HABERLER>EKONOMİ
18 Mayıs 2015 Pazartesi - 13:01

EBSO Minnikhanov'u ağırladı: Yorgancılar’dan ‘ticaret hacmi’ uyarısı

Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnikhanov EBSO’nun konuğu oldu. Toplantıda iki ülke arasında ticaret hacminin düşüklüğü üzerinde duran EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, rakamlardaki düşüşü iki ülkenin de oturup düşünmesi gerektiğini söyledi. İzmirli sanayicilerle bir araya gelen Minnikhanov ise ticaret hacminin 3 katına çıkması gerektiğini söylerken, “İzmir bizim için çok ilgi duyduğumuz bir bölgedir” dedi.

EBSO Minnikhanov u ağırladı: Yorgancılar’dan ‘ticaret hacmi’ uyarısı

Onur DENİZ / EGEDESONSÖZ -  Tataristan Cumhurbaşkanı ve beraberindeki 27 kişilik heyet İzmirli sanayiciler ile bir araya geldi. Toplantıda iş dünyası temsilcilerine yatırım ve işbirliği olanaklarını aktardı. İki ülke arasında iyi niyet sözleşmesi imzalandı.

Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın (EBSO) konuğu olan Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnikhanov’un ziyaretine Tataristan Cumhuriyeti Yatırım Ajansı Başkanı Taliya Minullina, Tataristan Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakan Birinci Yardımcısı Ruslan Kabirov, Tataristan Alabuga Özel Ekonomi Bölgesi Genel Müdürü Timur Shagivaleev ile üst düzey yöneticilerden oluşan 27 kişilik Tataristan heyeti eşlik etti. Ziyarete Tatar heyeti EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ağırladı. Toplantıya ayrıca İzmir Valisi Mustafa Toprak da katıldı
 


RAKAMLARIN DÜŞÜK OLMASINI İKİ TARAF DA SORGULAMALIDIR
Toplantının açılış konuşmasını yapan EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, EBSO’nun yaptığı faaliyetleri ve İzmir ekonomisini anlattı.  İkili ilişkilerin beklenilen düzeyde olmadığını söyleyen Yorgancılar, “Türkiye Tataristan arasında önemli tarihi ve kültürel bir bağımız var. Tataristan’ın özerk bir Türk Cumhuriyeti olmasından dolayı gerekse büyük bir bölümünün Müslüman olmasından dolayı önemli bir tarihi kültürel bağımız var. Yani ortak çok yönümüz var. beraber de çok ortak iş başaracağımıza inanıyorum. Ama aynı ortaklığı ticari rakamlarda aynı olumlu sonucu görememekteyiz. 2014 yılı rakamlarına göre Türkiye ile Tataristan arasında sadece 508 milyon Dolarlık bir ticaret hacmi var. bunun 325 milyon Doları Türkiye’nin Tataristan’a ihracatı, 183 milyon doları da Tataristan2ın yapmış olduğu yatırımlardır. Bu da göstermektedir ki Rusya federasyonu ile gerçekleştirdiğimiz 31 milyar Dolarlık ticaret hacminde Tataristan’ın payı maalesef yüzde 1 . 6 seviyesindedir. Bu rakamın düşük olmasını iki taraf da sorgulamalıdır” diye konuştu
 
BERABER ÇALIŞMALIYIZ
Yorgancıların ardından konuşan İzmir Valisi Mustafa Toprak, “Bu ziyaretin Türk ve Tarar halkları arasındaki ilişkilerin gelişmesinde önemli adımlar atılmıştır. Bugünkü ziyaretin de aramızdaki ekonomik ilişkilerin gelişmesinde etkili olacağına inanıyorum.  Tataristan’daki yabancı yatırımlara baktığımızda en büyük payın Türkiye’ye ait olduğunu görüyoruz. Ancak bu ilişkiler istenilen düzeyde değildir.  Bu rakamların iyileştirilmesi için beraber çalışmamız gerekmektedir.  Buradaki en büyük pay özel sektöre aittir. Tatar şirketlerinin de Türkiye’de yatırımlar yapmaya bekliyoruz.  Önümüzdeki dönemde aramızdaki iş birliklerinin daha da ilerleyeceği kanaatindeyim” şeklinde konuştu.
 


TİCARET HACİMİNİ 3 KATINA ÇIKARMALIYIZ
EBSO’nun iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerde önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnikhanov, “Türkiye’nin Tataristan’a yaptığı yatırımlar önemli katkı sağlamıştır. Geçen ay Ankara’da sayın Cumhurbaşkanı ile bir araya geldik. Bugün burada görüşme fırsatımız oldu.  Bu ziyaretler iki ülke arasında ortak ilişkilerin gerçekleşmesinde önemli katkı sağlayacaktır. Türkiye ile petrokimya, sanayi, otomotiv, turizm, otelcilik gibi birçok alanda iş birliğimiz gelişmekte.  Tataristan’da Anadolu gurubu çalışıyor. Bizler yapılan çalışmalardan çok memnununuz.  Ama belirtilen rakımlarda gerçekten potansiyelimiz daha yüksek. Bu ticaret hacmini 3 katına çıkarmak için ne yapmalıyız, ona bakmamız lazım. Bizlerin etkin bir şekilde bu potansiyeli kullanmamız lazım” dedi.
 
İZMİR BİZİM ÇOK İLGİ DUYDUĞUMUZ BİR YER
Minnikhanov , “Tataristan bugün Rusya Federasyonu’nun önemli ülkelerindendir. İzmir, özellikle inovasyon ve iş birliğinde önemli bir yer. Bizim de stratejik hedeflerimiz Türkiye ile aynı olarak işliyor. Değişik iş birliği yapabileceğimiz birçok alanımız var. Türk partnerlerimiz ile birçok beraber iş üretiyoruz.  Bizde gerekli tüm alt yapı var.  Biz Türk girişimcilerini Tataristan’a iş yapmaya davet ediyoruz.  Sanayi odalarının verdiği destek bizi gerçekten çok etkiliyor.  Lojistik alanında ortak projeler üretebiliriz. Biz Rusya’nın spor merkeziyiz. Birçok organizasyon yaptık. İzmir de bu yollardan geçti. Sizleri bu etkinliklere bekliyoruz.  Başarı için yüksek kalitede kadro çok önemli. Biz sizleri davet ediyoruz.  Bu ziyaretlerin sıklaşmasını istiyoruz. İzmir bizim için çok ilgi duyduğumuz bir bölgedir” ifadesini kullandı.


 
Konuşmaların ardından EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ile Tataristan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şamil Ageev işbirliği ve iyi niyet protokolüne imza attı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege-Koop Başkanı Hüseyin Aslan’a Başkent’ten ‘vefa’ onuru
Ege-Koop Başkanı Hüseyin Aslan’a Ankara iş dünyasının ödül töreninde büyük onur…
TOFAŞ’tan KAP’a flaş açıklama: Üretim durdu…
Otomobil üreticisi TOFAŞ, Bursa'da devam eden işçi eylemleri nedeniyle ...
Aydın'da antik defile!
Aydın'ın Söke İlçesi'ndeki Antik Priene Kenti'nde, Anadolu kadını temalı ...
 
İTO yeni bina için kolları sıvadı: Kordon'da yıkım zamanı!
İzmir Ticaret Odası’nda yıkım başlıyor. Uzun süredir İTO gündemini meşgul ...
Babacan’dan kritik sözler: Yaptıkları 3 tane tuşa basıp…
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan küresel piyasalara ilişkin yaptığı değerlendirmede, ...
Maden sektörü kokteylde buluştu
Minex - Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı kapsamında, ...
 
Flaş! Lütfi Elvan açıkladı: 4G yok, 5G geliyor!
Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı ve AK Parti Antalya Milletvekili ...
Büyük işçi isyanı: Otomotiv devlerinde şalter indi!
Oyak Renault’ta dün gece vardiyasında başlayan iş bırakma eylemi devam ...
MİNEX fuarına büyük ilgi: 11 ülkeden 165 firma
165 firmanın katılımcı olduğu Minex – 6. Madencilik Doğal Kaynaklar ve ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva