HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
8 Ocak 2014 Çarşamba - 13:56

Büyük usta Orhan Kemal sineması ile anıldı

Türk edebiyatının usta ismi Orhan Kemal 100. yaşında etkinliklerle anlıyor. Murtaza, Gurbet Kuşları, Hanımın Çiftliği, 72. Koğuş, Suçlu, Devlet Kuşu, Bereketli Topraklar Üzerinde romanları ile tanınan yazar, İstanbul Saint Benoit Fransız Lisesi’nde “100. Yaşında Romandan Sinemaya Orhan Kemal” konulu etkinlikle anıldı.

Büyük usta Orhan Kemal sineması ile anıldı

İZMİR - Programa Orhan Kemal'in oğlu araştırmacı-yazar Işık Öğütçü; yapımcı-yönetmen Nebil Özgentürk; gazeteci, yazar Mazlum Vesek; akademisyen Seray Şahiner; oyuncu Menderes Samancılar ve yapımcı Arif Keskiner konuşmacı olarak katıldı.
 
Etkinlikte ilk konuşmayı yapan Işık Öğütçü, Orhan Kemal’in 100. yaşında Türkiye’nin her tarafında anlatılması ve okunması için çalışacaklarını söyledi. Öğütçü, “Hedefimiz 2014’te 1 milyon Orhan Kemal kitabını okuyucuya ulaştırmak” dedi.
 
Yönetmen Nebil Özgentürk ise, konuşmasında bir yazı ustasını yazı ile anmak istediğini söyleyerek, “Büyük ustaya, 100. yaşında bir mektup yazdım. Onunla hem dertleşelim hem bugünü anlatalım istedim” dedi. Özgentürk, Orhan Kemal’e yazdığı mektupta, usta yazarın eserlerinin hala dizi ve film yapımcıları tarafından tercih edildiğini vurguladı.
 
SİNEMASI ARAŞTIRILMALI
Gazeteci- yazar Mazlum Vesek de “Orhan Kemal uyarlamalarında öznellik ve dönemin ruhu” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Vesek, Orhan Kemal’in 100. yaşında ilk etkinliğin sineması ile ilgili olmasının sevindirici olduğunu kaydederek, “Bugün burada onun sineması ile ilgili anlatılanların daha da genişletilerek görünür hale gelmesi, biz araştırmacıların görevi olarak karşımızda durmaktadır” sözlerine yer verdi.
Vesek, Orhan Kemal’in farklı dönemlerde uyarlanan eserlerinin Türk sineması için önemli eserler olduğunu kaydederek, “Murtaza 1965 ve 1986’da; Devlet Kuşu 1961’de ve 1980’de; 72. Koğuş ise 1987 ve 2011’de ikişer defa uyarlandı. Çekilen her film kendi döneminde dikkat çekti. Murtaza, toplumsal gerçekçi bir film olarak değerlendirildi. İkinci defa ‘Bekçi’ adı ile uyarlandığında ise 12 Eylül adı anılmadan 1980’lerin o baskıcı ortamı anlatıldı” sözlerine yer verdi.
Vesek, Orhan Kemal uyarlamalarının sinemaya ve dizilere konu olmasının yazarın daha çok okunmasında etki ettiğini anlatarak, “Ancak, bu uyarlamalarda Orhan Kemal’in toplumcu-gerçekçi çizgisinin zedelenmemesi gerekir” diye konuştu.
 
YEŞİLÇAM’DAKİ ORHAN KEMAL
Akademisyen Seray Şahiner de, Orhan Kemal’in romanlarındaki zenginlik kavramının uyarlamalarına aynı şekilde yansımadığını vurgulayarak, “Orhan Kemal’in gerçeği sınıf gerçeğidir. Yeşilçam’ın gerçeği ise masalımsıdır. Dolayısıyla zenginlik ve sınıfsal konumlar romanlardaki şekliyle sinemaya yansımamıştır” açıklamasını yaptı.
 
ONUNLA OMUZ OMUZA OLMAK
Orhan Kemal’in Bereketli Topraklar Üzerinde, 72. Koğuş, Eskici ve Oğulları uyarlamalarında rol alan Oyuncu Menderes Samancılar da, Orhan Kemal’in karakterlerinin bu ülkenin gerçeği olan karakterler olduğunu söyledi. Samancılar, “Orhan Kemal’i okumak güzel. Ama onun karakterlerini okumak başka güzel. Onu okuduğunuzda bir dostla birlikteymişsiniz hissine kapılırsınız. Sahnede onun karakterlerini oynamak ise onunla kol kola, omuz omuza yürümek gibidir” dedi.

Orhan Kemal’in arkadaşı ve yapımcı Arif Keskiner de, yazarla dostluğu üzerine anılarını anlattı. Etkinlik plaket töreni ile sona erdi. 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SİYAD ödüllerine 9 aday
Sinema Yazarları Derneği'nin 46. Türk Sineması Ödülleri'nin bu yılki adayları ...
Huban’dan kara haber: 11 gün dayanabildi
Marmaris’te geçirdiği trafik kazasında ağır yaralanıp, bitkisel hayata ...
2014'ün yaprak dökümü 'Davut Usta' ile başladı!
Aydın'da, kırılan kalça kemiğindeki protezin yerinden çıkması sonucu kaldırıldığı ...
 
Cannes'da jüri başkanı Campion
14-25 Mayıs'ta yapılacak Cannes Film Festivali'nde jüri başkanlığını yönetmen ...
Bornova’da kare kare Küba!
Sanatın ve sanatçının dostu Bornova Belediyesi, özel bir sergiye daha ...
Tolkien'den Hobbit resimleri
Hobbit'in yayımlanışının 75. yılını kutlamak üzere hazırlanan 'J.R.R. ...
 
Türkan Saylan'da ilgi çekici sergi: 2 ressam 45 resim
İzmirli ressamlar Aysel Özkan ve Şafak Güngör’ün yağlı boya ve karışık ...
Karşıyaka 2014’ü türkülerle karşıladı
Karşıyaka 2014’ü sanatla karşıladı. Karşıyaka Belediyesi Sanat Toplulukları ...
İzmir'de yeniden sinematek günleri
İzmir Büyükşehir Belediyesi, büyük ilgi gören “Sinematek” gösterimlerine ...
 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva