HABERLER>OTOMOBİL
7 Mayıs 2024 Salı - 09:43

Araç satışları neden düştü?

Nisan ayında araç satışlarının yüzde 22,3 oranında azalmasını değerlendiren Ege Otomotiv Derneği Başkanı Mehmet Torun, “İlk üç ayda 370 bin araç satılırken, bunun yüzde 45’i, ÖTV indirimi 1 milyon 650 bin lira çıkarılan engelli araçlarıydı. Geçen yıl 387 bin lira olan otomobil, bir yıl sonra 865 bin lira oldu. Taşıt kredisine ulaşılamıyor ve mevduat faizleri yüksek. Bu şartlarda otomobil satışlarının azalması doğaldır” dedi.

Araç satışları neden düştü?

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Otomobil satışlarının 20 ay sonra ilk kez gerilemesi, sektör temsilcilerini tedirgin etti. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği’nin verilerine göre, otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2024 Nisan ayında yüzde 22,3 oranında azaldı. Yılın ilk üç ayında toplam 370 bin araç satışı gerçekleşirken, Nisan ayında 61 bin 448 otomobil, 14.471 tane de hafif ticari olmak üzere toplamda 75.919 satış oldu. Ege Otomotiv Derneği (EBOD) Başkanı Mehmet Torun, satışların Nisan ayında gerilemesinin nedenlerini Egedesonsöz’e anlattı.

387 BİN LİRALIK ARABANIN FİYATI, BİR YILDA 865 BİN LİRAYA YÜKSELDİ
2024 yılının ilk üç ayında satılan 370 bin aracın yüzde 45’ini, engelli araçlarının oluşturduğunu belirten Başkan Torun, engelli araçlarındaki muafiyet indiriminin 2023’te 1 milyon 4 bin lirayken, 2024 yılında 1 milyon 591 bin 255 liraya çıkmasının, 370 bin rakamına ulaşmada etkin olduğunu söyledi.

Araçların artık çok pahalı, buna karşın mevduat faiz oranlarının da çok yüksek olduğuna dikkat çeken Başkan Torun, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Son birkaç yıldır otomobile çok talep var. Çünkü otomobil, enflasyonla beraber yatırım aracına dönüşmüştü. Çünkü prim yapıyordu. 2023 yılının Ocak ayında ticari bir otomobilin en düşük fiyatı, 387 bin liraydı. 2024’ün aynı ayında bu rakam aynı model, aynı marka araç, 865 bin liraydı. Bir yıl içerisinde yüzde 200’e yakın artış meydana geldi. 2024’ün ilk üç ayında 370 bin civarında araç satışı oldu ve bu araçların yüzde 45’i engelli aracıydı. Satışları yüksek gösteren, engelli araçlarının satışıydı. Zaten otomobilde finansmana erişim şu anda imkansız gibi bir şey. 400 bin liradan fazla kredi alamıyorsunuz bankalardan. Bu da sektörümüzün önünde en büyük engeldir. Türkiye’de dış ticaret fazlası veren sektör, otomotiv sektörüdür ve 17 yıldır ihracat lideridir. İhtiyaç yoksa, kimse de ikinci el araç satışı yapmıyor.  Bir araç kredisinin yıllık maliyeti, yüzde 155’i geçtiği doğrudur.”

YÜKSEK MEVDUAT FAİZİ VARKEN, TAŞIT KREDİ FAİZİNİN DÜŞMESİNİ BEKLEYEMEYİZ
Otomobilin bir ihtiyaç olduğunu ancak insanların yüksek mevduat faizi nedeniyle araç almak yerine parasını faize yatırmayı tercih ettiğini belirten EGOD Başkanı Mehmet Torun, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eğer ihtiyacınız yoksa ve kenarda 2 milyon lira paranız olsa, otomobil mi alırsınız, faize mi yatırırsınız? Tabii ki faize yatırırsınız! Şu an itibariyle insanlar, yüksek faizden yararlanmak için parasını otomobile bağlamaktan kaçıyor. 1,3 milyon liradan aşağıya araç da yok. Çok büyük bir aciliyetiniz yoksa ve kenarda 900 bin liranız yoksa, araç almaktan vazgeçersin tabii ki. Araç alımı, ertelenecek bir ihtiyaç haline geldi. Gelecekle ilgili kaygılarımız var. Sektörden önce, yurttaşlarımız açısından kaygı duyuyoruz. Ekonomide reel ticari hayat, hiç de iç açıcı seyretmiyor. Her şey çok pahalı. Tüketim azalıyor gittikçe. Araç alımı da öncelikli ihtiyaç olma listesinde çok gerilere düşmüş durumda. İnsanlar, özel araç kullanmak yerine toplu ulaşımı kullanmaya başladı. Mesela geçen yıllarda İzmir için İstanbul’a döndük, ifadesini kullanıyorduk. Çankaya ve Alsancak semtlerinde trafik kilitleniyordu, park yeri bulamıyorduk. Fakat şimdi sabah 09.30’dan sonra İzmir trafiği rahatlıyor, hiçbir yerde sıkışıklık yaşanmıyor, park yeri de bulunuyor. Otomotiv sektörünün devamlılığı için o tekerin dönmesi gerekiyor. O teker dönmüyorsa, sektör geri gidiyordur. Hal böyleyken, mevduat faizlerinin bu kadar yüksek olduğu bir süreçte araç kredilerinin düşürülmesini beklemek, hayalperestlik olur.”

400 BİN LİRA KREDİNİN 36 AY VADEDE AYLIK ÖDEMESİ 29 BİN LİRA
Taşıt kredileri, ortalama yüzde 5 civarında. 400 bin liralık taşıt kredisi almayı başaran bir yurttaş, 36 ay vadeli kullanacağı kredi için ayda 29 bin lira ödemesi gerekiyor. Toplamda ödeyeceği rakam ise 1 milyon 45 bin lirayı buluyor. Bu rakamlar doğrultusunda, 400 bin liralık kredinin yıllık maliyet oranı bile en iyimser haliyle yüzde 114 oluyor.

 
6 Mayıs Haftası burç yorumları
 
Başkan Eşki gün doğumuyla mesaiye başlıyor
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmir'li 7 Mayıs 2024 Salı 13:36

adam tofaşın her yerini telle bağlamış 200 bin liraya ilana koymuş bu ülkede hangi konuda bir denetim var ki çok serbest piyasa almayın kardeşim kalsın ellerinde o zaman kredide düşer fiyatlarda

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Benzin ve motorine indirim geliyor
Brent petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle birlikte vatandaşlar benzin ...
Otomobil satışlarına sert tedbirler geliyor!
Otomotiv sektöründe stokçuluk ve fahiş fiyatlarla mücadele kapsamında ...
Araç sahiplerine müjde: İndirim geliyor
Akaryakıt sektörü kaynaklarının aktardığı bilgiye göre, LPG'nin (otogaz) ...
 
Trafik sigortasına yeni düzenleme geliyor
Zorunlu trafik sigortasında mayıs poliçeleri, Sigortacılık ve Özel Emeklilik ...
ABD'den Ford'a soruşturma: Kazaya neden oluyor
ABD, eller serbest teknolojisi nedeniyle 130.000 Ford aracı hakkında soruşturma ...
Oto galerilere 'rekabet' soruşturmasında para cezası!
Oto galerilere yönelik rekabet soruşturması uzlaşmayla sonuçlandı. Buna ...
 
Şimşek düğmeye bastı: Kamuda araç tasfiyesi!
Kamuda tasarruf tedbirlerinin etkin bir şekilde uygulanması için Hazine ...
İzmir'de araç sayısı arttı... En çok hangi marka satıldı?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2024 Mart ayı sonu itibarıyla ...
Tesla araçlara X uygulaması geliyor
Elon Musk'ın yaptığı açıklamaya göre Tesla araç sahipleri yakında X uygulamasına ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva