HABERLER>EKONOMİ
22 Nisan 2016 Cuma - 08:17

Yunanlı turizmcilerin gözü vize muafiyetinde!

Rezervasyon iptallerinin bu yıl da yüzde 70'lere çıkmasıyla büyük çöküş yaşayan ada turizmi, umudunu vize muafiyetiyle gelecek Türk turistlere bağladı.

Yunanlı turizmcilerin gözü vize muafiyetinde!

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco'nun, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Atina Başpiskoposu Leronimos ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile birlikte mültecilerin Avrupa yolculuğundaki ilk durakları olan Midilli Adası'na yaptığı ziyaret, bir kez daha dikkatlerin bu bölgeye çevrilmesine neden oldu. Özellikle Suriyeli mültecilerin son iki yıldır akın etmeleri, en büyük ekonomik geliri turizm olan Midilli Adası'nı olumsuz yönde etkiledi; adeta bitme noktasına getirdi. Yaklaşık 8 bin yatak kapasitesi bulunan otellerdeki doluluk oranları, yarı yarıya düştü. Bu yılki rezervasyonlarda da yüzde 70'lere varan iptaller yaşandı.

Midilli ve ona yakın Sakız ile Sisam adalarındaki turizmciler, gözlerini haziran ayındaki Türkiye ile AB arasındaki vize muafiyeti anlaşmasına çevirdi. Yunanistanlı turizmciler, kurtuluşlarını hem gezmeyi seven, hem de daha fazla para bırakan Türk turistlere bağlar duruma geldi.

20 MART'TAN SONRA MÜLTECİLER MERKEZDEN ÇEKİLMİŞ
Midilli Adası'nda yaklaşık 20 yıldır turizm sektöründe faaliyet gösteren şirketi bulunan Fatoş Lazari, adadaki mülteci sorunu ve turizmdeki beklentilerini anlattı. Türk turistleri, dostluk ve kültürler arası dayanışma örneği olması için adaya davet etti. Adanın nüfusunun 80 bin olduğunu, ancak şehir merkezinde 35 bin kişinin yaşadığını anlatan Fatoş Lazari, "Bu ada son bir yıl içerisinde, neredeyse 1 milyona yakın mülteciyi ağırladı. Ancak bu rakamlara ulaşmasına rağmen olumsuz bir olay yaşanmadı. Halk sabırlı ve hoşgörülü davrandı" dedi.

20 Mart tarihine kadar şehir merkezinde dahi mülteci çadırlarının kurulu olduğunu, sokaklarda yürümenin imkansız hale geldiğini aktaran Lazari, "Bu sahneleri, geçen 20 Mart tarihine kadar yaşadık. Ama 20 Mart'tan sonra son anlaşmayla her şey değişti. Çünkü o tarihten sonra gelen göçmenler, artık kamplardan dışarıya çıkartılmadılar. Kamplar, bir tür cezaevi statüsü aldı. O yüzden şu anda şehir merkezinde ya da dışarıda mültecileri göremiyorsunuz. Oysa bu kamplarda, yaklaşık 3 bine yakın mülteci var. Bu olayların, turizme yansıması olumsuz oldu. Özellikle Avrupa ülkelerinden yüzde 70'lere varan iptaller yaşandı. Bu adanın turistleri genellikle Hollanda, Almanya, İngiltere ve Türkiye'den gelir. Türkiye'den üç günlüğüne gelen turistler bile, bu manzara karşısında aynı gün döner oldu" dedi.

Mültecilerin gelmesiyle turizmin kötü olduğu adada madalyonun bir de öbür yüzünün de bulunduğunu vurgulayan Fatoş Lazari, "Madalyonun diğer yüzünde, binlerce mülteci, bir süre de olsa, ada üzerinde kaldıkları için onların ekonomiye getirdiği canlılık oldu. Para bozdurdular, bilet satın aldılar, temel ihtiyaçlarını giderdiler. Bu da belli bir oranda ekonomik getiri sağladı" dedi.

"KURTULUŞ İÇİN TÜRK TURİSTİ BEKLİYORUZ"
Yunan adaları, özellikle de Kuzey Ege Bölgesi adaları Midilli, Sakız ve Sisam olarak bu yılki beklentilerinin Haziran ayında başlayacağı söylenen vize muafiyeti olduğunu aktaran Fatoş Lazari, "Türkiye ile vize muafiyeti gerçekleşirse hepimiz için çok iyi olacak. Gerçekleşmez ise adanın, mülteci adası olarak algılanan imajını düzeltmemiz gerekecek. Burası sadece bir mülteci adası değil. Çok zengin bir kültürü olan ada. 450 yıldır Osmanlı dönemi olan Anadolu ve Yunan kültürünü her anlamda birleştiren bir ada. O yüzden hak ettiği yerde değil. Çok bakir, dejenere olmamış bir ada. Mutfağı çok zengin" diye konuştu.

Neden Türk turistin gelmesini istediklerine de değinen Fatoş Lazari, "Burasının mülteci adası gibi bir imajı oluşunca, çöküş yaşandı. Türk turistini çağırmamızın birçok nedeni var. Öncelikle kültürler yakın olduğu için kolay anlaşılıyor. Halklar arasında birbirlerini tanıma dostluk ve barış adına yakınlaşma adına Türk turistin gelmesi çok önemli. Türk turist gezdiği zaman cimrilik yapmıyor. Kurtuluşumuz, dediğim gibi vize anlaşmasından sonra gezmeyi seven, Avrupalı turiste göre 4 kat fazla para bırakan Türk turistinde. Türkiye'deki dostlarımıza seslenmek istiyoruz, bu sene Midilli Adası'nı seçmelerini bekliyoruz. Çağrımız, bizi yalnız bırakmasınlar, destek versinler" dedi. (dha)

 
‘Halk Arenası’ krizinde Dündar’dan Delican’a sert yanıt!
 
Rusya’da biriktirdi, Denizli’de buhar oldu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İLGEO Başkan Adayı Okyay: Yenice’yi esnafın vicdanına bırakıyorum
Geçtiğimiz günlerde İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası (İLGEO) ...
Türk tarım heyeti Rusya'ya gidecek
Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi Başkan Yardımcısı Alekseyenko, ...
Bakan Ağbal'dan ‘memur zammı’ açıklaması
Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2016 yılında memurlara yapılacak zamma ilişkin ...
 
İzmir’in kireç devi kapasite artırıyor
İzmir’in kireç üretiminde önemli role sahip firmalarından İksaş üretim ...
Demirtaş: Yunanistan’la ticaretimizi 10 milyar dolara çıkarabiliriz!
Yunanistan’ın yeni atanan İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia’yı ziyaret ...
Demirtaş: Yunanistan ile ticaretimizi 10 milyar dolara çıkartabiliriz
Yunanistan’ın yeni atanan İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia’yı ziyaret ...
 
İzmir’in başkanları MB’nin faiz kararına ne tepki verdi?
Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararı sonrası EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ...
Turizmde umut son dakika satışları!
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, şu ana kadar ...
MB'nin yeni başkanı ilk faiz kararını açıkladı!
Merkez Bankası piyasaların yakından takip ettiği faiz kararını açıkladı. ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Avrupa’yı daha da zor günler bekliyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden 'erken seçim' için meydan okudu?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva