz neden bahsediyorsunuz sayın vekil halkın maddi durumunu bir in celeseniz keşke de öyle konuş sanız vesselam !

Yorumu oyla      27      8  
Seni Kesin Aday Yapacaklar 14 Temmuz 2013 Pazar 22:49

Hadi Hocam biraz kendini göster. Bak Binali Yıldırım kıvırtıyor. BÜYÜKŞEHİRE KESİN SENİ ADAY YAPARLAR. HA GAYRET KIZANIM.

Yorumu oyla      32      6  
Sait 14 Temmuz 2013 Pazar 20:27

Tutarlı bir şey söylese neyse..laf olsun torba dolsun.

Yorumu oyla      36      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
87. Gazi Koşusu'nda sürpriz zafer ve sloganlar
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk adına 1927 yılından bu yana düzenlenen ...
Şenlik yerine dersi seçen öğretmenlere şok
Denizli'de belediyenin yaptırdığı Necip Fazıl Kısakürek İlkokulu'nda görevli ...
Altuğ Egedesonsöz’e açıkladı: Başkanlığa aday olacak mı?
Karşıyaka’da yaklaşan kongre öncesi adı adaylıkla en çok anılan isim olan ...
 
Sanal dünyanın genç milyarderi
Arama motoru Yahoo!, liseyi yarıda bırakarak yazılım işine giren 26 yaşındaki ...
LinkedIn'den fuhuş ve eskortluğa yasak
Dünyanın en büyük profesyonel iş ağı olan LinkedIn, fuhuş ve eskort hizmetlerine ...
İşte BM'nin takip ettiği Alman pornocu
Birleşmiş Milletler’in (BM) resmi Twitter hesabından takip ettiği 537 ...
 
İşler kötüye gidiyor: Sonu MySpace mi benzeyecek!
Dünyanın en büyük sosyal ağı Facebook, giderek çeşitlenen ve sayıları ...
Tekne alabora oldu: 1 ölü
Muğla'nın Ortaca İlçesi, Dalyan Kanalı'nda, teknesi alabora olan emekli ...
Twitter artık şarkı söyleyecek
Twitter, bir haftadır teknoloji dünyasında söylentileri dolaşan müzik ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva