HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
29 Şubat 2016 Pazartesi - 10:40

Ege Üniversiteli gençlerden Soma belgeseli

İzmir’deki Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri 22 yaşındaki Mert Cemal Pekşan ve aynı yaştaki arkadaşları Taylan Akan ile Oben Karasuil, 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen ve 301 kişinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili orta metrajlı bir belgesel hazırladı.

Ege Üniversiteli gençlerden Soma belgeseli

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 13 Mayıs 2014 tarihinde, evlerine ekmek götürmek için kömür madeninde metrelerce derinlikte çalıştıkları sırada meydana gelen faciada, 301 kişi hayatını kaybetti. Onlarca madencinin evine ateş düşüren facianın ardından, Soma'ya yardım yağdı, işçilere de birçok sözler verildi. Aradan geçen sürede başlatılan soruşturmada tutuklananıp haklarında dava açılanlar oldu, duruşmalar devam ederken, facia unutulmaya yüz tuttu.

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi üç arkadaş Mert Cemal Pekşan, Taylan Akan ve Oben Karasuil, duruşmaları takip etmeye başladı. Yüreklerindeki acı bir an olsun soğumayan madenci yakınlarını gören üç arkadaş, duruşmalarda karşılaştıkları manzaralardan çok etkilendi. Soma'nın farklı bir şekilde sesini duyurmak isteyen 3 genç, geçen kasım ayında orta metrajlı bir belgesel yapmak için yola çıktı.

O İNSANLARIN YERİ DURUŞMA SALONU DEĞİL
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lale Kabadayı da öğrencilerine destek oldu. Öğrencilerden Mert Cemal Pekşan, "Soma'daki maden faciasının ardından başlayan davanın duruşmalarına gittik, Soma'yı gezdik, sonra bazı şeylere dikkat çekmek istedik. Duruşmalara katılan mağdurların orada olmamaları, evlerinde aileleriyle olmaları gerektiğini gördük. Daha sonra sahaya inip belgeselimizi çekmeye başladık. Soma Sosyal Haklar Derneği'nin ciddi desteğini gördük. Projedeki amacımız, oradaki insanların sesini farklı bir şekilde duyurmaya çalışmaktı. Belgeselde Soma'nın faciadan önceki günleri ve facianın yaşandığı günü anlattık. Soma artık yardıma doyurulmuş bir yer. Biz bunu da belgeselde işledik. Toplum olarak vicdan rahatlatmayı çok seviyoruz. Ama Soma'nın sıcak bir sohbet ve sevgiye ihtiyacı var" diye konuştu.

MADENCİ ÇOCUĞU DEDESİNE "BABA" DİYOR
Gece vardiyasının adının işçiler tarafından 'Serseri' vardiya olarak anıldığını, kazanın da bundan sonraki vardiyada yaşandığını kaydeden Pekşan, daha fazla imkanlara sahip kişiler tarafından çok daha dikkat çekici belgesel ve yapımların yapılabileceğini belirtti. Pekşan, "Amacımız bizim gibi öğrenci arkadaşların da bu tarz hassas konulara yaklaşabileceğini ve bizleri gören daha fazla imkanlara sahip büyüklerimizin daha iyi çalışmalar ortaya çıkartabileceğini göstermekti. Belgeselde yer verdiğimiz madencilerin faciadan sonra da madenlere indiğini gördük. Çünkü bölgede yapacakları başka bir şey yok. Önlemlerin alındığını söylüyorlar ama biraz geç kalındı, orada 301 işçinin hayatını kaybetmesinden önce alınması gerekiyordu bu önlemler. Duruşmada, bir karar sonrası şehit yakınının feryadı çok etkiledi beni, hatta bazı polislerin bile ağladığını gördüm. Bir madencinin evindeydik ve madende hayatını kaybedenlerden birinin çocuğu rahatsızdı, o madencinin orada çocuğunun yanında olup bir şeyler yapması gerekiyordu ama çocuk dedesine 'baba' diye sesleniyordu bu da çok etkiledi bizi" dedi. Pekşan, belgeselle uluslararası festival ve yarışmalara gönderdiklerini, ilerleyen dönemlerde de yeni çalışmalarda bulunacaklarını söyledi. (dha)

 
O kongre 16 yıl sonra İzmir’e dönüyor!
 
Konak Belediyesi’nde temizlik işlerinin ağır ablası!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıyaka’nın ödül avcıları!
Aralıksız 20 yıldır Karşıyaka’nın kültür ve sanat yaşamına katkı sunan ...
Oscar'ın yıldızı Mad Max!
Oscar'larda "En İyi Film" ödülünü "Spotlight" kazansa da "Mad Max: Fury ...
Sinematekte spor başyapıtları zamanı!
Büyükşehir Belediyesi’nin “Yeniden Sinematek” gösterimleri, Mart ayında ...
 
Oscarlar sahiplerini buldu: Şeytanın bacağını kırdı
Sinema dünyasının en önemli ödüllerinden biri o 88. Oscar Ödülleri'ni ...
Kenan Işık'ın sağlık durumu ne?
Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar twitter'dan oyuncu ve sunucu ...
APİKAM'dan İzmir'in tarihine 4 kitap daha
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi, İzmir ...
 
Dünyaca ünlü yönetmen hayatını kaybetti
İran sinemasının dünyaca ünlü oyuncu, senarist ve yönetmeni Ferecullah ...
Ege Üniversitesi’nden oyuna ‘seks işçisi’ sansürü!
Mek'an'ın 'Kadınlar Aşklar Şarkılar' adlı oyununun Ege Üniversitesi bünyesindeki ...
İzmir ulaşımına tarihi yolculuk!
‘Kent ve Ulaşım Sergisi’ Başkan Kocaoğlu’nun katıldığı törenle açıldı. ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva