HABERLER>POLİTİKA
8 Aralık 2011 Perşembe - 11:06

CHP'li Yüksel'den zehir zemberek açıklamalar

CHP PM üyesi ve İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, İzmir’in kanayan yarası haline gelen kentsel dönüşüm ve kuraklık sorunu hakkında Ak Parti Hükümeti’ne sert eleştirilerde bulundu.

CHP li Yüksel den zehir zemberek açıklamalar

EGEDESONSÖZ - İzmir’in, uygulama aşamasına gelen projelerinin, gereksiz yere bakanlıklarda bekletildiğinin altını çizen Yüksel, kentin cezalandırıldığını öne sürdü. Hafta başında yaşanan deprem şoku ile kentsel dönüşüm projelerinin bir kez daha gündeme geldiğine dikkat çeken Yüksel “İzmirlilerin, mezar taşları üzerinde mi kentsel dönüşüm gerçekleştirmeyi planlıyorsunuz” diye sordu.
 
İşte Yüksel’in zehir zemberek açıklamaları:
İzmir’i bekleyen iki büyük tehlike, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bunlara yönelik projeleri ve hükümetin çıkardığı engeller. İzmir’i iki büyük tehlike bekliyor. Bunların ilki deprem tehlikesidir. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz Pazartesi günü İzmir’de 5,1 ve 4,2 şiddetlerinde iki deprem yaşandı. Bu depremlerin ardından uzmanlar İzmir’de 7,2 şiddetinde bir deprem yaşanabileceği konusunda bir kez daha ciddi uyarılarda bulundular. İzmir’de olası bir depremde binaların %60’ının yıkılacağı tahmin ediliyor.
 
Nitekim Van depreminin ardından, Çevre ve Şehircilik Bakanı açıklamalar yaptı. İzmir’in deprem açısından en riskli bölgeler arsında olduğunu belirterek, “İzmir’i listenin başına yazdık. Kentsel Dönüşüme buradan başlayacağız” dedi. Başbakan da 61. Hükümet programında, “İzmir’de, şehir yenileme projesi ile ekonomik ömrünü doldurmuş, depreme dayanıksız, altyapı ve fiziki koşulları uygun olmayan yapılardan şehri arındırarak, yeni, modern, sağlıklı bir kentleşmeyi başlatıyoruz” taahhüdünde bulunmuştu.
 
Oysa İzmir Büyükşehir Belediyesi bu konuda çok önceden hazırlığını yapmış ve İzmir için hayati önem taşıyan 9 bölgede Kentsel Dönüşüm Projesi gerçekleştirmek üzere projelerini Bakanlar Kurulu’nun kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı ilan etme kararı için Ankara’ya göndermiştir.
 
Ancak, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanlarına 1 günde onay veren Hükümet, İzmir’in Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanlarını 10 aydır bekletmekte, onay vermemektedir. Şu anda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 4 adet projesi (Karabağlar-Cennetçeşme, Menemen, Torbalı ve Bayındır) 10 aydır; Gaziemir Aktepe ve Emrez Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Projesi 3 aydır ve Karşıyaka Örnekköy Projesi ise 2 aydır Bakanlar Kurulu’nun onayını beklemektedir. Diğer 3 proje (Konak Ballıkuyu, Konak Ege ve Karabağlar Uzundere) ise İçişleri Bakanlığı’ndaki işlemlerden sonra Bakanlar Kurulu’na gönderilecektir.
 
Hükümet’in 2010’dan bu yana 15 adet Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanına onay verdiği görülmektedir. Bunların 1’i hariç tamamı AKP’li belediyelere aittir. 7’si ise Ankara Büyükşehir Belediyesine ait olup 6 Temmuz 2010’da Bakanlar Kurulu’na sunulduktan sonra ertesi gün, 7 Temmuz 2010’da onaylanmıştır.
 
Peki, İzmir’in ve İzmirlilerin suçu nedir? İzmir neden cezalandırılmaktadır? Oldukça dar yollara sahip olan, yangın çıksa itfaiyenin giremeyeceği, deprem olsa kurtarma çalışmalarının bile yapılamayacağı alanlarda uygulanacak olan, hayati önemdeki Kentsel Dönüşüm Projeleri neden engellenmektedir? Halkımızın, altyapısıyla, sosyal alanlarıyla, rekreasyon alanlarıyla her şeyiyle modern, insan onuruna yakışan koşullara kavuşmasına neden izin verilmemektedir? İzmirlilerin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı neden engellenmektedir? “İzmir’i listenin başına yazdık. Kentsel Dönüşüme buradan başlayacağız” diyen Çevre ve Şehircilik Bakanı’na ve Başbakan’a soruyoruz: “Ne zaman başlayacaksınız? Yoksa İzmirlilerin mezar taşları üzerine mi kentsel dönüşümü gerçekleştirmeyi düşünüyorsunuz?
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm konusunda iki büyük tecrübeye sahiptir. Bunların ilki “Kadifekale Heyelan Bölgesi Kentsel Dönüşüm Projesi”dir. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Merkezi idarenin bu konuda herhangi bir adım atmaması üzerine bir proje hazırlamış ve bunu hayata geçirmiştir. Şu anda projedeki 1968 binanın 120’si hariç tamamı yıkılmış, insanlarımız sağlıklı konutlara ve sosyal alanlara kavuşturulmuştur. Kadifekale heyelan bölgesi olduğu için 400 dönümlük bu alanda ağaçlandırma projesi yapılmıştır, bu Cumartesi günü ağaçlandırma çalışmalarına başlanacaktır. Diğer proje ise, Kemeraltı Tarihi Kent Merkezi Yenileme Projesi olup bunun da çalışmaları başarıyla sürdürülmektedir.
 
İzmir’i bekleyen diğer tehlike ise tüm Türkiye’yi de ilgilendiren kuraklık ve susuzluk tehlikesidir. Devlet Su İşleri ve Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, 2013’ten sonra ciddi bir kuraklık tehlikesi yaşanacağı konusunda uyarılarda bulunmakta ve Belediyeleri su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılması konusunda göreve çağırmaktadır. Nitekim İzmir’deki barajlarda ancak bir yıl yetecek kadar su kaldığı belirtilmektedir.  
 
Bu konuda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2005’ten bu yana üzerinde çalıştığı çamlı barajı projesi vardır. Bu proje esasen Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün Projesiyken, DSİ 2004 yılında “İzmir’in yeterince suyu var” diyerek bu projeyi yatırım programından çıkarmıştır.
 
Bu kararın hemen arkasından ise Çevre ve Orman Bakanlığı, hem bu barajın hem de İzmir’in su ihtiyacının %40’ını karşılayan mevcut Tahtalı Barajı’nın koruma havzasında yer alan Efem çukuru köyünde yabancı bir madencilik şirketine, altın madeni işletmesi için ÇED olumlu raporu vermiştir. Hem de bu bölge Su Havzaları Koruma Yönetmeliği hükümlerince korunmasına ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluk sahasında olmasına rağmen…
 
2006 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi, DSİ’nin vazgeçtiği Çamlı Barajı Projesini gerçekleştirmek için harekete geçtiğinde ise Çevre ve Orman Bakanlığı yine “Barajın aciliyeti yok” diyerek izin vermemiş ve Belediyenin ÇED müracaat dosyasını 2007’de geri göndermiştir. Yani AKP Hükümeti, İzmir’e kirlilik getirecek bir projenin önünü açarken, İzmir’e hayat verecek bir projeyi engellemek istemiştir.
 
Neyse ki, İdari Yargı, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın bu işlemini iptal etmiştir ve Çamlı Barajı Projesi yeniden başlamıştır. Şu anda Planlama çalışmaları sürdürülmektedir. Fakat bu arada İzmir İl Özel İdaresi’nin madencilik şirketine verdiği deneme izniyle, bölgede madencilik faaliyeti başlamıştır ve yarın AKP’nin Çamlı Barajı Projesine yeni bir engel çıkarıp çıkarmayacağı bilinmemektedir.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan operasyonların bu bilgilerle birlikte yeniden değerlendirilmesinde fayda olacağı kanaatindeyiz. Görüldüğü gibi, İzmir’e adalet de yok, kalkınma da yok ve hatta yaşam da yok.
 
Öte yandan, AKP’nin İzmir’den milletvekili seçtirdiği iş bilir Bakanlarının ve Milletvekillerinin neden seslerinin çıkmadığını da merak ediyoruz. İzmir’in bu projelerinin neden engellendiğini, İzmirlilerin neden cezalandırıldığını anlatabiliyorlarsa çıkıp anlatsınlar, biz de anlayalım. 
 
Hükümete bir kez daha sesleniyorum: İzmir’i siyasi hırslarınıza kurban etmeyin. Gönüllerine girmek istiyorsanız İzmirlileri cezalandırmayın. Kentsel Dönüşüm Projelerini bir an önce onaylayın. Çamlı Barajı Projesini engellemeyin. İzmirlileri muhtemel bir susuzluğa mahkûm etmeyin....

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
HASAN TUFAN 9 Aralık 2011 Cuma 08:56

SAYIN BAŞKANIMIN AĞZINA SAĞLIK.AKP İZMİR'İN HER PROJESİNİ ENGELLEMEKLE İZMİR HALKINI CEZALANDIRIYOR. BİZDE ONLARA ÖYLE BİR DERS VERECEĞİZKİ,KENDİLERİNİ DENİZE DÖKÜMMÜŞ GİBİ HİSSEDECEKLER..

Yorumu oyla      12      5  
Josti 8 Aralık 2011 Perşembe 22:59

Uzmanlar diyorki deprem geliyor.Hükümet para çok milli gelir yukseliyor.Madem ki devletimizde para çok yol çaput yapıyor versinler ev sahiplerine krediyi.Herkez binasını güçlendirsin 100-100 kessinler her ay bizlerden. Tehlikede olmayalım ve can kaybı olmasın. Eğer İzmire Yatırım yapmak istiyorlarsa buradan buyursunlar.

Yorumu oyla      15      5  
aslan 8 Aralık 2011 Perşembe 16:44

bu gericilerin kafası çalışmaz bunların bütün dünyası para pul.doğru yoldasın sayın yüksel

Yorumu oyla      20      5  
Gökhan 8 Aralık 2011 Perşembe 15:11

Yuuhhh be yuuuhhh, Ankara'nın projelerine 1 günde onay verip, İzmir'in projelerini 10 ay bekletenlere yuuuhhhh diyorum...Hani hizmet yapılsın diyen Akpliler eleştirsenize partinizi..Kimin neyi engellediği gayet açık..Parti il başkanınız hani daha miting başlamadan bir resim çektirip medyada yayınlattırmıştı ya, asıl resmi seçimlerde göstericez cümle aleme..

Yorumu oyla      23      8  
o ç 8 Aralık 2011 Perşembe 14:44

izmiri mahvettiniz beee bir de utanmadan demeç veriyorsunuz

Yorumu oyla      11      23  
A.K. 8 Aralık 2011 Perşembe 13:06

Ahmetoğlu, söyle çığırtkanlığını yaptığın partiye asıl onlar çeksin ellerini İzmir'in üzerinden. Bu kentin önünde engel olmaktan vazgeçin artık. İktidar partisi bu engellemelerle giderse 2014'te de avucunu yalayacak.

Yorumu oyla      27      8  
hüseyin ahmetoğlu 8 Aralık 2011 Perşembe 12:49

engel sizsiniz sn. yülsel dokuz yıldır kaldırım anlamında kalbura çevirdiniz.çekin elinizi güzel izmirimizin üstünden.2014 çok uzak değil onun sıkıntısını yaşıyorsunuz elinizden son oyuncak da gidecek.

Yorumu oyla      12      25  
AHMET 8 Aralık 2011 Perşembe 11:57

SAYIN YÜKSEL AKP NE YAPIYOR NEDE YAPTIRIYOR.HER ALANDA İZMİRİ CEZALANDIRIYORLAR ÖNÜNÜ KAPATIYORLAR.

Yorumu oyla      30      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’li Sedefçi: Ben bu partinin namusuyum
Edirne Belediye Başkanı CHP’li Hamdi Sedefçi, partisinin kendisine yeterince ...
Başbakan Erdoğan'dan yeni fotoğraflar
Geçirdiği sindirim sistemi ameliyatı sonrası evinde dinlenen Başbakan ...
Sait'ten Bakan Akdağ'a İzmir ziyareti
Ak Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’ı ...
 
Arınç'tan Gül'e destek, AK Partili vekillere gözdağı
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kamuoyunda ...
Baykal’dan İzmir çıkarması
CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, üç gün boyunca İzmir’e çıkarma yapacak. ...
Başbakan Erdoğan: Veto edilen yasayı aynen geçirin
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, “Suç ve ceza dengesi ölçüsüz” gerekçesiyle ...
 
Dolaşmadığı parti kalmadı, son durağı AK Parti oldu
DPT Uzmanı İsmail Okçay DYP’den DSP’ye, CHP’den YTP’ye kadar çeşitli partilerde ...
''Büyükşehir'in belediye başkanı bir kadın olsun''
Lider Yaratıcı Katılımcılar Derneği ve KADER İzmir Şubesi’nin yemeğinde ...
‘İzmirlinin parası çar-çur edilmesin’
Büyükşehir Belediyesi’nin eski danışmanı, Ak Parti İzmir Milletvekili ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva