HABERLER>YAŞAM
17 Ağustos 2015 Pazartesi - 17:53

JMO’dan korkutan tespit: Türkiye de İzmir de depreme…

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan 17 Ağustos Depremi’nin 16’ıncı yıl dönümünde açıklamalarda bulundu. Murathan Türkiye’nin ve İzmir’in olası bir depreme hazır olmadığını belirtirken, “Herkes depremi İstanbul’dan bekliyor ama İzmir dünyada deprem riski en yüksek kentler arasında yer alıyor. İzmir’de bir Deprem Master Planı var… Bu plan 1998’de hazırlanmış. İstanbul’da bir takım çalışmalar yapıldı ama İzmir’de bu çalışmalar da yapılmadı. Bu anlamda kentin çok acil ve bu planın revize edilmesi gereklidir” diye konuştu.

JMO’dan korkutan tespit: Türkiye de İzmir de depreme…

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - Marmara Depremi’nin 16’ıncı yıl dönümü tüm yurtta acıyla anılırken TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
 
Türkiye’nin ve İzmir’in yeni bir depreme hazır olmadığını belirten Murathan İzmir’in dünyada deprem riski en yüksek kentlerden biri olduğunu söyledi.
 
1998 yılında kent için hazırlanan Deprem Master Planının acilen yenilenmesi gerektiğini belirten Murathan İstanbul’da 17 Ağustos Depreminin ardından bazı çalışmaların yapıldığını fakat İzmir’de bu çalışmaların da yapılmadığını ifade etti.


 
İZMİR BİR DEPREME HAZIR DEĞİL
Murathan, “17 Ağustos’un üstünden bugüne kadar 16 yıl geçti ama bu sürede depreme yönelik yapı ve mal güvenliği için Türkiye’de gerekli adımların atılmadığı tedbirlerin alınmadığını söyleyebiliriz. Bu İzmir için de geçerli. Herkes depremi İstanbul’dan bekliyor ama İzmir dünyada deprem riski en yüksek kentler arasında yer alıyor. 13 aktif fay var ve bunların hepsi metropol alan içinde İzmir körfezinde yer alıyor.  En önemlisi de İzmir doğudan batıya kat eden 40 km uzunluğunda bir faydır. 1800’lü yıllarda bu fay deprem ürettiğinde yaklaşık şehrin yarısını, 20 bin civarında kişiyi öldürmüş. İzmir’de bir Deprem Master Planı var… Bu plan 1998’de hazırlanmış. Bu plan İzmir için bir takım öneriler sunmuş. Tek tek yapı güvenliğiyle ilgili önlemler alınmasıyla ilgili bunların tek tek elden geçirilmesi gerektiğini söylemiş. Aktif fayların o tarihlerde belirlenemediğini söylemiş.  Bunların belirlenmesi gerektiğini vurgulamış. Bu fayların deprem ürettiğini ifade etmiş ama bunca yıldır sürede revizyona tabi tutulmamış, yenilenmemiş. Bu gerçekliğe baktığımızda İzmir’in depreme hazır olduğunu söyleyemeyiz. İzmir’de gerekli tedbirlerin alındığını söyleyemeyiz. Biliyorsunuz iki yıl önce İzmir’deki çadır merkezleri fayların üzerine kurulmuştu. Depreme Türkiye’nin de İzmir’in de hazır olduğunu düşünmüyoruz. İstanbul’da bir takım çalışmalar yapıldı ama İzmir’de bu çalışmalar da yapılmadı. Bu anlamda kentin çok acil ve bu planın revize edilmesi gereklidir” diye konuştu.

 
‘Çemberli Efe’ babasının projesini hayata geçiriyor
 
Başkan 15 maddeyle anlattı: Ödemiş altın madenine neden direniyor?
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ado 18 Ağustos 2015 Salı 07:10

Buca kozagac sakiniyim bizim sokakta 5 apartman yikildi yerine aynısı hatta 1+1leri yaptılar otopraksiz yeşil alansiz ve aynı binalar hani nerde kentsel dönüşüm

Yorumu oyla      13      5  
ANKARA 17 Ağustos 2015 Pazartesi 19:19

Bugun Deseler Depreme Dayanıksız Proje Uygulayacagız,Toplam Kazancım Su Olacak... Tum Kişiler Kabul Eder... Heyy Gıdı Hey... Deprem Kımın Umrun da... Acılen Mımarı Hatalara Cınayet Gıbı Agır Hapıs Kararı Yasası Çıkarılmalı...

Yorumu oyla      14      6  
egeden 17 Ağustos 2015 Pazartesi 19:18

Bu ülkede izmir kentsel dönüşümün en başında gelmesi gereken şehir ama ne devlet nede belediye gereken önemi gösteriyor. Bazı mahallelerde yerinde dönüşüm yapılıyor. buda durdurulmalı çunku sokak aynı sokak,yapılan bina aynı çirkinlikte,alt yapı aynı alt yapı.tek farkı binanın yeni olması! belediye bunu kesinlikle önelemi.

Yorumu oyla      17      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Muhittin Selvitopu: Sonuna kadar giderim!
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Ege’de Sonsöz Sohbetleri’ne ...
İzmir’de tedavi gören polis hastanede intihar etti
İzmir'in Karabağlar İlçesi'nde, Hassas Bölgeleri Koruma Şube Müdürlüğü'nde ...
İzmir’deki yol verme kavgası cinayetle bitti
İzmir’in Dikili İlçesi'nde, yol verme konusunda çıkan kavgada boğaz ve ...
 
Yunan ekipler yine ölüme terk etti, Sahil Güvenlik kurtardı
Ege Denizi'nden yasadışı yollarla Yunan adalarına geçmeye çalışırken Yunan ...
İzmir'deki düğünde polise taşlı saldırı: 1 yaralı
İzmir'in Buca İlçesi'nde, mahallede yapılan düğünde silah seslerinni gelmesi ...
İzmir’de yürek yakan kaza: Düğüne gelen genç…
İzmir’in Aliağa İlçesi'ne bir yakının düğünü için Gaziantep'ten gelen ...
 
Göztepe’de stat sevinci: Çehresi değişecek!
Başkanvekili Talat Papatya, camianın 90 yıllık stat hasretinin son bulacağını ...
İzmir'de yas: Tarık Dursun K'ya veda
İzmir'de, tedavi gördüğü hastanede 84 yaşında hayatını kaybeden gazeteci, ...
İzmir’de kahreden kaza: Daha 20 yaşında…
Bornova’da, kamyonun altında kalan motosiklet sürücüsü 20 yaşındaki Hasan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva