HABERLER>İŞ DÜNYASI
30 Nisan 2024 Salı - 16:15

DTO Başkanı Öztürk çağrısını yineledi: Vize kolaylığı taleplerimiz devam ediyor!

Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Nisan ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan DTO İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, “Yüksek faiz politikası ve kısıtlamalar dolayısıyla konut ve taşıt kredilerindeki artış durma noktasına geldi. Kamuda tasarruf açıklamalarının yanı sıra vergi denetimleri artıyor. İş dünyası olarak bizlerin vize kolaylığı ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusundaki taleplerimiz devam ediyor” dedi.

DTO Başkanı Öztürk çağrısını yineledi: Vize kolaylığı taleplerimiz devam ediyor!

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ – Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Nisan ayı olağan meclis toplantısı, İzmir Şubesi Meclis Başkanı Argun Gündüç başkanlığında İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk ve yönetim kurulunun katılımıyla yapıldı.

Toplantıda Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nden Polis Memuru Bircan Birkan sunum gerçekleştirdi.

KÜRESEL TİCARET DİKEN ÜSTÜNDE
Öztürk, yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Ortadoğu’da füzelerin ve SİHA’ların havada uçuştuğu, bölgedeki ülkelerin misillemede bulundukları bir dönemden geçiyoruz. Kızıldeniz’de ticari gemilere saldırılar devam ediyor. Soğuk savaşın yerini bölgesel sıcak savaşlara bıraktığı bu zor dönemde denizcilik yapıyor, ülkemizin dış ticaretini kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Dünya ekonomisinde görece bir iyimserlik yaşanıyor. Ancak zayıf verimlilik artışı, artan ticaret savaşları ve bölgesel çatışmalar, finansal risklerin devam etmesi nedeniyle küresel ticaret diken üstünde devam ediyor. Rakip ülkeler, ticaret koridorları ve küresel ulaşım yolları üzerinde egemenlik mücadelesi veriyor. İran ile İsrail/ABD çatışmasını ulaşım koridorları üzerinden değerlendiren yorumlar artıyor. İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi’ne göre Kızıldeniz’deki saldırılardan dolayı gemilerin Süveyş Kanalı geçişi Nisan’ın ilk haftasında yüzde 66 geriledi. Panama Kanalı’nda ise beklenen yağış tahminleri çerçevesinde Haziran’dan itibaren geçişine izin verilen gemi sayısında yüksek artışa gidileceği açıklandı.”



DIŞ TİCARETTE AZALMA CARİ DENGEYE OLUMLU KATKI SAĞLIYOR
Öztürk, ihracatta yılın ilk çeyreğinde yüzde 3,6’lık bir artış olduğunu ve ithalatta yüzde 12,6 oranında bir azalma olduğunu söyleyerek “Dünya Konteyner Endeksi geçtiğimiz hafta 2,706 dolar ile stabil kaldı. Şangay-Cenova hattında 40’lık bir konteynerin navlunu 3,615 dolar oldu. Önümüzdeki haftalarda Çin çıkışlı navlunlarda artış beklenmiyor. Dökme Yük Navlunları için ana gösterge olan Baltık Kuruyük Endeksi ise 1,684 puanda bulunuyor. Dökme Yük yeni gemi siparişleri ve ikinci el gemi fiyatları güçlü seyrini sürdürüyor. BIMCO ise kuruyük piyasasının 2024’te güçlü kalmasını, 2025’te zayıflamasını bekliyor. Ülkemiz, ilk çeyrekte yüzde 3,6’lık artışla 63,6 milyar dolarlık ihracata imza attı. İthalat ise yüzde 12,6 azalarak 84,1 milyar dolara geriledi. Dış ticaretteki azalma cari dengeye olumlu katkıda bulunuyor” ifadelerini kullandı.

KALKINMA PROJESİNDE ALTYAPI ÇALIŞMALARI HIZLANDIRILMALI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bağdat ziyaretinde Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ile imzalan Kalkınma Yolu Projesi ile ilgili konuşan Öztürk, “Kalkınma Yolu ve Hazar Projeleri ile ülkemizin Asya ile Avrupa hattında Orta Koridor ve Güney Koridor’da önemli bir lojistik merkez olarak konumlanacağına inanıyoruz. Limanlarımız ve ulaşım bağlantılarımız başta olmak üzere buna uygun altyapı çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.



İŞ DÜNYASINA VİZE KOLAYLIĞI TALEBİMİZ DEVAM EDİYOR
Öztürk, enflasyon ve ekonomi politikalarını değerlendirerek “Enflasyonla mücadele kapsamında ekonomi yönetiminin adımları devam ediyor. Yüksek faiz politikası ve kısıtlamalar dolayısıyla konut ve taşıt kredilerindeki artış durma noktasına geldi. Kamuda tasarruf açıklamalarının yanı sıra vergi denetimleri artıyor. İş dünyası olarak bizlerin vize kolaylığı ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusundaki taleplerimiz devam ediyor” şeklinde konuştu.

İKİNCİ EL GEMİ FİYATLARI GÜÇLÜ SEYRİNİ SÜRDÜRÜYOR
Öztürk, sözlerine şöyle devam etti:
“Gemilerin rotalarını Kızıldeniz yerine Güney Afrika’yı dolaşarak uzatmaları nedeniyle oluşan yüksek navlunlar, yerini gevşemeye bırakmış durumda. Dünya Konteyner Endeksi geçtiğimiz hafta 2,706 dolar ile stabil kaldı. Şangay-Cenova hattında 40’lık bir konteynerin navlunu 3,615 dolar oldu. Önümüzdeki haftalarda Çin çıkışlı navlunlarda artış beklenmiyor. Dökme Yük Navlunları için ana gösterge olan Baltık Kuruyük Endeksi ise 1,684 puanda bulunuyor. Dökme Yük yeni gemi siparişleri ve ikinci el gemi fiyatları güçlü seyrini sürdürüyor. BIMCO ise kuruyük piyasasının 2024’te güçlü kalmasını, 2025’te zayıflamasını bekliyor.  
Limanlarımızda ise yılın ilk çeyreğinde elleçlenen yük miktarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,2 artarak 134 milyon tonu geçti. Elleçlenen konteyner miktarı ise yüzde 18 civarında artarak 3 milyon 350 bin TEU oldu.”

KAPIDA VİZE UYGULAMASIYLA SEFERLER HIZ KAZANDI
Kruvaziyer sezonu ile ilgili konuşan Öztürk, “İzmir’de kruvaziyer turizmi sezonu 2 Nisan’da ilk geminin Alsancak Limanı’na gelmesi ile başladı. TCDD İzmir Limanı’na şimdiye kadar altı gemi ve 7 bin 927 yolcu geldi. Egeport Kuşadası Limanı’na ise 39 gemi ile 37 bin 39 yolcu geldi. Kuşadası’na bugün de iki gemi yanaştı. Nisan başı itibariyle başlayan kapıda vize uygulaması ile Ege kıyıları ve Yunan Adaları arasında feribot seferleri de hızlandı” dedi.

 
TÜRK-İŞ açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı
 
Komşusunun çocuğuna cinsel saldırıda bulunmuştu... 20 yıl hapisle cezalandırıldı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in gıda deposuna 145 yıllık mermer ocağı girişimi!
İzmir’in tarım merkezlerinden biri olan Tire’de zeytinlikler ve bahçelerle ...
Avrupa Birliği'nden Meta'ya soruşturma
Avrupa Birliği, Facebook ve Instagram'ın sahibi Meta hakkında, platformlarında ...
Ticaret borsalarından aracı kurum hamlesi!
Lisanslı depolarda saklanan ürünler için hazırlanan Elektronik Ürün Senetleri ...
 
Köylüler eylem yapmıştı... Mahkemeden JES'e rest!
Türkiye’nin en verimli toprakları arasında yer alan Gediz Havzası’nda ...
TÜİK İzmir rakamlarını açıkladı… 1,2 milyar dolarlık dış ticaret fazlası!
TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre İzmir yeni yılın ilk çeyreğinde yaklaşık ...
Yorgancılar’dan vize isyanı!
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ...
 
Tavuk eti ihracatına sınırlama!
Ticaret Bakanlığı, tavuk eti ihracatını 1 Mayıs 2024 tarihinden 31 Aralık ...
Getir, Avrupa ve Amerika'dan çekiliyor!
Getir; İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD'den çıkma kararı aldı.
EBSO Meclis Başkanı'ndan ‘sığınmacı’ sitemi!
EBSO Nisan ayı meclis toplantısında konuşan Meclis Başkanı H. İbrahim ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva