HABERLER>GÜNCEL
19 Eylül 2014 Cuma - 14:21

Greenpeace’in efsane gemisi İzmir’de

Greenpeace için özel olarak üretimi yapılan çevreci özellikleri bulunan Rainbow Warrior, İzmir Limanı'na demirledi. Kömürlü termik santrallerin sağlık etkilerine dikkat çekmek için 13 gündür Türkiye’de olan gemi, belli saatlerde vatandaşların da ziyaretlerine açılacak. Bunun yanı sıra, gemide bulunan bir grup Greenpeace gönüllüsü de, termik santral tartışmaları devam eden Soma'ya gitti.

Greenpeace’in efsane gemisi İzmir’de

Kömürlü termik santrallerin sağlık etkilerine dikkat çekmek için 13 gündür Türkiye'de olan Greenpeace'nin efsane gemisi Rainbow Warrior, Zonguldak, Mudanya ve Karabiga’nın ardından, bu sabah İzmir’e ulaştı. Alsancak Limanı'na demirleyen geminin 55 metre yüksekliğindeki yelken direklerine, 'Kömür varsa, sağlık yok Grenpeace' pankartı ve yine Soma'da yapılacak olan termik santral sahasında zeytinliklerin kesilmesine karşı yazılar asıldı. Geminin limana yanaşmasının ardından, bir grup Greenpeace gönüllüsü, termik santral yapılma tartışmaları devam eden Soma'ya gitti. Gönüllülerin burada, köylülerin mücadelesine destek olacakları öğrenildi.
 
GEMİ HALKIN ZİYARETİNE AÇILDI
Rüzgar gücünden daha fazla yararlanıp, yakıt tüketimi en az seviyeye inmiş olan Rainbow Warrior gemisinin en dikkat çeken noktalarından bir tanesi ise kaptanı Peter Willcox, oldu. Willcox'un 1985 yılında Fransa tarafından bombalanan geminin de kaptanlığını yaptığı ayrıca geçen yıl da Rusya'da Türk gönüllü çevreci Gizem Akhan ile gözaltına alındığı ve iki ay tutuklu kaldığı öğrenildi. Bu arada dileyen vatandaşlar da, hem Greenpeace'nin çalışmaları hakkında bilgi almak hem de gemiyi tanımak adına ziyaret gerçekleştirebilecek. Bunun için de, gemi, bugün 12.00 - 20.00, 20 Eylül Cumartesi 10.00 - 15.00, 21 Eylül Pazar 10.00 - 20.00 ve 22 Eylül Pazartesi 10.00 - 18.00 saatleri arasında ziyarete açık olacak.


 
TERMİK SANTRALLER, 13 BİN 900 YAŞAM YILI ÇALDILAR
İzmir ve Manisa'da planlanan 8 yeni kömürlü santralin kurulması durumunda sadece bu bölgenin değil, tüm Türkiye’nin etkileneceğini dile getiren Greenpeace İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan, "Aliağa'da yıllardır kömüre karşı ciddi bir mücadele yürütülüyor. 1990’da toplumsal dayanışma ile engellenen kömürlü termik santral projesi, Aliağa’da verilen mücadelenin en büyük göstergesi. Aliağa’daki İzdemir Termik Santrali ve Manisa’daki Soma Termik Santrali, 2010 yılında sebep oldukları hava kirliliğine maruz kalan kişilerin hayatlarından toplam 13 bin 900 yaşam yılı çaldılar. Daha fazla proje ile insanların yaşamları tehdit edilmemeli. Halk sağlığını böylesine tehdit eden bir konuda, Sağlık Bakanlığı muhakkak söz sahibi olmalı. Hava kirliliğine yol açarak hayatı tehdit eden projelerin planlama, izin ve denetim süreçlerinde Sağlık Bakanlığı’nın karar verici kurumlardan biri olmasını istiyoruz. İzmir ve Manisa’da çalışan ve planlanmakta olan toplam 8 santral hayata geçtiğinde her yıl toplam 16 bin 350 yaşam yılı kaybı daha yaşanacak" dedi.
 
Soma'da termik santral kurulmasıyla ilgili hukuk mücadelesi de başlatıldığını söyleyen Pınar Aksoğan, "Manisa’da halihazırda faaliyette olan Soma Termik Santrali, Avrupa’nın en kirli ikinci kömür santrali. Şimdi iki yeni santral daha kurulması planlanıyor. Geçtiğimiz gün Soma'da zeytinliklerini ve temiz hava soluma haklarını korumak için kepçelerin önüne yatan Yırcalı köylüleri kömürün geleceğimizi kirletemeyeceğine dair inancımızı arttırıyor. Orada tamamen hukuksuz bir biçimde köylülerin zeytinliklerine girildi. Bu nedenle şirket hakkında suç duyurusunda bulunduk. Kömürün madenciliğinden havaya karışarak sağlığımızı etkilemesine kadar yaşamı her aşamasında tehdit ettiğini Soma'da görüyoruz" dedi. (dha)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de 12 Eylül’e çıplak ayaklı suç duyurusu
İzmir’de darbe mağduru olduğunu söyleyen ülkücü Bülent Kaya, 9 yıl 7 ay ...
Maden sahibi 'Reis-i Cumhur'un izinde: Fıtratında var!
Bartın’da 1 Çinli’nin öldüğü kazadan sonra konuşan madenin sahibi Mehmet ...
Bartın'da maden ocağında göçük: 1 Çinli işçi öldü
Bartın'ın Amasra İlçesi'nde özel bir şirkete ait kömür ocağında meydana ...
 
Flaş! Adnan Menderes Havaalanındaki dehşetin sır perdesi aralandı
Pistin kenarında ceset bulunmasının ardından başlatılan aramalar sırasında, ...
İzmir’de hakimden banka isyanı: Ben alamıyorsam…
İzmir’de bir bankanın, kullanmadığı hesabına çıkardığı 'hesap işletim ...
Sınırda önce gerginlik çıktı, sonra kapılar açıldı
IŞİD'in saldırılarından kaçarak Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi Dikmetaş Köyü ...
 
F-16 pilotu ilk kez konuştu: Etraftakiler kurtarmasaydı…
Kuveyt Büyükelçiliği diplomatı ve şoförünün darp ettiği F-16 pilotu Kurmay ...
İzmir Sinem'i arıyor: Bir haftadır haber yok
Selçuk çarşıya gittiğini söyleyerek evinden ayrılan 17 yaşındaki Sinem ...
İzmir’de gün Gazilerin günü
19 Eylül Gaziler Günü, Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenle kutlandı.
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva