HABERLER>POLİTİKA
1 Mart 2015 Pazar - 11:45

CHP'li Türeli 'Bakırçay'ın peşini bırakmıyor!

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, yoğun kirlilik yaşanan Bakırçay Nehri’nin bir an önce temizlenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Nehir bu haliyle adeta zehir saçıyor” dedi.

CHP li Türeli  Bakırçay ın peşini bırakmıyor!

İZMİR - Türeli, Bakırçay Nehri’ndeki kirlenmenin nedenlerinin araştırılması ve bu kapsamda oluşturulması gereken politikaların ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir araştırma önergesi hazırladı.

Bakırçay Nehri’ndeki kirliliğin bölgedeki salça fabrikaları ve sanayi tesislerinden drene edilen atıklar nedeniyle had safhaya ulaştığını belirten Türeli, “Konuya ilişkin olarak daha önce bir de yazılı soru önergesi vermiştik. Nehre ilişkin olarak hazırlanan tüm bilimsel raporlarda, ‘nehir suyunda kirliliğin üst seviyelerde olduğu’,  ‘kanserojen özellik taşıyan ağır metallerin üst sınırları geçtiği’ vurgulanmaktadır” dedi.

Bakırçay Nehri’nin, önemli bir tarım havzasında sulama kaynağı olarak kullanıldığına dikkati çeken Türeli, şöyle devam etti: “Nehrin bir an önce temizlenmesi gerekiyor. Nehir bu haliyle adeta zehir saçıyor. Bakırçay Nehri’nin sulamada kullanıldığı alanlarda, toksik maddeler ve ağır metaller nedeniyle temiz tarım toprağı da kirlenmektedir. Nehrin geçtiği bölgede bulunan sanayi tesislerine yönelik denetimler yetersiz kalmaktadır. Birçok sanayi tesisinde arıtma ünitesi bulunmamakta, var olan arıtma üniteleri de maliyetinden ötürü kullanılmamaktadır. Bölgede faaliyet gösteren çevre örgütleri, arıtma ünitesi olmayan sanayi tesislerine caydırıcı cezalar verilmesinin sorunun çözümünde yardımcı olacağı noktasında görüş birliği içerisinde bulunmaktadırlar.

Bununla beraber Manisa’nın Soma ilçesinde bulunan termik santralden çıkan yıkama-soğutma sularının kentsel kanalizasyon sistemleri aracılığıyla Bakırçay Nehri’ne drene edilmesi sorununa yıllardır çözüm üretilememiştir.”
 
TOPLU BALIK ÖLÜMLERİ
Bakırçay Nehri’nde kirliliğe yol açan bir diğer etkenin, nehir etrafından bulunan bazı yerleşim birimlerinde kanalizasyon altyapısı bulunmaması olduğunu ifade eden Türeli,  “Söz konusu yerleşim birimlerinde kanalizasyon atıkları da nehre drene edilmekte ve kirlilik oranı artmaktadır” bilgisini verdi.

Nehirdeki kirlilik nedeniyle biri 2011 diğeri 2014 yılında olmak üzere iki kez toplu balık ölümleri yaşandığını hatırlatan Türeli, şunları kaydetti: “Balık ölümlerine ilişkin olarak, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyeleri tarafından Bakırçay'dan su örnekleri alınarak çalışılmış ve bir rapor hazırlanmıştır. Balıkların oksijensizlikten öldüğü belirtilen raporda, ''Bakırçay'dan alınan su örneklerinin analizinde sudaki amonyum ve sülfit miktarının yüksek seviyelere ulaştığı ancak oksijen miktarının litrede 0,14 miligrama düştüğü ortaya çıkmıştır” ifadesine yer verilmiştir.
Öte yandan, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca 2010 yılında hazırlanan, Bakırçay Havzası’nı da kapsama alan “Kuzey Ege Havzası Koruma Eylem Planı” uygulamalarında hiçbir gelişme kaydedilmemiştir. Söz konusu eylem planı işlevsiz kaldığı için nehir bulunduğu bölgeye zehir saçmaya devam etmektedir.”
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti İzmir'de büyük gün: Teşkilat kimleri seçecek?
AK Parti İzmir’de genel seçim öncesi milletvekili adaylarının parti teşkilatlarının ...
CHP’li Çıray: O cihazlar Beştepe için mi?
CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, Sağlık Bakanlığı’nın aldığı kimyasal ...
Perinçek Esad'a gitti: İzmirli vekil de heyette
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Suriye Devlet Başkanı Beşar ...
 
Erdoğan ve eşi ihrama girip Umre yaptı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği ...
Davutoğlu: Çözüm süreci artık milletin malıdır
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Çözüm Süreci artık milletin malıdır, çözüm ...
CHP'li Güven: 1 Nisan'dan itibaren kaos yaşanacak
CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, Torba Yasa ile getirilen ...
 
CHP İzmir tek yürek: Vekiller ve başkanlardan iddialı mesajlar
CHP İzmir İl Örgütü’nün geçtiğimiz hafta organize ettiği Birlik ve Beraberlik ...
Erdoğan: HDP iki maymunu oynuyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün gerçekleşen hükümet ile HDP görüşmesi hakkında, ...
Kılıçdaroğlu'ndan 'silah bırakma' yorumu
Kılıçdaroğlu, Dolmabahçe toplantısından yapılan PKK’ya “silah bırak” çağrısını değerlendirdi.
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva