HABERLER>EKONOMİ
2 Mayıs 2024 Perşembe - 11:42

İddiaların hedefinde oda başkanı… İzmir’de bir hortumlama hikayesi!

İzmir Elbiseciler ve Benzerleri Odası Başkanı Hazım Taşçı’nın odaya ait mülkü satmak, çift maaş almak, usulsüzlük ve yolsuzluk iddiaları üzerine araştırma yapan müfettişlerin raporu çıktığında yargı sürecinin başlayacağı öğrenildi. Yolsuzluğu ortaya çıkaran Denetleme Kurulu üyesi Fatih Kıraç, 14 Mayıs’ta yapılacak olağanüstü genel kurul öncesi başkan adaylığını açıkladı.

İddiaların hedefinde oda başkanı… İzmir’de bir hortumlama hikayesi!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir Elbiseciler ve Benzerleri Esnaf Odası ile ilgili yolsuzluk iddiaları, odanın 8 yıllık başkanı Hazım Taşçı’yı istifa ettirdi. Bu istifanın ardından olağanüstü genel kurul kararı alındı. Denetleme Kurulu’nda görev yapan Fatih Kıraç’ın ortaya çıkardığı yolsuzluklar üzerine odada araştırma yapan müfettişlerin raporu bekleniyor. Raporun açıklanmasıyla birlikte Başkan Hazım Taşçı ve yönetim kurulu ile ilgili yargı sürecinin başlayacağı öğrenildi.

Fatih Kıraç ise 14 Mayıs’ta Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek olağanüstü genel kurul öncesi başkan adaylığını açıkladı.

EVDEKİ VERGİ LEVHASIYLA ODAYA KAYIT YAPTIRMIŞ
Elbiseciler Odası’nın içine düştüğü durumdan büyük üzüntü duyduğunu belirten Fatih Kıraç, odanın ve camianın gölgelenen onurunu korumak, odayı bir geçim aracı olarak görenlerin elinden kurtarmak için aday olduğunu söyledi.

Kıraç, odada yaşananları Egedesonsöz’e anlattı:

“Ben Denetleme Kurulu’ndaydım ve 7-8 ay önce bu durumu fark ettik. Birlik yönetimine bilgi verdik. Oda başkanı bizi bir araya getirmiyordu. Bir grup kurmuş, her şeyi o grupla halleden biriymiş meğer. Son 7-8 senedir Elbiseciler Odası başkanlığını yapıyor. Ondan önceki süreçte odada Genel Sekreterdi. Evde kendine bir vergi levhası açmış, açık usul terziyim, şeklinde. Bununla kendini odaya kayıt yaptırmış. Odamızın başkanı vefat edince, odaya başkan oluyor. Seçimler yapılacağı zaman, seçimden kimseyi haberdar etmiyor, kendi grubunun oylarıyla kendini başkan seçtiriyor. Bir kere böyle seçildi, iki yıl önce de seçildi ve olay patlak verince istifa etti”

HEM ODADAN HEM BİRLİKTEN MAAŞ ALMIŞ
Fatih Kıraç, Hazım Taşçı’nın çift maaş aldığı iddiasıyla ilgili olarak da şunları söyledi:

“Hem oda başkanı, hem de Birlik'te disiplin kurulu üyesiyseniz, kanunen iki yerden değil, sadece birinden maaş almak gerekiyor. Birlik’e yazı göndermiş oda başkanı, ben maaşımı Birlik’ten alacağım, diye. Fakat buna rağmen yarım maaş da odadan alıyor. Odadan aldığını da harcırahmış gibi gösteriyor. Fakat bu para, aslında başkanlık maaşı olarak geçiyor. 7-8 senedir bu sistemi yürütmüş. Biz bunları tespit edince, müfettişler geldi, rapor tuttu. Rapor çıktığında yargı süreci başlayacak.”

ODAYA AİT MÜLKÜ KENDİSİNE SATMIŞ!
Hazım Taşçı, Elbiseciler Odası Başkanlığı döneminde odaya ait bir mülkü, kendi üzerine geçirmekle de suçlanırken, Fatih Kıraç bu konuda şu bilgiyi aktardı:

“2016 yılında odaya, Kemeraltı-Kestelli’den bir mülk satın alınıyor, 450 bin liraya. 2020 yılında o binayı 457 bin lira karşılığında oda başkanı olarak satıyor, satın alan şahıs ise kendisi… Dört yılda bir mülk, 7 bin lira mı değer kazanır? Bu satıştan hemen sonra odaya bir mülk daha alıyor Çankaya semtinde. Yeni alınan mülkiyet, 1,5 milyon liraya alındı. Bu yeni mülkün alınışıyla ilgili de derin soru işaretleri var”

ESNAFTAN ALINAN MUHASEBE ÜCRETLERİ NEREDE?
Fatih Kıraç, odaya mensup bazı esnafların basit usul vergilendirme ile çalıştığını belirterek, bir grup esnaftan alınan paraların hesaplarda olmadığını öne sürdü. Kıraç, “Basit usul çalışan esnaflarımız var, 16-17 kişi… Her yıl bu arkadaşların ödediği bir ücret vardır. O para, odanın kasasına girmesi gerekir, çünkü o esnafa bir hizmet veriliyor. Kırtasiyeden karşılıksız bir makbuz alınıyor, deniyor ki o esnaf arkadaşa, ben sana 1000 liralık makbuz kesiyorum, bir yıl hizmet edeceğim. Ne yazık ki o makbuzun odada karşılığı yok, kasada görünmüyor.  Müfettişlerin raporu çıktığında, yargı süreci başlayacak. Yolsuzluklara karışan oda yöneticileri, Ağır Ceza’da yargılanır. Müfettiş raporları geldiğinde yargı sürecini de başlatacağız” dedi.

ODAMIZI YENİDEN AYAĞA KALDIRMAK İÇİN ADAYIM
Elbiseciler Odası’nda yeni bir sayfa açmak için aday olduğunu belirten Fatih Kıraç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Artık odamızda suların durulmasını istiyorum. Odamız böyle çirkin şeylerle anılmamalı. Şeffaf, dinamik, sorunları çözmeye odaklı ve en önemlisi güvenilir bir oda başkanı ve yönetimi olacağız. Yol arkadaşlarımla odamıza yeni bir çehre kazandıracağız. Üyelerimizle dayanışmayı sağlayacağız, ücretsiz avukatlık hizmeti vereceğiz. Zor günlerinde esnafımızın yanında olacağız. Odamızı yeniden ayağa kaldıracağız. Odaya ve üyeye hizmet etmek, bizim için bir şereftir.”

 
Altay tarihi rekora gidiyor!
 
Gonca Vuslateri bebeğini kucağına aldı
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
gizem 6 Mayıs 2024 Pazartesi 08:16

siz denetim kurulu olarak başkan hazım bey, vekili ercan selbes ve genel sekreter mehmet demirtaş kadar sorumlusunuz. iki tane üniversiteyi okumadan imza atmak için mi okudunuz. odalar size mi kaldı yani ve birlik sizi neden destekliyor bu nasıl kara düzen bu nasıl çıkmaz. birlik başkanı yalçın ata oda seçiminde divanda değil miydi birlik denetiminde değilmiydi bu odalar niye denetlenmiyor ve hala birlik başkanı patlayacak odalar var diyor sen mahalle dedikoducusu musun başkan varsa veri savcıya verirsin elinde sopayla gezemezsiz elinde sana bağlı odanın hazirun listesiyle gezemezsiz. kokuşmuş bir sistem olan iyi insanlara esnafa oluyor.

Yorumu oyla      1      0  
Süer Abla Giyim 3 Mayıs 2024 Cuma 18:30

Aidatlar çok yüksek . Ödediğimiz aidatlarını karşılığında biz odadan ne gibi bir hizmet görüyoruz. Sıfır. Kredi istedik . Oda hizmetinden dolayı fayiş bir kesinti yapti . Kural buymus.krediyi almak icin aylarca bekledik. Odaya odedigimiz aidatlar karsiligi degil Halk bankası verdi bankaya geri ödüyoruz.Soru.. Bize bir faydasi yoksa biz neden( her yıl fayiş artan) aidat ödüyoruz. Sorgulayalim lütfen... birileri sebebini anlatsin...

Yorumu oyla      1      0  
Oda üyesi 3 Mayıs 2024 Cuma 08:55

Fatih bey öncelikle siz denetim kurulu üyesi olarak bu işleri denetlemeniz gerekirken denetlemediğiniz bu durum çok aşikar olup burada sizin de başkan adaylığınız şaibeli gözüküyor bence Bu Kararları alırken denetim olarak görevinizi yerine getirmemişken Bu odaya başkan olmak Size uygun mudur diye sormak lazım

Yorumu oyla      2      0  
Habip 2 Mayıs 2024 Perşembe 22:04

Ben bir üye olaraktan size soruyorum fatih bey sizin de imzanız var sizde yapılan işlerde şayetki yanlışlık varsa sorumluluğunuz yönetim kurulundan kat ve kat daha fazladır biz Hazım beyin dürüstlüğüne inanıyoruz ve güveniyoruz seçimlerde de desteğimiz tamdır.

Yorumu oyla      2      0  
Adınız:Emine 2 Mayıs 2024 Perşembe 21:30

Denetim kurulu olarak sizin de bunda iddia ettiğiniz konularda yönetim kurulundan daha fazla sorumlu değilmisiniz? Denetim kurulu görevinizi açık açık yerine getirmediğiniz kanaatindeyim. Böyle bir kişinin esnaf odası Başkan adayı olması çok tuhaf ve gariptir.Heralde siz ilkokul mezunusunuz galiba?

Yorumu oyla      2      0  
Hakan 2 Mayıs 2024 Perşembe 16:38

Aynı kararlara da sen imza atmadınmı Fatih Bey. Okuma yazman yokmuydu.

Yorumu oyla      2      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bir rakı grubuna daha zam geldi!
Alkollü içkilerde zam yağmuru devam ediyor. Yaygın satılan bir rakı grubunun ...
Menü denetimi: Ürün başına 2 bin lira ceza!
Türkiye'de en çok menü denetiminin yapıldığı Antalya'da yıl başından bu ...
Telefon parçaları ithalatına düzenleme
Bazı telefon aksam ve parçalarının ithalatına gözetim uygulanması kararlaştırıldı. ...
 
OECD, Türkiye büyüme tahminini yükseltti
OECD, 2024 yılı için Türkiye büyüme tahminini yüzde 2,9'dan yüzde 3,4'e yükseltti.
Starbucks'tan zam kararı: Fiyat listesi belli oldu
Kahve zinciri Starbucks Türkiye ürünlerine zam geldi. Yeni fiyatlara göre ...
Fed kritik faiz kararını açıkladı!
ABD Merkez Bankası (FED) mayıs ayı faiz kararını duyurdu. Fed'den yapılan ...
 
Nisan enflasyonu yarın açıklanacak
Nisan ayına ilişkin enflasyon rakamları yarın açıklanacak. Ekonomistler, ...
Mevduatta stopaj avantajı azaldı!
Liralaşma stratejisi kapsamında düşük tutulan Türk Lirası mevduatlara ...
Bakan Şimşek'ten 'üst fon' açıklaması!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de stratejik sektörler ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva